Στα χνάρια… του Γκουαρντιόλα: Πώς ο Μαρέσκα «μεταμόρφωσε» την Λέστερ (pics, vids)

Στα χνάρια… του Γκουαρντιόλα: Πώς ο Μαρέσκα «μεταμόρφωσε» την Λέστερ (pics, vids)

Ο Έντσο Μαρέσκα ανέλαβε την πρώτη του σπουδαία αποστολή στην προπονητική του καριέρα στον πάγκο της Λέστερ, με τον Ιταλό άλλοτε άσο του Ολυμπιακού να έχει βαλθεί να επαναφέρει τις «αλεπούδες» στα σαλόνια της Premier League με αρκετό... στιλ.

Λίγους μήνες πίσω και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου, η Λέστερ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Έντσο Μαρέσκα στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Πριν καλά καλά πέσει η σκόνη από τον αναπάντεχο υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ που σήμαινε και το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για τον σύλλογο, οι άνθρωποι των «αλεπούδων» έδιναν τα κλειδιά στον Ιταλό γνώριμο μας.

Ο στόχος ένας και μοναδικός. Η επαναφορά όσο πιο άμεσα γίνεται της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια του κορυφαίο πρωταθλήματος στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Βεζένκοφ; – Τι δήλωσε ο προπονητής των Κινγκς

Όντας πλέον τέσσερις μήνες μετά από την στιγμή που ο Ιταλός τεχνικός έβαλε την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο, η Λέστερ φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Τσάμπιονσιπ με 30 βαθμούς, έχοντας βαλθεί να μετατρέψει την περασμένη άσχημη χρονιά και τον υποβιβασμό σε μια απλά κακή παρένθεση.

Ο τελευταίος μαθητής του Πεπ

Το μήνυμα του Μαρέσκα όσον αφορά την φιλοσοφία του στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας ήταν ξεκάθαρο: «Να κάνατε αυτό που πρέπει να κάνετε και μην ανησυχείτε αν υπάρχουν λάθη. Ένα λάθος είναι μέρος της διαδικασίας και θα κάνουμε αρκετά στο μέλλον, ωστόσο πρέπει να μείνουμε πίστη στο πλάνο και να συνεχίζουμε».

Ένα μήνυμα το οποίο φαίνεται πως είχε άμεσο αντίχτυπο με την Λέστερ να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με εννέα νίκες στους τελευταίους δέκα αγώνες.

Πρώην προπονητής της Κ21 της Μάντσεστερ Σίτι, έβαλε το λιθαράκι του για το Τρεμπλ της περασμένης σεζόν, όντας ο τελευταίος μαθητής του Πεπ Γκουαρντιόλα, ακολουθώντας τα βήματα των Μικέλ Αρτέτα, Τσάβι και Βισέντ Κομπανί.

Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Γκουαρντιόλα, η προσέγγιση του Έντσο Μαρέσκα είναι πάντοτε επιθετική, με τον κίνδυνο αυτό να γυρίσει μπούμπερανγκ για την ομάδα του να είναι μεγάλος, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος «με αυτό θα ζήσω ή θα πεθάνω»

Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3 με ξεκάθαρη πρόθεση του να είναι η ομάδα του να χτίζει από πίσω υπομονετικά και στη συνέχεια να «χτυπά» γρήγορα στο τελευταίο τρίτο, όταν φυσικά και οι χώροι το επιτρέπουν.

Στην ευρεία νίκη με 4-1 επί της Σαουθάμπτον τον περασμένο μήνα, το τρίτο γκολ από τον Ντίντι ήταν το όραμα του Mαρέσκα σε υψηλή ευκρίνεια μετά από 33 πάσες.

«Όσο περισσότερο έχεις την μπάλα, τόσο περισσότερο την απολαμβάνεις ως παίκτης», τονίζει.

Αναζωογόνησε τους πάντες

H παρουσία του Μαρέσκα στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, έχει φέρει άλλη αύρα στον σύλλογο και αυτό φαίνεται και στην αναζωογόνηση των βασικών πρωταγωνιστών.

Ο Μαντς Χέρμανσεν, ένας Δανός τερματοφύλακας ο οποίος ήρθε από την Μπρόντμπι, αποδεικνύεται ότι αλλάζει το παιχνίδι από πολλές απόψεις. Ουσιαστικά είναι ένας πλέι μέικερ από την πίσω με πολλούς ήδη να συγκρίνουν το παιχνίδι του με αυτό του Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι.

Επιπλέον ο Μαρέσκα ήταν καθοριστικός στις υπογραφές τόσο του Γουίνκς όσο και του Χέρμανσεν – λίγο μετά την άφιξή του, ο επικεφαλής στρατολόγησης της Λέστερ Μάρτιν Γκλόβερ του παρουσίασε μια λίστα με παίκτες σε αυτές τις θέσεις και ο Μαρέσκα αποφάσισε ότι και οι δύο θα ήταν τέλειοι για το στυλ παιχνιδιού του.

Υπήρξαν και άλλοι βασικοί παίκτες: ο Ντίντι αναζωογονήθηκε αυτή τη σεζόν, το προϊόν της ακαδημίας Κέισι Μακατίρ και ο δανεικός Κάλουμ Ντόιλτης από την Μάντσεστερ Σίτι ήταν εξαιρετικοί πριν από τους πρόσφατους τραυματισμούς του, ενώ ο Γιάνικ Βέστεργκααρντ – παγωμένος από τον Μπρένταν Ρότζερς σε τέτοιο βαθμό που την περασμένη σεζόν προπονούνταν μόνος – είναι ξανά στο προσκήνιο.

Επίσης, ποιος μπορεί να διαγράψει την σημαία αυτή της ομάδας που ακούει στο όνομα Τζέιμι Βάρντι; Η καλύτερη εσωτερική μεταγραφή της Λέστερ έχει ήδη τέσσερα γκολ και δείχνει πως περνά μια δεύτερη νιότη.

«Δεν μπορούμε να διδάξουμε τίποτα στον Τζέιμι μέσα στο κουτί, είναι ίσως ο καλύτερος και ξέρει τα πάντα», λέει ο Μαρέσκα. «Αλλά τώρα το απολαμβάνει γιατί συνδέεται με την ομάδα και αγγίζει περισσότερο την μπάλα», συμπληρώνει.

Ο Μαρέσκα προτιμά να προπονείται με 20 παίκτες που γνωρίζουν ότι συνδέονται με την ομάδα της αγωνιστικής. Είναι παρόμοια προσέγγιση με αυτή του Ρότζερς, ο οποίος πάντα επέμενε ότι έως και 25 παίκτες μπορούν να αφήσουν πέντε ή έξι να νιώθουν αποκομμένοι και ανεπιθύμητοι.

Τα δυνατά του σημεία είναι οι τακτικές του γνώσεις και οι απλοποιητικές λεπτομέρειες. Το μήνυμα είναι πάντα σαφές και κάθε παίκτης γνωρίζει τι θέλει από αυτόν.

Το μεγάλο σχολείο που λέγεται Γκουαρντιόλα

«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», λέει ο λαός. Μια φράση που ταιριάζει ταμάμ για να περιγράψει κανείς τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τους… μαθητές του.

Ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Έντσο Μαρέσκα. Έναν χρόνο μετά από την αποχώρησή του από την αναπτυξιακή ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι ο Έντσο Μαρέσκα επέστρεψε στους πρωταθλητές Αγγλίας, με τον 43χρονο Ιταλό να εντάσσεται στο τεχνικό επιτελείο του Πεπ.

Μαζί θα οδηγήσουν τους «πολίτες» σε μια ονειρική σεζόν, κατακτώντας το Champions League, την Premier League, αλλά και το FA Cup.

Πλέον έχοντας εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια ο Μαρέσκα ευελπιστεί να ακολουθήσει τα χνάρια των Μικέλ Αρτέτα, Τσάβι και Βισέντ Κομπανί οι οποίοι διαπρέπουν στους πάγκους, έχοντας αποφοιτήσει και αυτή από την μεγάλη σχολή του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τα μέχρι τώρα δείγματα είναι εξαιρετικά με τον Ιταλό τεχνικό να οδηγεί εκ του ασφαλούς την Λέστερ ξανά στην μεγάλη κατηγορία.

Άλλωστε οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους για τις «αλεπούδες». Η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (μονάχα έξι γκολ παθητικό) και η δεύτερη καλύτερη επίθεση (25 γκολ ενεργητικό).

Όχι και άσχημα για τον Μαρέσκα στην πρώτη του μεγάλη προπονητική αποστολή…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ