Σαν σήμερα: Ο πρώτος (και ιστορικός) ημιτελικός του EURO (pics & vid)

Σαν σήμερα: Ο πρώτος (και ιστορικός) ημιτελικός του EURO (pics & vid)

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου του 1960, πραγματοποιείται στο «Παρκ ντε Πρανς» το πρώτο παιχνίδι της τελικής φάσης του EURO. Ο αγώνας ανάμεσα σε εθνική Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, μετατράπηκε σε μία από τις πιο ιστορικές αναμετρήσεις.

Η πρώτη διοργάνωση του EURO (τότε, Κύπελλο Εθνών Ευρώπης), είχε την «σφραγίδα», του Γάλλου, Ανρί Ντελονέ. Πήραν μέρος 16 ομάδες, οι οποίες θα προσπαθούσαν σε πρώτη φάση, να κλείσουν μία θέση στα προημιτελικά. Στην συνέχεια, οι τέσσερις καλύτερες θα προκρινόντουσαν στην τελική φάση του θεσμού, στα γήπεδα της Γαλλίας. Εκεί, οι οικοδεσπότες βρέθηκαν απέναντι στην Γιουγκοσλαβία ενώ στο άλλο παιχνίδι, η Σοβιετική Ένωση, θα αντιμετώπιζε την Τσεχοσλοβακία. Και τα δύο ματς, πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου του 1960, με το πρώτο, ωστόσο, να καταφέρνει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Όχι μόνο για το τελικό 5-4 (!) αλλά και για το γεγονός ότι είναι το πρώτο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Μίλαν Γκάλιτς θα είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τελική φάση. Ήταν το 11ο λεπτό της αναμέτρησης, βάζοντας μπροστά στο σκορ την Γιουγκοσλαβία. Η απάντηση της Γαλλίας ήταν άμεση, μόλις ένα λεπτό αργότερα, με τον Βενσάν. Η Γαλλία θα αποκτήσει διαφορά δύο τερμάτων, χάρη στα γκολ των Φρανσουά Έτ (43’) και Βισνιέσκι (53’). Ο Ζάνετιτς, ωστόσο, θα μειώσει σε 3-2 για να ξαναδώσει το προβάδισμα ο Έτ στο 62ο λεπτό.

Από εκεί και πέρα, οι Γιουγκοσλάβοι θα πετύχουν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές της διοργάνωσης, μέχρι και σήμερα. Αρχικά, ο Κνεζ θα μειώσει στο 75’ και ο Γιέρκοβιτς θα φέρει το παιχνίδι στα ίσια στο 78’. Ο ίδιος παίκτης, ένα λεπτό αργότερα, θα ολοκληρώσει το τελικό 5-4 και θα προσφέρει στην ομάδα του, την πρόκριση στον τελικό. Εκεί θα την περιμένει η Σοβιετική Ένωση του Λεβ Γιασίν, η οποία θα κερδίσει αργότερα, με 3-0 την Τσεχοσλοβακία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ