Έντσο Μαρέσκα: Το ερυθρόλευκο παιδί του Γκουαρντιόλα μπροστά στην πρώτη του μεγάλη προπονητική πρόκληση

Έντσο Μαρέσκα: Το ερυθρόλευκο παιδί του Γκουαρντιόλα μπροστά στην πρώτη του μεγάλη προπονητική πρόκληση

Από το τεχνικό επιτελείο του Γκουαρντιόλα και στο μυθικό τρέμπλ, μπροστά στην πρώτη του μεγάλη αποστολή. Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Έντσο Μαρέσκα καλείται να επαναφέρει την Λέστερ στα σαλόνια της Premier League.

Τον απολαύσαμε στα μέρη μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού, όταν έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2009 ερχόμενος από την Σεβίλλη. Ένας βιρτουόζος των γηπέδων ο οποίος μας χάρισε απίθανα highlights στο πέρασμα του από τα ελληνικά γήπεδα, καταγράφοντας με τα ερυθρόλευκα 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 8 γκολ και 4 ασίστ.

Ο λόγος για τον Έντσο Μαρέσκα, έναν χαρισματικό χαφ με μια αξιοθαύμαστη καριέρα με τις φανέλες των Γιουβέντους, Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Μάλαγα, Παλέρμο, Σαμπντόρια και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις για τις επόμενες κινήσεις του Ολυμπιακού: Το πλάνο για να «δέσουν» στο λιμάνι Βεζένκοφ και Σλούκας

Έχοντας «κρεμάσει» πλέον τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια από τον Γενάρη του 2017, ο Ιταλός άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού αποφάσισε να ακολουθήσει την προπονητική.

Βοηθός προπονητή στις Άσκολι, Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ, προτού αναλάβει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής στην Κ23 της Μάντσεστερ Σίτι με την οποία έκανε την… διαφορά.

Όλα αυτά πριν το καλοκαίρι του 2022, όταν και είχε την τιμή να βρεθεί στο τεχνικό επιτελείο του σπουδαίου Πέπ Γκουαρντιόλα, με τον οποίο οδήγησαν τη Μάντσεστερ Σίτι σε μια ονειρική σεζόν, κατακτώντας το Champions League, την Premier League, αλλά και το FA Cup.

Έχοντας πάρει πλέον τα καλύτερα εφόδια και έχοντας μάθει δίπλα σε έναν από τους πιο σπουδαίους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το ερυθρόλευκο παιδί του Πεπ είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Για την επόμενη μεγάλη αποστολή η οποία είναι να επαναφέρει την Λέστερ στα σαλόνια της Premier League.

Η συνύπαρξη με τον Μοντέλα και τα θαυματουργά «μωρά» του Μάντσεστερ  

Με την είσοδο του 2017 ο Μαρέσκα αποφασίζει να ρίξει τίτλους τέλους στην πλούσια καριέρα του, με την Βερόνα να είναι ο τελευταίος του ποδοσφαιρικός σταθμός. Ήταν η ώρα να αφήσει στην άκρη τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και την ποδοσφαιρική του πανοπλία και να φορέσει το κοστούμι του προπονητή.

Ένα σύντομο πέρασμα από την Άσκολι ως βοηθός, πριν βρεθεί στο πλευρό του Βιντσέντζο Μοντέλα στην Σεβίλλη τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Ιταλός τεχνικός θα αποτελέσει το δεξί χέρι του Μοντέλα στην Ανδαλουσία, μέχρι τον Απρίλιο του 2018, όταν και η διοίκηση του Ισπανικού συλλόγου αποφάσισε την απομάκρυνση του Μοντέλα, ο οποίος πλήρωσε το γεγονός της μη εξασφάλισης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Μαζί του βαλίτσες για άλλες πολιτείες θα ετοιμάσει και ο Μαρέσκα, με τον Ιταλό να έχει ένα σύντομο πέρασμα από την Γουέστ Χαμ (ξανά ως βοηθός), πριν αναλάβει το τιμόνι της Κ23 της Μάντσεστερ Σίτι τον Αύγουστο του 2020.

Εκείνη τη σεζόν, θα κέρδιζε τον πρώτο τίτλο της ομάδας στην Premier League 2 με την ομάδα του Μάντσεστερ, να τερματίζει 14 βαθμούς μακριά από τη δεύτερη Τσέλσι.

Το πάθημα που έγινε μάθημα στην Πάρμα

Η εξαιρετική του σεζόν και η κατάκτηση του τίτλου με τα θαυματουργά «μωρά» της Μάντσεστερ Σίτι θα έδινε στον Μαρέσκα το εισιτήριο για την πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής. Η Πάρμα του σπουδαίου Τζιαλουίντζι Μπουφόν εμπιστεύτηκε τον Ιταλό τεχνικό στον δρόμο προς την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο όπως και στην ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θες και όπως τα περιμένεις. Ο γάμος ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν στέφθηκε με επιτυχία με τον Μαρέσκα να αποχωρεί από την Πάρμα τον Νοέμβριο του 2021, έπειτα από 14 παιχνίδια στα οποία μέτρησε μονάχα τέσσερις νίκες.

Το μεγάλο σχολείο που λέγεται Γκουαρντιόλα

«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», λέει ο λαός. Μια φράση που ταιριάζει ταμάμ για να περιγράψει κανείς τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τους… μαθητές του.

Ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Έντσο Μαρέσκα. Έναν χρόνο μετά από την αποχώρησή του από την αναπτυξιακή ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι ο Έντσο Μαρέσκα επέστρεψε στους πρωταθλητές Αγγλίας, με τον 43χρονο Ιταλό να εντάσσεται στο τεχνικό επιτελείο του Πεπ.


Μαζί θα οδηγήσουν τους «πολίτες» σε μια ονειρική σεζόν, κατακτώντας το Champions League, την Premier League, αλλά και το FA Cup.

Πλέον έχοντας εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια ο Μαρέσκα ευελπιστεί να ακολουθήσει τα χνάρια των Μικέλ Αρτέτα, Τσάβι και Βισέντ Κομπανί οι οποίοι διαπρέπουν στους πάγκους, έχοντας αποφοιτήσει και αυτή από την μεγάλη σχολή του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Πρώτη του προπονητική πρόκληση στον δρόμο προς την καταξίωση ο πάγκος της Λέστερ και η αποστολή να επαναφέρει τις «αλεπούδες» στoν μαγικό κόσμο της Premier League.

Να δούμε αν θα τα καταφέρει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ