Η μέρα που ο Ολυμπιακός άλλαξε το… καθεστώς στο ελληνικό μπάσκετ και το #mexritelous (vids)

Η μέρα που ο Ολυμπιακός άλλαξε το… καθεστώς στο ελληνικό μπάσκετ και το #mexritelous (vids)

Σαν σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ιστορική αποχώρηση του Ολυμπιακού από ΟΑΚΑ που σήμανε την εποχή του #mexritelous.

Υπάρχουν στιγμές που μπορούν να σημαδέψουν μια εποχή. Που μπορούν να διαμορφώσουν δεδομένα και να φέρουν τεράστιες αλλαγές. Μια τέτοια στιγμή έλαβε χώρα στο Μαρούσι πριν από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήταν 13 Φεβρουαρίου 2019 όταν ο Ολυμπιακός αποχωρούσε από το ΟΑΚΑ. Κάνοντας την αρχή για το διαβόητο #mexritelous.

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Κανείς όμως δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Ο κόμπος είχε φτάσει στο… χτένι για τους ανθρώπους των Ερυθρόλευκων, που δεν άντεξαν όσα συνέβησαν εις βάρος τους εκείνο το βράδυ. Παίρνοντας την απόφαση να αποχωρήσουν στο ημίχρονο.

Ήταν τότε που ξεκίνησε το περίφημο #mexritelous. Οι Αδερφοί Αγγελόπουλοι, έχοντας σύσσωμο τον κόσμο των Πειραιωτών στο πλευρό τους, έμεινα μακριά από τα ελληνικά δρώμενα για δύο ολόκληρα χρόνια. Και επέστρεψαν το καλοκαίρι του 2021 όταν και έληξε η θητεία του τότε προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Τα υπόλοιπα πια είναι… ιστορία.

Η… αρχή του #mexritelous

Ήταν Φλεβάρης του 2019 και ο Παναθηναϊκός θα υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε σημαδέψει από καιρό τη συγκεκριμένη αναμέτρηση και η κατάσταση ήταν τεταμένη. Φυσικά ο ορισμός των Αναστόπουλου, Μάνου και Παναγιώτου από την ΚΕΔ δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα.

Τελικά οι Ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν ένα ημίχρονο για να πουν «ως εδώ». Το σύνθημα για την αποχώρηση έδωσε ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές, ο οποίος πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο 20λεπτο έστειλε… φιλιά προς την πλευρά της γραμματείας, διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο για τα όσα γινόντουσαν στο παρκέ και προλογίζοντας αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει.

Τι είχε γίνει όμως σε εκείνο το περιβόητο ημίχρονο; Από τα πρώτα κιόλα 28″ φάνηκαν οι προθέσεις που υπήρχαν. Ναι, μέσα στα πρώτα 28 δευτερόλεπτα (!) της αναμέτρησης, η τριάδα των Παναγιώτη Αναστόπουλου, Τάσου Μάνου και Χρήστου Παναγιώτου καταλόγισε τρία φάουλ σε βάρος παικτών του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα δύο στον Γιάνις Τίμα κι ένα στον Μπριάντε Γουέμπερ.


Με τη λήξη του ημιχρόνου οι άνθρωποι των Πειραιωτών ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αγωνίζονται, με τον τότε Γενικό Διευθυντή της ΚΑΕ, Χρήστο Σταυρόπουλο, να αναφέρει στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, πως όλοι στον σύλλογο έχουν «αηδιάσει».

Στην επιστροφή της αποστολής στο ΣΕΦ, είχαν συγκεντρωθεί φίλοι της ομάδας για να την αποθεώσουν για την απόφαση της να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ. Το #mexritelous γεννήθηκε εκείνο το βράδυ και παρά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε στηρίχθηκε από το σύνολο του κόσμου του Ολυμπιακού.

Οι πάμπολλες περιπτώσεις και το παράδειγμα του Μιλουτίνοφ

Η… έκρηξη του Ολυμπιακού δεν ήρθε ξαφνικά εκείνο το βράδυ. Είχαν μαζευτεί πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Οι περιπτώσεις που οι Ερυθρόλευκοι είχαν παράπονα από τις διαιτησίες στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πάρα πολλές. Είχαν εκδώσει ανακοινώσεις. Είχαν κάνει μέχρι και βίντεο την περίοδο 2017-18 από το ματς της 14ης αγωνιστικής βρίσκοντας όχι μία, ούτε δύο, αλλά 18 περιπτώσεις!

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ, που επέστρεψε φέτος στους Πειραιώτες, είχε περάσει πολύ δύσκολα στο παρελθόν όταν αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ. Τον Γενάρη του 2019, στο ματς της Euroleague, ο «Μίλου» είχε κάνει μυθική εμφάνιση με 18 πόντους και 18 ριμπάουντ, τελειώνοντας το ματς χωρίς φάουλ και έχοντας κερδίσει 11! Στη Euroleague όμως.

Γιατί λίγες μέρες αργότερα, στο πρωτάθλημα, ο Μιλουτίνοφ φορτώθηκε με το 3ο του φάουλ μόλις στο 11′, μένοντας στο παρκέ για συνολικά 13 λεπτά. Είναι ενδεικτικό πως ο Σέρβος τα τελευταία χρόνια, είχε αποβληθεί τέσσερις φορές με 5 φάουλ στο ΟΑΚΑ, ενώ είναι εντυπωσιακό πως έχει βγάλει σειρά τελικών χωρίς να κερδίσει κανένα φάουλ.

Τη σεζόν 2017-18, στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, ο Μιλουτίνοφ σε 11:26 λεπτά αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Στον πρώτο τελικό, στο ΟΑΚΑ, σε 14 λεπτά βγήκε εκτός με 5 φάουλ. Στον τέταρτο στο ΣΕΦ, έπαιξε 16 λεπτά και είχε 4 φάουλ. Το πιο «τρανταχτό» παράδειγμα όμως ήταν στον πέμπτο τελικό εκείνης της χρονιάς όπου σε μόλις 3:17 λεπτά αποβλήθηκε με πέντε φάουλ!

Η θυσία που έπιασε τόπο

Φτάνοντας στο σήμερα ο Ολυμπιακός νιώθει δικαιωμένος για την απόφασή του. Οι Αδερφοί Αγγελόπουλοι έκαναν πολλές θυσίες εκείνα τα δύο χρόνια. Έχασαν πολλά εκατομμύρια λόγω της απουσίας του από πρωτάθλημα, ενώ συντηρούσαν ουσιαστικά δύο ομάδες αν υπολογίσουμε και την αναπτυξιακή.

Ωστόσο είδαν όλους τους κόπους και τις θυσίες τους να επιβραβεύονται αγωνιστικά. Οι Ερυθρόλευκοι είναι πια σε εξαιρετική κατάσταση, έχουν κατακτήσει τίτλους, πρωταγωνιστούν στη Euroleague έχοντας δύο σερί Final Four και αποτελούν κατά γενική ομολογία μία από τις καλύτερες ομάδες αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Όλα αυτά χάρη στο #mexritelous.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ