Μπράιαν Κλαφ: Ο μύθος είχε την δική του ιστορία

Μπράιαν Κλαφ: Ο μύθος είχε την δική του ιστορία

Σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια, έφυγε από την ζωή ο κορυφαίος Άγγλος προπονητής, Μπράιαν Κλαφ. Οδήγησε τη Νότιχγαμ Φόρεστ στην κατάκτηση δύο Πρωταθλητριών. Έκανε «επανάσταση» στο Νησί. Πήρε τίτλους και οδήγησε... μπροστά το ποδόσφαιρο. Τεράστια προσωπικότητα. Ασυμβίβαστος και ισχυρογνώμων. Ο μύθος είχε την δική του ιστορία.

Και μόνο η αναφορά του ονόματος αρκεί, για να σταθούν προσοχή οι Άγγλοι. Κι αυτό λέει πολλά. Μπράιαν Κλαφ. Χωρίς πολλά λόγια και προλόγους. Μια χαρισματική φυσιογνωμία στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο για τα όσα καινοτόμα παρουσίασε στις ομάδες που εργάστηκε. Όχι μόνο για τις τεράστιες επιτυχίες του. Υπήρξε ξεχωριστός για μια σειρά από λόγους. Μοναδικός θα μπορούσε να πει κάποιος. Αλήθεια είναι, δεν θα υπάρξει ξανά Μπράιαν Κλαφ στο αγγλικό φουτμπόλ. Το «καλούπι» έσπασε κι αυτό το ξέρουν όλοι.

Σαν σήμερα, το 2004, ο Μπράιαν Κλαφ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών και ο θάνατος του ήταν μια τεράστια απώλεια για το ποδόσφαιρο στο Νησί. Δεν «έφυγε» μόνο ένας τεράστιος προπονητής. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε χάσει έναν χαρισματικό μυαλό που «γεννούσε» ιδέες για την εξέλιξη του αθλήματος.

Γεννημένος στο Μίντλεσμπρο στις 21 Μαρτίου του 1935 συνήθιζε να λέει τα καλύτερα για την γενέτειρα του. «Δεν είναι σίγουρα το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Για μένα όμως είναι ο Παράδεισος» έλεγε χαρακτηριστικά ο Κλαφ. Δείγμα κι αυτό της αγάπης του για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Νότιγχαμ

Ο αυτό-καταστροφικός Κλαφ δεν έχει απλά γράψει σελίδες δόξας στην «εγκυκλοπαίδεια» του ποδοσφαίρου στο Νησί. Αυτά που πέτυχε στην προπονητική του καριέρα φαντάζουν και είναι μοναδικά. Κανείς άλλος προπονητής στον κόσμο, δεν έχει καταφέρει να πετύχει τα όσα κατάφερε ο πρώην τεχνικός της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ο Κλαφ είναι φυσικά μια μυθική μορφή στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου. Ήταν αυτός που οδήγησε την Φόρεστ στην κατάκτηση δύο (συνεχόμενων μάλιστα) Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1979 και 1980).

Το κατόρθωμα, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται είναι μυθικό. Κινείται στην σφαίρα του εξωπραγματικού. Κι όμως στον κόσμο του Κλαφ όλα μπορούσαν να γίνουν. Αρκεί να γίνουν με τον δικό του τρόπο.

Η Νότιγχαμ κυριάρχησε εκείνη την διετία στην Ευρώπη. Όλοι μιλούσαν για την ομαδάρα του Κλαφ και το ωραίο ποδόσφαιρο που έπαιζε η Φόρεστ. Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι καμιά ομάδα στην Ευρώπη δεν ήθελε να βρει στο διάβα της την «μηχανή» του Μπράιαν.

Υπήρξε ένας τεράστιος προπονητής. Νωρίτερα, υπήρξε σπουδαίος παίκτης. Με καριέρα στην Μίντλεσμπρο και στην Σάντερλαντ. Ωστόσο τα επιτεύγματα του σαν προπονητής, επισκίασαν τα όσα έκανε σαν ποδοσφαιριστής.

Πρωτάθλημα με Ντέρμπι και Φόρεστ

Και τι δεν πέτυχε στην προπονητική του καριέρα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην κατάφερε ο τεράστιος αυτός προπονητής. Ανέλαβε την Ντέρμπι Κάουντι στην δεύτερη κατηγορία. Την έκανε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα.

Οδήγησε τα «κριάρια» στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Πήρε πρωτάθλημα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Πήρε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών με την Φόρεστ.

Κάθισε για λίγο στον πάγκο της Μπράιτον. Άντεξε μόλις 44 μέρες (ναι, ούτε ενάμιση μήνα) στον πάγκο της. Πήρε το καπελάκι του κι έφυγε από το Έλαντ Ρόουντ. Τόσο περήφανος όσο και την μέρα που πήγε έχοντας στόχο ν’ αλλάξει τα «παγώνια».

Η ιστορική παραίτηση!

Ο Κλαφ ανέλαβε τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1975 κι έμεινε στον πάγκο της αγγλικής ομάδας μέχρι το 1993. Δεκαοκτώ μοναδικά χρόνια για τον άνθρωπο που έγραψε ιστορία με την αγγλική ομάδα.

Παραιτήθηκε το 1993 από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, όταν η Φόρεστ υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ (την πρώτη χρονιά της Πρέμιερ στην Αγγλία) καθώς αυτός ήταν ο πρώτος υποβιβασμός στην προπονητική καριέρα του Κλαφ. Κανείς δεν ήθελε να δει τον Μπράιαν εκτός Φόρεστ. Το είχε όμως αποφασίσει. Κι όταν αποφάσιζε ο Κλαφ, τέλος!

Τριάντα χρόνια πότης

Ο Κλαφ λάτρευε το ποδόσφαιρο. Αγαπούσε και το αλκοόλ. Τόσο ταλαντούχος και συνάμα τόσο αυτοκαταστροφικός. Γνωστό το θέμα, με τόσους και τόσους πρωταγωνιστές με αστείρευτο ταλέντο. Μπορούσε και να πιει την… θάλασσα. Έτσι όμως οδηγήθηκε στο χειρουργείο το 2003 για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Είχε καταστρέψει τον εαυτό του. Οι γιατροί του είπαν πως αν δεν κάνει την επέμβαση θα έσβηνε σε δύο μήνες. Έκανε την μεταμόσχευση και βγαίνοντας από το νοσοκομείο είχε διάθεση ν’ αστειευτεί. «Για να ηρεμήσουν όλοι θέλω να σας ενημερώσω πως δεν μου έβαλαν το παλιό συκώτι του Τζορτζ Μπεστ».

Εκπληκτικές ατάκες που σε άφηναν άφωνο

Ήταν ένας μεγάλος προπονητής. Αναμφισβήτητο. Ήταν όμως και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μοναδική. Οι ατάκες του είχαν πάντα ένα βαθύ νόημα. «Βουτηγμένες» στο βρετανικό χιούμορ. «Φαρμακερά βέλη» που σημάδευαν to the point.

Κανείς δεν μπορούσε να τα «βγάλει πέρα» με τον Μπράιαν. Πανέξυπνος, διορατικός. Εγωιστής, έλεγαν οι «εχθροί» του. Μπορεί και να ήταν αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Έμεινε στην ιστορία ως «ο καλύτερος προπονητής του δεν είχε ποτέ η Εθνική ομάδα της Αγγλίας». Ο Μπράιαν Κλαφ με τις τόσες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, δεν ανέλαβε ποτέ την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

Δεν κάθισε ποτέ στον πάγκο των «λιονταριών». Ίσως γιατί υπήρξε ασυμβίβαστος. Συνήθιζε μάλιστα να λέει με χιούμορ. «Προφανώς οι άνθρωποι της ομοσπονδίας θα σκέφτηκαν πως αν αναλάβω την Εθνική θα θέλω να κάνω κουμάντο. Τελικά, είναι πολύ έξυπνοι. Αυτό ακριβώς θα είχα κάνει».

Τρία αγάλματα σε τρεις πόλεις!

Η επιρροή που άσκησε ο Μπράιαν Κλαφ στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Αρκεί ν’ αναφέρουμε μόνο τούτο. Σε τρεις πόλεις της Αγγλίας υπάρχουν αγάλματα του Άγγλου προπονητή.

Του κορυφαίου Άγγλου προπονητή. Ένα έξω από το Πράιντ Παρκ, το γήπεδο της Ντέρμπι Κάουντι. Ένα στο Νότιγχαμ κι ένα στην γενέτειρα του, το Μίντλεσπρο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο του Νότιγχαμ, έδωσε το όνομα Μπράιαν Κλαφ σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο της πόλης, δείγμα και αυτό της αναγνώρισης του κόσμου στο πρόσωπο του Μπράιαν.

 

Διαβάστε μερικές ατάκες του Μπράιαν Κλαφ που έχουν μείνει στην ιστορία:

«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Εγώ όμως δεν είχα πάρει μέρος σ’ αυτή τη δουλειά».

«Εκτός από την οικογενειακή ζωή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την κατάκτηση των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων».

«Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε ποδόσφαιρο στα σύννεφα, θα έβαζε γρασίδι εκεί πάνω».

«Οι παραιτήσεις είναι για τους πρωθυπουργούς και αυτούς που πιάνονται με τα παντελόνια κάτω, όχι για μένα».

«Οι παίκτες σου χάνουν τα παιχνίδια, όχι οι τακτικές. Λέγονται τόσες πολλές ανοησίες για τις τακτικές από ανθρώπους που μετά βίας ξέρουν πως να κερδίζουν στο ντόμινο».

«Αυτός ο Σίμαν είναι ένας όμορφος νέος άνδρας, αλλά περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο κοιτάζοντας τον καθρέφτη του, αντί για την μπάλα. Δεν μπορείς να παίξεις τερματοφύλακας με τέτοιο μαλλί».

«Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ο καλύτερος προπονητής στη δουλειά. Όμως ήμουν στο top 1».

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ