Ολυμπιακός : Η υπερτιμημένη έννοια των «αλλαγών»

Ολυμπιακός : Η υπερτιμημένη έννοια των «αλλαγών»

Ο Ολυμπιακός προχωράει σε αλλαγές μεσούσης της σεζόν για να διορθώσει την εικόνα του. Το recruiting όμως είναι κάτι πολύ δύσκολο όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα κατά το παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά τη σεζόν, μετράει δυο ήττες σε τρία παιχνίδια και γενικότερα δεν πείθει με την απόδοση του. Η απόφαση της λύσης της συνεργασίας με τον Ντέιβιντ Μπλατ ήρθε από κοινού, όμως ήταν ειλημμένη με τον Κεστούτις Κεμζούρα να αναλαμβάνει τα ηνία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Λιθουανός προπονητής σε συνεργασία με τη διοίκηση αποφάσισαν πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση και γενικότερα έναν νέο… αέρα, καθώς πολλές από τις καλοκαιρινές μεταγραφές φαίνεται να είναι κατώτερες των περιστάσεων. Ο πρώτος παίκτης που έρχεται στο Λιμάνι μεσούσης της σεζόν λοιπόν είναι ο Ουίλι Ριντ, που ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία, ενώ προ των πυλών φέρεται να είναι και ο Τέιλορ Ρότσεστι, που προβάρει τα ερυθρόλευκα.

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για μεταγραφικό ντεμαράζ μέσα στη σεζόν, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κάνει κάτι ανάλογο αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Οι λανθασμένες επιλογές κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού και οι τραυματισμοί αναγκάζουν τις ομάδες και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό, να ψαχτούν μέσα στο καταχείμωνο για ενίσχυση. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο και συνήθως αποτυγχάνει σαν λύση.

Πρώτον είναι μικρή η λίστα των ελεύθερων παικτών, αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες της κάθε ομάδας, που πρέπει να λύσει μια συνεργασία και να κλείσει μια νέα συμφωνία. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός το έχει ξανακάνει αυτό, χωρίς όμως να έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

To10.gr παρουσιάζει τις περιπτώσεις που βοήθησαν τον Ολυμπιακό και οι παίκτες που προσέφεραν τα μέγιστα είναι όλοι κι όλοι τρεις εκ των οποίων οι δυο στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας.

Ο Γουόλτερ Μπέρι που άλλαξε το ρου της ιστορίας

Η πιο πετυχημένη αλλαγή των ερυθρόλευκων μεσούσης της σεζόν κι αυτή που άλλαξε την εικόνα της ομάδας ήταν το 1992, όταν ο Γουόλτερ Μπέρι πήρε τη θέση του Χίγκινς. Αυτή η αλλαγή έμελλε να αλλάξει και την ιστορία με τον Ολυμπιακό να εκτινάσσεται και να πανηγυρίζει στο τέλος της σεζόν το πρωτάθλημα.

Παράλληλα, όμως έφτασε και μια ανάσα από την πρόκριση στο Final Four της Euroleague, με το περιβόητο παιχνίδι με τη Λιμόζ όπου ο Πάσπαλι πάτησε τη γραμμή. Με 29,8» για το φινάλε με το σκορ στο 58-58 πάτησε γραμμή και ο Γιούρι Ζντοβτς 2,8» για την λήξη ευστόχησε για το 60-58, δίνοντας την πρόκριση στη γαλλική ομάδα στη διοργάνωση που θα γινόταν στο ΣΕΦ.

Μπορεί όμως ο Ολυμπιακός να μην συνέχισε στην Ευρώπη, αλλά κυριάρχησε στην Ελλάδα, με τον Μπέρι να είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες σε εκείνη την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη. Κάνοντας πολύ δυνατό δίδυμο με τον Ζάρκο Πάσπαλι στην Ευρώπη βοήθησε τον Ολυμπιακό να φτάσει μια ανάσα από το πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας του απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ από την οποία αποκλείστηκε με 2-1 νίκες στους προημιτελικούς.

Τότε που είχε μέσο όρο 20,9 πόντους ανά αγώνα και 9,9 ριμπάουντ σε δυο πραγματικά ασύλληπτες επιδόσεις, ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους μύθους στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Το δίδυμο Λο – Ντόρσεϊ που έγραψε τη δική του ιστορία

Πέρα από τον Γουόλτερ Μπέρι λοιπόν, ο Ολυμπιακός σε όποια αλλαγή κι αν προχώρησε μέσα στη χρονιά συνήθως αποτύγχανε για περίπου δυο δεκαετίες. Ωστόσο το 2012 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έμελλε να το ξανακάνει και αυτή τη φορά να το πετύχει και μάλιστα εις διπλούν. Εκείνη τη σεζόν οι ερυθρόλευκοι πρόεδροι άλλαξαν τακτική στο μεταγραφικό παζάρι και μετά τα εκατομμύρια που ξοδεύονταν αλόγιστα, αποφάσισαν να μπουν σε μια πιο λιτή τακτική.

Οι μεταγραφές Τσίλντρες και Κλέιζα είχαν τελειώσει και ο Σέρβος θρύλος έχτισε μια ομάδα με νέα παιδιά και γύρω από τον Σπανούλη. Όμως μετά από μερικούς μήνες το εγχείρημα του «Ντούντα» δεν είχε πιάσει. Οι κινήσεις με τους «άγουρους» Κέιλιν Λούκας και Ματ Χάουαρντ από το κολεγιακό απέτυχαν και ο Ίβκοβιτς βγήκε στην αγορά για δυο Αμερικανούς που θα αλλάξουν την εικόνα της ομάδας.

Και μαντέψτε… Ο Ίβκοβιτς όχι μόνο βρήκε τους δυο που θα άλλαζαν την εικόνα της ομάδας, αλλά τους δυο που θα άλλαζαν την ιστορία. Ο λόγος φυσικά για τους Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ που αποκτήθηκαν μεσούσης της σεζόν. Και άλλαξαν τα πάντα. Την εικόνα στο παρκέ, ενώ συνδέθηκαν με την πιο πετυχημένη διετία του Ολυμπιακού, όπου κατέκτησε back to back τη Euroleague. Με τον Ντόρσεϊ βέβαια να μην είναι παρών στη δεύτερη.

Αμφότεροι ταίριαξαν στη φιλοσοφία της ομάδας, «κούμπωσαν» ιδανικά στο πλάνο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ανέβασαν το επίπεδο των ερυθρολεύκων και έδωσαν μία αναπάντεχη ώθηση στους Πειραιώτες, έχοντας σημαντική συμβολή στη κατάκτηση των πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πλέον ο Ολυμπιακός πρέπει να ξαναλλάξει το ρόστερ του και θέλει να παραδειγματιστεί από τις αλλαγές αυτές με σκοπό να αλλάξει την εικόνα της ομάδας. Κάτι που έχει να το πετύχει από το 2012 και τους Ντορσεϊ και Λο. Για του λόγου το αληθές οι ερυθρόλευκοι μέχρι και σήμερα και για μια εξαετία δεν έχουν βρει τον παίκτη που θα κουμπώσει ιδανικά, όταν αυτός αποκτήθηκε χειμώνα και τα παραδείγματα όπως θα δείτε και παρακάτω είναι πολλά.

Οι αλλαγές του Ολυμπιακού μετά τους Λο και Ντόρσεϊ

2012/2013: Τζος Πάουελ, Ντορόν Πέρκινς, Γκιόργκι Σερμαντίνι
2013/2014: Μάρντι Κόλινς, Τζαμάριο Μουν, Γκιόργκι Σερμαντίνι
2015/2016: Σον Τζειμς, Ντάριους Τζόνσον-Οντομ, Χακίμ Ουόρικ
2016/2017: Ντόμινικ Ουότερς
2017/2018: Κάιλ Ουίλτζερ, Μπόμπι Μπράουν

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ