Μόντσι: Ο άρχοντας των… μεταγραφών

Μόντσι: Ο άρχοντας των… μεταγραφών

Ο Μόντσι επιστρέφει στη Σεβίλλη για να αναλάβει ξανά πόστο αθλητικού διευθυντή και to10.gr σας παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές του Ισπανού για λογαριασμό των «Σεβιγίστας».

Η Σεβίλλη χθες (17/3) επιβεβαίωσε την επιστροφή του ανθρώπου που ουσιαστικά, με τη δουλειά του, άλλαξε την δυναμική και την ιστορία του συλλόγου.

Ο λόγος για τον Ραμόν Ροντρίγκεζ Βερντέχο ή όπως τον γνωρίζουμε καλύτερα, Μόντσι. Ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής άφησε την Ρόμα για να επιστρέψει στη ομάδα της καρδιάς του, όπως ανακοίνωσαν οι Σεβιγιάνοι.

Αρχικά ανέλαβε το 2000 τα καθήκοντα του, όταν αποσύρθηκε σε ηλικία 30 ετών από την ενεργό δράση αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας της Σεβίλλης για εννέα χρόνια.

Στο πόστο του αθλητικού διευθυντή έμεινε μέχρι τον Απρίλη του 2017 όταν και αποχώρησε από τον σύλλογο.

Επόμενος σταθμός η Ρόμα με την οποία υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο έχοντας τον ίδιο ρόλο. Τελικά όμως δεν έκατσε για αρκετό καιρό στην Ρώμη, αποχωρώντας στις 8 Μαρτίου του 2019.

Αν και το όνομα του ακούστηκε για την Άρσεναλ τελικά αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ανδαλουσία.

Στην δουλειά του ο Μόντσι είχε και έχει ως στόχο να βρίσκει νέους και ανερχόμενους παίκτες τους οποίους θα αγοράζει φθηνά και σε λίγα χρόνια θα αποφέρουν μεγάλα έσοδα στην ομάδα. Αυτό ήταν και ουσιαστικά το ταλέντο του Ισπανού.

Στην Σεβίλλη έχει φέρει παίκτες οι οποίοι όταν ήρθαν στον σύλλογο της Ανδαλουσίας δεν ήταν τόσο γνωστοί και με τις εμφανίσεις τους κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον άλλων ομάδων και στη συνέχεια να κάνουν καριέρα εκεί.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την ισπανική ομάδα με εισήγηση του Μόντσι.

Ντάνι Άλβες (2002-2008)

Ο Βραζιλιάνος ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του αθλητικού διευθυντή της Σεβίλλης. Το καλοκαίρι του 2002 ο άσημος, τότε, ακραίος μπακ ήρθε ως δανεικός από την Μπαΐα και μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους του συλλόγου.

Τον Ιανουάριο του 2003 η Σεβίλλη πλήρωσε περίπου 550.000 ευρώ για τα διακαιώματα του παίκτη. Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή.

Δημιούργησε μαζί με τον Χεσούς Νάβας μια πολύ δυνατή δεξιά πτέρυγα, βοηθώντας τα μέγιστα για την κατάκτηση δύο συνεχόμενων κυπέλλων UEFA (2006 και 2007).

Το 2008 η Μπαρτσελόνα έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 41,5 εκατομμυρίων ευρώ για να τον φέρει στην Βαρκελώνη. Με τους «μπλαουγκράνα» κατέκτησε όποιο τρόπαιο διεκδίκησε και πλέον θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους δεξιούς μπακ όλων των εποχών.

Φρεντερίκ Κανουτέ (2005-2012)

Ο επιθετικός από το Μάλι είχε προλάβει να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ με τις φανέλες των Γουέστ Χαμ και Τότεναμ, πριν μετακομίσει στη Σεβίλλη.

Αν και τα πήγαινε καλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει το σημείο αναφοράς στις ομάδες του. Οι Ανδαλουσιανοί έδωσαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Τότεναμ το 2005.

Έμεινε στην Ισπανία για επτά χρόνια και λατρεύτηκε από το κοινό της Σεβίλλης. Έπειτα από μία αξιοπρεπή χρονιά, ήρθε η «απογείωση» τη σεζόν 2006-2007. Ο Κανουτέ κατάφερε να βρει δίχτυα 21 φορές στο πρωτάθλημα.

Συνέθεσε μαζί με τον Βραζιλιάνο, Λουίς Φαμπιάνο, ένα από τα «φονικότερα» επιθετικά δίδυμα της Ευρώπης, σκοράροντας και οι δύο ακατάπαυστα.

Αν και η Σεβίλλη δεν έβγαλε κάποιο οικονομικό κέρδος από την απόκτηση του, είχε βρει έναν παίκτη που τιμούσε τη φανέλα της, ενώ έγινε ηγέτης και ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες των οπαδών.

Ιβάν Ράκιτιτς (2011-2014)

Περίπου όπως με τον Κανουτέ, ο Μόντσι έφερε τον Ράκιτιτς σε μια περίοδο που ο Κροάτης είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση στην Γερμανία με τη φανέλα της Σάλκε.

Τον Ιανουάριο του 2011 η Σεβίλλη έδωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στους «βασιλικούς μπλε» για να αποκτήσει τον παίκτη, με το υπόλοιπο της χρονιάς να πηγαίνει καλά για τον Ράκιτιτς.

Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν δεν ήταν τόσο καλός. Δεν είχε καταφέρει να σημειώσει κάποιο γκολ, με τα «σύννεφα» της αμφισβήτησης, όπως στην Γερμανία, να περικυκλώνουν τον Κροάτη.

Η έλευση του Ουνάι Έμερι στον πάγκο των Ανδαλουσιανών, τη σεζόν 2012-2013, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Ράκιτιτς. Υπό τις οδηγίες του Ισπανού προπονητή μεταμορφώθηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη.

Την επόμενη χρονιά ήταν από τους πρωταγωνιστές στη κατάκτηση του Europa League και έτσι η Μπαρτσελόνα κλήθηκε να δώσει 18 εκατομμύρια ευρώ για να αποσπάσει την υπογραφή του παίκτη.

Ο Ράκιτιτς αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ένας από του καλύτερους μέσους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχοντας θέση κλειδί στους «μπλαουγκρανα».

Έβερ Μπανέγα (2014-2016, 2017-σήμερα)

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Αργεντίνου ήταν περιτριγυρισμένα από είτε από διάφορα σκάνδαλα, είτε από προβλήματα φυσικής κατάστασης, κάποιες φορές και τα δύο μαζί ταυτόχρονα.

Ένα τρακάρισμα μάλιστα δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί για έξι μήνες, κάτι που τον κράτησε αρκετά πίσω στην καριέρα του.

Όταν η Σεβίλλη τον απέκτησε πρώτη φορά το 2014, υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό για την απόδοση του και ένα μεγάλο «ή τώρα ή ποτέ» που έπρεπε διαχειριστεί ο Μπανέγα.

Οι Ανδαλουσιανοί έδωσαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην Βαλένθια για να τον φέρουν στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και όπως φάνηκε στη συνέχεια, το ρίσκο του Μόντσι έπιασε τόπο.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται και σιγά-σιγά έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες μέσα στο γήπεδο, έχοντας μετατραπεί σε βασικό στέλεχος της ομάδας.

Ήταν από τους κορυφαίους σε δύο κατακτήσεις του Europa League, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον της Ίντερ, η οποία τον απέκτησε το 2016.

Στην Ιταλία έμεινε μόνο για έναν χρόνο και στη συνέχεια επέστρεψε στην ομάδα που ουσιαστικά τον ανέδειξε, δηλαδή τη Σεβίλλη. Μάλιστα θεωρείται και ως ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μόντσι.

Βιτόλο (2013-2017)

Ο Βιτόλο δεν έφυγε και με τον καλύτερο τρόπο από την Σεβίλλη το 2017, καθώς είχε συμφωνήσει να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους Ανδαλουσιανούς να θέλουν να του τοποθετήσουν ρήτρα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κινήθηκε αρκετά έξυπνα και κατάφερε να αποκτήσει τον Ισπανό πληρώνοντας το ποσό της προηγούμενης ρήτρας που ήταν 37,5 εκατομμύρια, έπειτα από δικαστική μάχη.

Εξαιρώντας τα όσα συνέβησαν, ο Βιτόλο πέρασε τέσσερα επιτυχημένα χρόνια ως παίκτης της Σεβίλλης, αφού η ταχύτητα και η τεχνική του «κόλλησαν» άμεσα με τον τρόπο παιχνιδιού που επιθυμούσε ο Ουνάι Έμερι.

Ήταν και αυτός από τους βασικούς παράγοντες της Σεβίλλης στις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του Europa League, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κόστισε στους Ανδαλουσιανούς μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ από την Λας Πάλμας.

Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως και αυτή ήταν μια «κλασική» μεταγραφή Μόντσι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ