Η Σίτι στο δρόμο που «χάραξαν» Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και… Σέλτικ (pic, vids)

Η Σίτι στο δρόμο που «χάραξαν» Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και… Σέλτικ (pic, vids)

Με τη Μάντσεστερ Σίτι να πηγαίνει… ολοταχώς για το «τρέμπλ», πάμε να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που το έχουν καταφέρει ήδη αυτό.

Υπήρξαν πολλές «μαγικές» στιγμές, μέχρι τώρα στη σεζόν για την Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο της Premier League, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ίντερ, την περιμένουν στους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας και του Champions League, αντίστοιχα. 

Εάν οι παίκτες του Πεπ κάνουν το «δύο στα δύο», τότε θα γίνουν μόλις η δεύτερη αγγλική ομάδα, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99 που κατακτά το εμβληματικό «τρεμπλ». Η αρχή, γίνεται (3/5, 17:00) στον τελικό του FA Cup, απέναντι στους «κόκκινους διάβολους».

Διαβάστε επίσης: Στον αστερισμό του Κορδον: Προπονητής, ξεκαθάρισμα ρόστερ και Μπακαμπου

Ποιες όμως είναι οι ομάδες που το έχουν καταφέρει ήδη αυτό;

Πρώτη χρονικά είναι η Σέλτικ τη σεζόν 1966-67. Οι Σκωτσέζοι, κέρδισαν πρωτάθλημα, Κύπελλο Σκωτίας, καθώς και Λιγκ Καπ πριν γίνουν η πρώτη βρετανική ομάδα που θα σηκώσει Ευρωπαϊκό Κύπελλο, άρα ουσιαστικά θα πετύχει «quadruple» (τετραπλό). Προπονητής της ομάδας, ήταν ο Τζοκ Στέιν, με τους Κέλτες να γνωρίζουν μόνο δύο ήττες στο πρωτάθλημα και να κατακτούν την κορυφή της Ευρώπης με τη νίκη τους επί της Ίντερ (2-1).

Επόμενη ομάδα της λίστας, ο θρυλικός Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, τη σεζόν 1971-72. Με προπονητή των Στέφαν Κόβατς και ηγέτη τον Κρόιφ, αφού κατέκτησαν τους εγχώριους τίτλους (πρωτάθλημα και κύπελλο), θα επικρατήσουν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 2-0 επί της Ίντερ.

Άλλη μία ολλανδική προσθήκη στη λίστα, αυτή της Αϊντχόβεν του 1987-88. Με τον Γκους Χίντινγκ στον πάγκο της, 16 χρόνια μετά τον μεγάλο της αντίπαλο, τον Άγιαξ, η ομάδα της Νότιας Ολλανδίας, θα πετύχει το «τρεμπλ», σκοράροντας 119 γκολ στις 34 αγωνιστικές της Eredivisie. Νικήτρια στα πέναλτι απέναντι στη Μπενφίκα με 6-5, σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών και μάλιστα στο δρόμο προς την κορυφή απέκλεισαν την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η πρώτη και μοναδική -για την ώρα- αγγλική ομάδα με «τρεμπλ» είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη σεζόν 1998-99. Με προπονητή τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, θα κερδίσει τον δραματικό τελικό του Champions League, με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Κατέκτησαν την Premier League με έναν πόντο περισσότερο από την Άρσεναλ, ενώ στον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου, επικράτησαν με 2-0 της Νιουκάστλ.

Θα περάσουν 10 χρόνια για το επόμενο «τρεμπλ», αυτή τη φορά από την Μπαρτσελόνα του Πεπ, το 2008-09. Τσάβι Ινιέστα και Μέσι κατακτούν τα πάντα εκείνη την χρονιά, με την κορύφωση εκείνης της πρώτης σεζόν απόλυτης κυριαρχίας να ολοκληρώνεται στον τελικό του Ολύμπικο, στην Ιταλία, απέναντι στη Γιουνάιτεντ με 2-0.

Την αμέσως επόμενη χρονιά (2009-10), η Ίντερ του Μουρίνιο κατακτά πρωτάθλημα και Κύπελλο Ιταλίας, ενώ με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου, θα «σηκώσει» την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» με τα δύο γκολ του Μιλίτο στον τελικό.

Τη σεζόν 2012-13, η Μπάγερν, ήταν αποφασισμένη να ξαναπάρει τη θέση της στην κορυφή του γερμανικού ποδοσφαίρου και κατάφερε να κάνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Με μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα, τερμάτισε με 91 βαθμούς, 25 μπροστά από τη δεύτερη Ντόρτμουντ. Στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του Champions League, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ντόρτμουντ, επικρατώντας στα πέναλτι. Μία εβδομάδα μετά, θα νικήσει και την Στουτγκάρδη με 3-2 και θα εξασφαλίσει το πρώτο γερμανικό «τρεμπλ».

Η Μπαρτσελόνα του 2014-15, έγινε η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει «τρέμπλ» δύο φορές. Μέσι, Νείμάρ και Σουάρες σκόραραν 122 γκολ εκείνη τη χρονιά, κατέκτησαν τα πάντα, με αποκορύφωμα το Champions League, απέναντι στη Γιουβέντους (3-1).

Στην πιο περίεργη σεζόν ελέω κορονοϊού (2019-20), η Μπάγερν κατακτά -ξανά- τα πάντα, ωστόσο το Champions League, μόνο εκείνη την σεζόν, έγινε με την μορφή «Final-8», με μονά νοκ-άουτ παιχνίδια στην Πορτογαλία. Στον τελικό θα κερδίσουν την Παρί Σεν Ζερμέν με 1-0. Το γκολ για τους Βαυαρούς, ο Κίνγκσλι Κομάν.

Τα βλέμματα όλων πλέον, είναι στην Σίτι και τον Πεπ, με τον ποδοσφαιρικό κόσμο να περιμένει να δει αν θα συνεχιστούν οι «μαγικές» στιγμές και καταφέρουν να γίνουν η δεύτερη αγγλική ομάδα που τα παίρνει… όλα!

Επιμέλεια: Γιάννης Νικολόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ