Γλείφοντας, σέρνοντας και παρακαλώντας

Γλείφοντας, σέρνοντας και παρακαλώντας

Η UEFA ανταποκρινόμενη στα αιτήματα μιας εθνικής ομοσπονδίας σερνόμενης στο πάτωμα, αναγκάστηκε, για να την γλιτώσει από την εθνική ξεφτίλα, να αποδεχθεί τη διεξαγωγή του αγώνα σε ένα γήπεδο προφανώς ακατάλληλο.

Γλείφοντας, σέρνοντας και παρακαλώντας «κατουρημένες ποδιές» στην UEFA η Ε.Π.Ο. κατάφερε να γίνει δεκτό το αίτημα της να διεξαχθεί το ματς με τη Σλοβενία στο γήπεδο της Ριζούπολης με μια «άδεια ειδικού σκοπού» τριήμερης διάρκειας (για να καλύψει και τις μέρες των προετοιμασιών και των προπονήσεων) κι έτσι «ούτε γάτα, ούτε ζημιά» σύμφωνα με τις επίσημες πηγές πληροφόρησης της Ομοσπονδίας, ειδικά τις ανεπίσημες που «κάνουν ρεπορτάζ».

Η επιλογή με ποδοσφαιρικούς όρους είναι αυτοκτονική. Το γήπεδο είναι σε άθλια, για τα δεδομένα της UEFA, κατάσταση, δεν διαθέτει επ’ ουδενί την επιβαλλόμενη αδειοδότηση για αγώνες εθνικών ομάδων ανδρών, υποφέρει σε υποδομές και αγωνιστικό χώρο και πάσχει σημαντικά στον απαραίτητο ελάχιστο φωτισμό που απαιτεί ο Κανονισμός Γηπέδων για ανάλογους αγώνες.

Ότι η UEFA, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα μιας εθνικής ομοσπονδίας σερνόμενης στο πάτωμα, αναγκάστηκε, για να την γλιτώσει από την εθνική ξεφτίλα, να αποδεχθεί τη διεξαγωγή του αγώνα σε ένα γήπεδο προφανώς ακατάλληλο είναι εξοργιστικό και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, που προκρίνει την έκπτωση των κανονισμών της για να διευκολύνει μια ομοσπονδία –μέλος της.

Της Ε.Π.Ο. δεν της καίγεται καρφάκι. Έτσι κι αλλιώς από χωράφι σε χωράφι τρέχει τέσσερα χρόνια τώρα, δεν υπολόγισε ποτέ την ομάδα και τις επιθυμίες της.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, για την λήψη της οποίας είναι βέβαιο ότι ενήργησαν οι γνωστές φιλελληνικές δυνάμεις της UEFA, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια την εξυγίανση, ενώ την ίδια ώρα πουλάνε παραμύθι στους υπόλοιπους, αν δεν τους καθησυχάζουν όταν χρειάζεται.

Δεν είναι κακό, ίσως, σε τελευταία ανάλυση, να είναι θετική μια ανάλογη συνεισφορά, επειδή, εκτός των άλλων, αποκαλύπτει πως η UEFA είναι ο φορέας που διατηρεί την εξυγίανση στη θέση της και της προσφέρει αφειδώς ενέσεις ηθικού, όταν όλα γύρω της καταρρέουν και απαξιώνονται.

Αλλάζει κάτι σχετικά με την πραγματική κατάσταση ενός άθλιου γηπέδου, όπως είναι αυτό της Ριζούπολης, η πρόσκαιρη αδειοδότηση από την UEFA ; Εντελώς τίποτε. Αντίθετα, επιβεβαιώνει πλήρως όλες τις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό, όταν η Ε.Π.Ο. προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον αναγκάσει να παίξει εκεί τον Τελικό του Κυπέλλου, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι την επίμαχη περίοδο το γήπεδο ήταν κλειστό για έξι μήνες, χωρίς καμία φροντίδα και χωρίς την απαραίτητη από την Περιφέρεια άδεια λειτουργίας.

Η έναρξη του πρωταθλήματος υποτίθεται πως βελτίωσε τα δεδομένα τόσο στο επίπεδο των υποδομών όσο και σε αυτό του αγωνιστικού χώρου, ενώ και τα απαραίτητα lux του φωτισμού (πρέπει να) βελτιώθηκαν. Αν τώρα το γήπεδο είναι σε αυτή την τραγική κατάσταση φανταστείτε πως θα ήταν το καλοκαίρι μετά από έξι μήνες εγκατάλειψης των πάντων.

Με όλες αυτές τις υποθετικές βελτιώσεις στο τραπέζι η UEFA αρνήθηκε, σε κανονικό χρόνο, να εγκρίνει το γήπεδο και να επιτρέψει τη διεξαγωγή του αγώνα με την Σλοβενία. Ήταν οι μέρες που η Ε.Π.Ο. πίστευε ότι έχει την εναλλακτική της Τούμπας και, περίπου, αδιαφόρησε για τη Ριζούπολη. Όταν ο Χαρδαλιάς έστειλε τα μαντάτα για την Τούμπα στην Ε.Π.Ο, απόμεινε μόνο η οδός «σέρνοντας, γλείφοντας και παρακαλώντας», τακτική που απέδωσε, καθώς η Ομοσπονδία κατάφερε να πετύχει τη διεξαγωγή του αγώνα εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν αναγκάστηκε να μετακομίσει εκτός συνόρων και να πληρώσει, έτσι, ένα δυσβάστακτο επικοινωνιακό κόστος.

Τώρα, πως γίνεται, μετά από όλα αυτά, να έχει δικαιωθεί η εξυγίανση και να έχει φάει τα μούτρα της «η συμμορία», αυτό ούτε το χειρότερο είδος εργολάβου της ενημέρωσης δεν δέχεται να το υπερασπιστεί. Ούτε το πιστότερο παπαγαλάκι δεν δέχεται να αναπαράγει αυτή την κωμική εκδοχή των γεγονότων. Μόνο κάτι επαγγελματίες άσχετοι υπογράφουν σχετικά ρεπορτάζ.

Η Ριζούπολη είναι γήπεδο ακατάλληλο για αγώνες εθνικών ομάδων ανδρών. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει όσες αλχημείες και αν ανακαλυφθούν, όσες βελτιώσεις και αν προκύψουν και όσες παραγγελίες βελτίωσης του φωτισμού και αν συμφωνηθούν.

Μόλις το ματς τελειώσει η Ριζούπολη θα είναι και πάλι ένα κακό γήπεδο, ανάξιο της κατηγορίας και της ομάδας για την οποία χρησιμοποιείται, ικανό, σε κάθε κανονικό πρωτάθλημα, για αγώνες U-19 (με βελτιωμένο τον χλοοτάπητα) στην καλύτερη περίπτωση και τίποτε περισσότερο.

Η συγκυριακή αδειοδότηση του από την UEFA το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποθεώσει όλες τις αδυναμίες του και να τονίσει στο έπακρο την κατάντια του.

Όσο για την εθνική ομάδα το ζητούμενο σε αυτό τον αγωνιστικό χώρο είναι ένα. Να βγουν όλοι οι ποδοσφαιριστές αρτιμελείς από την περιπέτεια τους σε αυτό το χωράφι. Θα πρόκειται για μεγάλη εθνική επιτυχία!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ