Χρήστος Θέος: Φύλακας – άγγελος του ποδοσφαίρου

Χρήστος Θέος: Φύλακας – άγγελος του ποδοσφαίρου

To10.gr συναντά τον επικεφαλής του ιατρικού τιμ του Ολυμπιακού, Χρήστο Θέο και η κουβέντα πηγαίνει… μακριά για το ποδόσφαιρο που άλλαξε, αλλάζοντας μαζί και τις ανάγκες…

Η αφορμή; Η επιστροφή του Ρούμπεν Σεμέδο σε χρόνο ρεκόρ. Ένα μικρό ιατρικό θαύμα. Η αιτία; Η ιδιότητα, οι εμπειρίες, οι εικόνες, ο τρόπος που ζει ένας επιστήμονας το ποδόσφαιρο μέσα από το ποδόσφαιρο.

Κάποιος που κάθεται στην άλλη άκρο του πάγκου του τεχνικού τιμ και που στο τέλος κάθε αναμέτρησης υποχρεούται να κάνει τον δικό του απολογισμό. Στην προκειμένη περίπτωση: Η γνώριμη φιγούρα ενός ανθρώπου που εννέα χρόνια τώρα είναι φύλακας-άγγελος των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Η ίδια φιγούρα που μπορεί να χρειαστεί να σκαρφαλώσει τα κάγκελα για να βρεθεί στις κερκίδες προκειμένου να παράσχει τις γνώσεις του.

Ο Χρήστος Θέος. Χειρούργος ορθοπεδικός, διευθυντής του Μετροπόλιταν. Επικεφαλής του ιατρικού τιμ των Ερυθρόλευκων. Γιατρός σε ένα παιχνίδι που η πίεση και οι συνθήκες επιφυλάσσουν έναν σωρό κινδύνους. Και για εκείνους που πατούν στο χορτάρι. Και για εκείνους που το παρακολουθούν.

Συναντηθήκαμε τη Δευτέρα στο Μετροπόλιταν. Την επομένη του ντέρμπι. Ξεκινήσαμε από αυτό. Φτάσαμε μακριά. Και οι δυόμισι χιλιάδες λέξεις που ακολουθούν το επιβεβαιώνουν.

-Βρισκόμαστε εδώ την επομένη ενός ντέρμπι που δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό. Επηρεάζει την διάθεση σας, κουβαλάτε την επόμενη ημέρα το αποτέλεσμα της προηγούμενης στη δουλειά σας ή έχετε καταφέρει έπειτα από τόσα χρόνια να το διαχειρίζεστε;

«Το κουβαλάς. Ειδικά αν είσαι και οπαδός. Επηρεάζεσαι σε ότι αφορά στη διάθεση και τα συναισθήματα σου. Ο δικός μας απολογισμός μετά από ένα ντέρμπι ιατρικά, είναι να δούμε αν έχουμε τραυματισμούς, κούραση και να ετοιμάσουμε την ομάδα για το επόμενο. Ότι ισχύει δηλαδή μετά από κάθε ματς. Αλλά καταλαβαίνεις πως δεν είναι μόνο δουλειά…»

-Αρκετοί βλέποντας το ματς με τον Παναθηναϊκό σκέφτηκαν πως ο Ολυμπιακός πλήρωσε την καταπόνηση ενός εξαντλητικού οκταημέρου. Και μιας και τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια βιομηχανία του αθλητισμού ολοένα και προσθέτει στο καλεντάρι της, μήπως τελικά δοκιμάζουμε τα όρια; Διότι υπάρχουν παραδείγματα αθλητών που πλέον πρέπει να παίζουν 80 ματς τον χρόνο με τους συλλόγους τις εθνικές ομάδες κλπ. Στο ΝΒΑ για παράδειγμα η σεζόν με τα πλέι-οφ ξεπερνά τα 100 ματς.

«Είναι μια κατάσταση που σαφώς και πιέζεται. Το ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα. Και αυτό αυξάνει και τις ευθύνες τις δικές μας. Να τους έχουμε ετοιμοπόλεμος. Ειδικά στον Ολυμπιακό έχουμε την τακτική να υπερπροστατεύουμε τους παίκτες. Να μην τους εκθέτουμε σε κινδύνους. Τα τελευταία 3-4 χρόνια ίσως είμαστε μια από τις ελάχιστες ομάδες με τον μικρότερο αριθμό τραυματισμών στην Ευρώπη και με πολύ καλύτερους μέσους όρους αναφορικά με την ανάρρωση, την αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών και τον χρόνο επιστροφής τους. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο ταλέντο. Ο σύγχρονος ποδοσφαιριστής είναι πλέον ένας υπέρ-αθλητής με ότι αυτό συνεπάγεται».

-Αναφερθήκατε σε στατιστικές και επεξεργασία δεδομένων. Γνωρίζω ότι συμμετέχετε στο UEFA study group…

«Ναι υπάρχει μια κεντρική τράπεζα στην Ελβετία. Οι 30 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης επεξεργαζόμαστε μια σειρά από πληροφορίες και στατιστικές γύρω από τους τραυματισμούς κλπ. Γίνεται και ένα σεμινάριο στο τέλος κάθε χρονιάς. Συζητάμε παρατηρήσεις, εμπειρίες σχετικά με τους τραυματισμούς. Και μέσα από την συζήτηση προκύπτουν προτάσεις, καινοτομίες, νέες ιδέες αντιμετώπισης για την προφύλαξη των ποδοσφαιριστών. Η πρόληψη προέχει.

Η εξατομικευμένη πρόληψη. Κάθε παίκτης δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με τους άλλους. Κάποτε η πιο συχνή κάκωση στο ποδόσφαιρο ήταν το διάστρεμμα της ποδοκνημικής. Τώρα πλέον είναι οι θλάσεις και δη των οπίσθιων μηριαίων. Τι άλλαξε; Το μοτίβο, τα γήπεδα, τα παπούτσια που πλέον θυμίζουν μπάσκετ, το «τέιπινγκ», εμείς κάνουμε και σεμινάρια στους ποδοσφαιριστές μας για τα μέτρα προστασίας. Η διατροφή, ο ύπνος που είναι το καλύτερο «ντόπινγκ» για επιτυχία (γέλια). Όλα αυτά εξασφαλίζουν προσφέρουν για να έχει και ο ποδοσφαιριστής μια καλύτερη καριέρα αλλά φυσικά να πετύχει και η ομάδα».

-Είναι καλός ασθενής ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής; Ψύχραιμος, πειθαρχημένος; Διότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένες περιπτώσεις. Είναι άνθρωποι που έχουν να διαχειριστούν καριέρες, συμβόλαια;

«Καλός ασθενής μιλώντας γενικά δεν είναι. Το γεγονός ότι είναι ελίτ αθλητής, σημαίνει ότι δεν έχεις να κάνεις μόνο με εκείνον. Πολλές φορές έχεις να κάνεις με την ομάδα, με τον προπονητή, με τον μάνατζερ, με τα media κλπ. Πρέπει λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες να δώσουμε το καλύτερο δυνατά αποτελέσματα. Το θέμα είναι η προσέγγιση. Από την ομάδα, το ιατρικό τιμ. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτό προσπαθούμε. Να μπορεί ένα ιατρικό τιμ να αγκαλιάζει τον παίκτη και να τον οδηγεί στο σωστό αποτελέσματα».

-Πως είναι να κάνεις μια αρθροσκόπηση, μια κατά τα άλλα επέμβαση ρουτίνας και να γνωρίζεις ότι περιμένουν ως και οι εφημερίδες να γράψουν για αυτή. Υπάρχει πίεση. Στη δική σας περίπτωση το ρόστερ του Ολυμπιακού κοστολογείται σήμερα 90 εκατ ευρώ. Θέλω να πω δεν είναι ακριβώς το τυπικό, συνηθισμένο πελατολόγιο…

«Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και το άγχος ακόμη μεγαλύτερο. Διότι το έργο μας εκτίθεται. Από εκεί και πέρα στην ιατρική, σε μια επέμβαση για παράδειγμα πρέπει να καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχουν και οι επιπλοκές. Ειδικά στο football medicine. Εμείς δεν κάνουμε ιατρική καθημερινότητας. Δεν μπορούμε να πούμε σε έναν ποδοσφαιριστή κάθισε 15-20 ήμερες και έλα να τα ξαναπούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει στο λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα η καλύτερη δυνατή θεραπεία και οι καλύτερες συνθήκες επανόδου. Άρα οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες. Δεν υπάρχει τυπική αντίδραση, άρα και απλό χειρουργείο».

-Ναι, αλλά υπάρχουν και στιγμές που λες ότι η ιατρική είναι μαγεία. Αυτό που έγινε με τον Σεμέδο για παράδειγμα. Υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση 29 Αυγούστου και έπαιξε βασικός στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ στις 16 Σεπτέμβρη. Είναι στιγμές που οι γιατροί μοιάζουν να διαθέτουν μαγικές ικανότητες

«Σίγουρα δεν υπάρχει μαγεία (γέλια). Στον Ρούμπεν έγινε μια επέμβαση έξω μηνίσκου, που πολλές φορές απαιτεί ως και ενάμιση μήνα αποθεραπείας. Τι έγινε λοιπόν και κύλησαν όλα τόσο γρήγορα; Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Έγινε άμεσα η διάγνωση, η επέμβαση. Είχαμε έναν αθλητή με θετικό feedback. Βλέπαμε καθημερινά την αντίδραση του. Και δουλέψαμε. Όλοι μαζί. Διότι δεν είμαι μόνο εγώ ως συντονιστής του ιατρικού τιμ. Είναι μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων.

Οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας, ο Λυκουρέσης και ο Σιβίλιας, ο Κλείδης, ο μασέρ ο Χειλουδάκης, οι γυμναστές αποκατάστασης, ο Μουρίκης και ο Πασχαλίδης. Κάνουμε ένα μίτινγκ από την αρχή και χαράζουμε την πορεία αποκατάστασης του ποδοσφαιριστή. Τα κάναμε όλα γρήγορα λοιπόν. Αυτά που έπρεπε να γίνουν και τίποτα παραπάνω. Έγιναν διπλές θεραπείες σε καθημερινή βάση αρά οι 15-18 ημέρες χώρεσαν δουλειά 30-36 ημερών. Και βλέπαμε την αντίδραση του. Παράλληλα δεν αφήσαμε το υπόλοιπο σώμα απροπόνητο. Συνέχισε λοιπόν στο γυμναστήριο. Δεν πρόλαβε να χάσει προπονητικές ώρες. Η επάνοδος του καθορίστηκε από όλα τα παραπάνω. Έκανε έξι προπονήσεις σκληρές με την ομάδα πριν μπει. Δεν πήραμε κανένα ρίσκο.

Και δεν είναι τυχαίο πόσο καλά ανταποκρίθηκε από το πρώτο και κιόλας ματς. Από εκεί και πέρα έχει σημασία να αντιληφθεί ο καθένας πως εμείς δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό από την ομάδα. Είμαστε στην ομάδα. Στο τεχνικό τιμ. Ο προϊστάμενος μας είναι ο προπονητής. Εγώ είμαι ο σύμβουλος του, σε θέματα υγειονομικά. Συζητάμε όλοι μαζί και βέβαια στο τέλος αποφασίζει ο προπονητής. Κανένα ρίσκο λοιπόν. Εξ ου και ότι διακρίθηκε άμεσα. Έχοντας μάλιστα απέναντι του έναν σέντερ φορ όπως ο Χάρι Κέιν».

-Στους τραυματισμούς είναι πιο δύσκολη η ψυχική αποκατάσταση από τη σωματική;

«Σαφώς. Είναι το Α και το Ω. Αν η ψυχική κατάσταση δεν είναι σε ηρεμία και πλήρη ισορροπία, δεν βοηθά και την αποκατάσταση του αθλητή».

-Στην Αμερική για παράδειγμα τα ιατρικά τιμ των ομάδων έχουν αλλάξει τον χρόνο αποκατάστασης των αθλητών σε μεγάλους τραυματισμούς, παράδειγμα τους χιαστούς. Και το κάνουν αυτό θέλοντας να δουλέψουν καλύτερα και την ψυχική αποκατάσταση του αθλητή. Το τραύμα που αφήνει στο μυαλό ένας τραυματισμός.

«Ναι, το πάνε πλέον πιο αργά. Και βέβαια υπάρχουν και ψυχολόγοι. Και εμείς έχουμε στον Ολυμπιακό που είναι ένα κλαμπ που τα παρέχει όλα. Γενικώς εδώ το ιατρικό τιμ δουλεύει με μια ίσως καινοτομία στον χώρο μας. Γνωρίζω μόνο τον γιατρό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνει το ίδιο. Εδώ δουλεύουμε full time με την ομάδα. Είμαστε κάθε μέρα μαζί. Είναι σαν παιδιά μου οι ποδοσφαιριστές. Ζούμε μαζί επί της ουσίας την καθημερινότητα. Καλούν στο κινητό μου κλπ. Ακόμη και με παιδιά που έφυγαν από την ομάδα συνεχίζουμε να διατηρούμε μια αντίστοιχη επαφή.

Έχουμε καθιερώσει ένα πρόγραμμα εννέα χρόνια, non stop. Συνέχεια μαζί. Με την ομάδα στα ταξίδια, στην προετοιμασία, στις προπονήσεις. Κάπως έτσι τους γνωρίζουμε πολύ καλύτερα. Γνωρίζουμε το σώμα τους. Ολόκληρη η ομάδα. Κυλάει λοιπόν πιο εύκολα. Γιατί ξέρουμε καλύτερα. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παιδιά που φεύγουν από την ομάδα για να πάνε κάπου αλλού, πάντα επικαλούνται τη γνώμη μας και τη βοήθεια μας».

-Με την ευκαιρία μιας και είπατε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που τα παρέχει όλα. Έχει γίνει μια τεράστια επένδυση στον Ρέντη τα τελευταία χρόνια. Και αυτή αφορά και στο δικό σας κομμάτι δουλειάς Υπάρχουν μηχανήματα εκγύμνασης και αποκατάστασης που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα.

«Εξελισσόμαστε. Είναι ένα από τα καλύτερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης. Υπόδειγμα ο Ρέντης. Δεν περιαυτολογούμε. Πολλά μέλη ιατρικών τιμ εθνικών ομάδων που έχουν δικούς μας ποδοσφαιριστές, έρχονται κατά καιρούς, από τη Νορβηγία, τη Γαλλία και παρακολουθούν πως δουλεύουμε. Δόξα το Θεό ο πρόεδρος μας, τα παρέχει όλα πλουσιοπάροχα. Όσο αυξάνει το μέγεθος του ποδοσφαίρου, αυξάνονται και οι απαιτήσεις. Οι ανάγκες βελτιστοποίησης των μέσων για την πρόληψη των τραυματισμών. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική μας δουλειά. Η πρόληψη. Όχι η αντιμετώπιση».

– Είπατε νωρίτερα ότι ο προπονητής είναι ο προϊστάμενος με έναν τρόπο και του ιατρικού τιμ. Με δεδομένο ότι βρίσκεστε πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό υπήρξε κάποιος που τέλος πάντων είχατε προβλήματα στην επικοινωνία.

«Ποτέ. Ίσως βέβαια είναι και θέμα χαρακτήρα. Προσπαθώ κάθε φορά να βοηθήσω τον Ολυμπιακό. Άρα να βοηθήσουμε σαν ιατρικό τιμ τον εκάστοτε προπονητή. Με κανέναν ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Είμαστε κομμάτι του τεχνικού τιμ. Συζητάμε, συστήνουμε, μπορεί να υπάρξει διαφωνία, ο καθένας λέει τα επιχειρήματα του, υπάρχει διάλογος. Και με τον διάλογο λύνονται όλα. Δεν έτυχε λοιπόν να έχουμε προπονητή που να έρθουμε αντιμέτωποι. Άσε που καμιά φορά οι προπονητές έχουν δίκιο (γέλια) χωρίς να θέλω πω κάτι παραπάνω».

– Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έγινε σε ένα γήπεδο που θα έπρεπε κατά τεκμήριο να είναι το καλύτερο της χώρας. Το Ολυμπιακό στάδιο. Παρά ταύτα και φέτος ο αγωνιστικός το χώρος είναι πολύ μακριά από αυτό που θα έπρεπε. Παράλληλα υπάρχουν γήπεδα όπως της Λάρισας, των Ιωαννίνων που γίνονται σταθερά λόγος συζήτησης ακριβώς για την κακή εικόνα τους. Επικίνδυνοι αγωνιστικοί χώροι. Γίνονται ομάδες εκατ ευρώ να αγωνίζονται σε τέτοια γήπεδα;

«Θυμάμαι για τα Γιάννενα που λες, εκεί είχε τραυματιστεί ο Ιμπαγάσα. Εγώ σαν γιατρός επισημαίνω, Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Πρέπει να φτιαχτούν τα γήπεδα. Και όχι μόνο οι αγωνιστικοί χώροι. Οι εξέδρες, τα αποδυτήρια…»

– Ρωτούν τα ιατρικά τιμ οι αρχές του ποδοσφαίρου. Αντιλαμβάνονται τους κινδύνους;

«Έχει τύχει σε κάποιες συσκέψεις, να επισημαίνονται κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς έχουμε μείνει μόνο σε επισημάνσεις όπως παρατηρώ και εγώ. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που υπάρχει. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι οικονομικό. Σίγουρα όμως χρειάζεται να γίνει κάτι και στα γήπεδα. Για να προοδεύσει το ποδόσφαιρο μας. Για να έχουμε και λιγότερους τραυματισμούς».

– Οι τραυματισμοί βεβαίως στους αγωνιστικούς χώρους είναι ένα κομμάτι της συζήτησης. Τα ιατρικά τιμ στα γήπεδα είναι πολλές φορές υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν και άλλες καταστάσεις. Σας θυμάμαι για παράδειγμα να πηδάτε τα κάγκελα στο emirates για να βοηθήσετε έναν φίλαθλο που είχε τραυματιστεί. Υπάρχουν καρδιακά επεισόδια. Υπάρχουν τέλος πάντων υποθέσεις που δεν σχετίζονται μόνο με την ιδιότητα του Ορθοπεδικού. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε…

«Είναι στο πλαίσιο της ενασχόλησης μας και η επείγουσα ιατρική. Ο καθένας θα το έκανε. Είναι η φύση της δουλειάς μας.»

– Θέλει όμως… προπόνηση Τσάμπιονς Λιγκ να υποθέσω; Χειρούργος, Ορθοπεδικός, Παθολόγος, Καρδιολόγος

«Είμαι σε ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ άρα και εγώ κάνω προπόνηση Τσάμπιονς Λιγκ (γέλια). Δεν γίνεται διαφορετικά. Βεβαίως δεν είμαι μόνο εγώ. Όλα τα ιατρικά τιμ των ομάδων, βρίσκονται απέναντι από τέτοιες υποθέσεις. Και μάλιστα υπάρχουν πολύ καλά τιμ. Και στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό. Πολύ καταρτισμένα. Όλοι λοιπόν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες καταστάσεις».

-Και καμία φορά συνεργάζεστε και όλας. Θυμάμαι ας πούμε τον τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη στο Καραϊσκάκη

«Βεβαίως. Ο καθένας θα το έκανε. Και παλιότερα με τον Ολαϊτάν υπήρχε η σύμπραξη του ιατρικού τιμ του Παναθηναϊκού. Ο στόχος μας είναι ίδιος. Ο καθένας για την ομάδα του, αλλά όλοι μαζί στην προώθηση του αθλητισμού».

-Τρομάζεις σαν άνθρωπος όταν σε κοιτούν 30.000 άνθρωποι σαν «από μηχανής Θεό» περιμένοντας να ανακτήσει τις αισθήσεις του πχ ο Ολαϊτάν. Όταν έχουν όλοι 200 σφυγμούς και περιμένουν αποκλειστικά από σένα.

«Φυσικά και τρομάζεις σαν άνθρωπος. Του Ολαϊτάν για παράδειγμα ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και εγώ τα είδα όλα, που λένε. Είναι η εκπαίδευση όμως που έχει κάθε άνθρωπος. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Ακολουθείς τα βήματα. Κατεβάζεις τους σφυγμούς σου στο φυσιολογικό και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Εκείνη τη στιγμή άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από σένα. Αυτό είναι το επάγγελμα του γιατρού».

– Και το λάθος; Πως το διαχειρίζεται ένας γιατρός. Όλοι οι άνθρωποι στη δουλειά μας κάποια στιγμή κάνουμε ένα λάθος. Δεν κάνουμε όμως όλοι την ίδια δουλειά.

«Σίγουρα. Το αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια. Δεν προσπαθείς να μεταβιβάσεις ευθύνες. Ψάχνεις την επόμενη λύση. Και προσπαθείς να διορθώσεις το λάθος. Για να είναι το λάθος ανώδυνα. Δεν μιλάμε για λάθη που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Για τον αθλητισμό μιλάμε, για έναν τραυματισμό, για κάποιον που μπήκε νωρίτερα από ότι έπρεπε. Ψάχνεις λοιπόν την λύση. Και αυτό γίνεται μόνο αν είσαι συνέχεια εκεί. Εγώ το έχω επιλέξει να είμαι συνέχεια με την ομάδα χάνοντας άλλα πράγματα. Οικογενειακές στιγμές κλπ»

-Αλήθεια η οικογένεια δεν γκρινιάζει;

«Δόξα το Θεό. Είμαι ευτυχισμένος που η γυναίκα μου έχει τόση κατανόηση και υπομονή. Το ίδιο και τα παιδιά μου. Καταλαβαίνεις όμως ότι με τόσες ώρες καθημερινά παιδιά μου νιώθω πια και τους ποδοσφαιριστές. Περισσότερα βλέπω εκείνους από τα δικά μου παιδιά. Όταν είσαι συνέχεια εκεί λοιπόν, προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις το ποσοστό λάθους. Να μην ξεφύγει κάτι. Γιατί όταν γνωρίζεις έναν αθλητή πολύ καλά βλέπεις. Από τα μάτια. Από την γκριμάτσα, τη στάση του σώματος. Καταλαβαίνεις αν υπάρχει πρόβλημα».

– Είστε γιατρός. Είστε όμως και ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού που ζει την ομάδα καθημερινά όπως το λέτε. Επιβεβαιώνεται την αίσθηση που υπάρχει ότι φέτος ο Ολυμπιακός διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα ικανή για μεγάλα πράγματα. Διακρίνεται σημάδια επιτυχίας;

«Υπάρχει φοβερή συνεργασία. Η ομάδα είναι σαν οικογένεια και αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Έχοντας αυτό το κλίμα, που χαρακτηρίζει την ομάδα, έχεις κάνει ένα σωστό βήμα για να πάμε μακριά».

-Και κάτι τελευταίο μιας και ο Ολυμπιακός έχει στη λίστα με τους τραυματίες δύο κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τον Λάζαρο και τον Φορτούνη. Υπάρχουν νεότερα για εκείνους;

«Βρίσκονται σε ομαλή διαδικασία αποκατάστασης. Ο Λάζαρος είναι στη φάση που μπαίνει με την ομάδα, κάνει ήδη προπονήσεις. Ο Κώστας είναι λίγο πιο αργά. Είναι όμως με την ομάδα μαζί ακολουθώντας το πρόγραμμα αποκατάστασης. Σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Κάθε μέρα με την ομάδα. Και αυτό βοηθά και τους ίδιους αλλά και τους συμπαίκτες τους, για να διατηρήσουμε αυτό το οικογενειακό κλίμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ