Όλα είναι έτοιμα για μία νέα απόφαση

Όλα είναι έτοιμα για μία νέα απόφαση

Μόνο δύο ερωτήματα έχει να απαντήσει η νέα Επιτροπή Εφέσεων για την πολυϊδιοκτησία... Και αυτά δεν σχετίζονται με το «επί της ουσίας» που επιθυμούν στον ΠΑΟΚ...

Στο περιθώριο των βασικών ποδοσφαιρικών εξελίξεων, που περιγράφονται από την έναρξη των διοργανώσεων της UEFA, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και αφού ενέκρινε, με την καθαρή αντίρρηση του κ. Αγραφιώτη, την ημερήσια διάταξης της εκλογικής γενικής συνέλευσης που είναι προσδιορισμένη για τις 23/11/2020 (αν θα διεξαχθεί ή όχι είναι θέμα που θα λυθεί ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων όπως φαίνεται), ανακοίνωσε πως η νεοεκλεγείσα Επιτροπή Εφέσεων συγκροτήθηκε κανονικά και δημοσιοποιήθηκε η σύνθεση της (Πρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη).

Με την ανακοίνωση αυτή ολοκληρώθηκε η απολύτως απαραίτητη προεργασία για να είναι έτοιμη η νέα Επιτροπή Εφέσεων ( θυμίζουμε ότι κατέστη αναγκαία η εκλογή της λόγω του ακραίου bulling που δέχθηκαν από τον Π.Α.Ο.Κ. μετά την απόφαση του C.A.S. τα προηγούμενα μέλη με αποτέλεσμα να παραιτηθούν) να ξεκινήσει να μετέχει στα εγχώρια ποδοσφαιρικά δρώμενα στο βαθμό που την αφορούν.

Πρώτο μέλημα, σε μια καθαρά αντικειμενική κατάταξη, η επίλυση (με μια νέα εκδίκαση και μια νέα απόφαση) της κορυφαίας υπόθεσης πολυιδιοκτησίας μεταξύ Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθης, που τόσο ταλαιπώρησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην αμέσως προηγούμενη περίοδο και τόσο ευτέλισε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου εξαιτίας των διαβόητων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τα πράγματα είναι σε όλους γνωστά έως … τελευταίας τρίχας! Μια εμπεριστατωμένη και τραπεζικά αποδεδειγμένη καταγγελία του Ολυμπιακού ελέγχθηκε και εξετάστηκε από την αποκλειστικά αρμόδια Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), η οποία εξέδωσε μια καθαρή μεν, σκληρή δε διοικητική απόφαση ( είναι ένα διοικητικό όργανο).

Την απόφαση αυτή ο Π.Α.Ο.Κ. και η Ξάνθη προσέβαλαν ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων (Σ.τ.Ε και Διοικητικό Εφετείο) και είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται.

Την ουσία της απόφασης της Ε.Ε.Α. επιβεβαίωσαν όλα τα δικαστικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου ( Πειθαρχική Επιτροπή Super League 1, Επιτροπή Εφέσεων Ε.Π.Ο., Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου Ε.Π.Ο.) με μια ομόφωνη κρίση, σύμφωνα με την οποία η εξέταση της υπόθεσης στην ουσία δεν επιτρέπεται ( δεν μπορεί ένα ποδοσφαιρικό δικαστικό όργανο να κρίνει μια απόφαση ενός κρατικού διοικητικού οργάνου), αντίθετα η απλή αναγγελία της προβλεπόμενης ποινής είναι μονόδρομος.

Η διαφωνία του Π.Α.Ο.Κ. με τη στάση αυτή των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου οδήγησε στην εκδίκαση ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (C.A.S.), το οποίο αποφάσισε να αιτηθεί την εκ νέου και «επί της ουσίας» εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο.

Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την δαιδαλώδη υπόθεση είναι δυο: 

Άλλαξε κάτι στην ισχύουσα εσωτερική νομοθεσία (κρατική και ποδοσφαιρική) από τον Ιούνιο του 2020 όταν και εκδόθηκε η απόφαση της προηγούμενης Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο.;

Η ποινή, που θα προκύψει με μια νέα απόφαση, σε ποια διοργάνωση θα εκτελεστεί; Σε αυτή που έληξε ή σε αυτή που τώρα εξελίσσεται;

Τίποτε άλλο, καμία άλλη παράμετρος, ουδεμία άλλη απαίτηση «να δικαστούμε επί της ουσίας» (όπως ο Π.Α.Ο.Κ. προβάλλει) δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της νέας εκδίκασης, επειδή κανένας τακτικός δικαστής δεν μπορεί να δικάσει κόντρα στις προβλέψεις των νόμων από την ώρα που αυτές δεν άλλαξαν στο παραμικρό και είναι οι ίδιες ακριβώς με εκείνες που ίσχυαν στις προηγηθείσες εκδικάσεις.

Εννοείται, επίσης, ότι καμία άμεση ή έμμεση παραγραφή δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε έχει λογική μια απόφαση που θα εντέλλεται την εκτέλεση μιας ποινής σε μια διοργάνωση που έχει, ήδη, ολοκληρωθεί. Η ποινή του Π.Α.Ο.Κ. θα εκτιθεί στη διοργάνωση που σήμερα είναι σε εξέλιξη, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή μοιάζει με κακόγουστο αστείο και θα αποθεώσει την απαξία του εγχώριου ποδοσφαιρικού συστήματος και των δικαστικών του οργάνων.

Η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη των διοργανώσεων και την επιβεβλημένη ποδοσφαιρική ισονομία. Και ο Π.Α.Ο.Κ. δικαιούται σε μια γρήγορη εκδίκαση και τελική κρίση σε εθνικό επίπεδο για να γνωρίζει νωρίς την κατάσταση του και να ολοκληρώσει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, την εκδίκαση της υπόθεσης σε τρίτο βαθμό με μια νέα προσφυγή στο C.A.S.

Δύσκολη αρχή για τη νέα Επιτροπή Εφέσεων, αλλά οι ανώτεροι δικαστές για τα δύσκολα είναι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ