Κρύβουν το νέο καταστατικό της ΕΠΟ – Θέλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ομηρία

Κρύβουν το νέο καταστατικό της ΕΠΟ – Θέλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ομηρία

Στόχος της ΕΠΟ να αναβληθεί για όσο διάστημα μπορεί, ίσως και στο διηνεκές, η υλοποίηση των διατάξεων του νέου καταστατικού. Ο Μπάρτζης, αλήθεια, τι λέει για αυτά;

Αναζητείται από όλους τους ενδιαφερόμενους και από όσους υπερψήφισαν τις τροποποιήσεις, που η FIFA και η UEFA απαίτησαν να περιληφθούν στη νέα έκδοση του, το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ και δεν βρίσκεται πουθενά.

Από την ημέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 27 Αυγούστου 2021 έως και σήμερα το εγκεκριμένο από τα Μέλη της ΕΠΟ Καταστατικό, που υλοποιεί τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA, δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα.

Κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται, αν οι απαραίτητες διαδικασίες κωδικοποίησης έχουν ολοκληρωθεί (στη Συνέλευση ψηφίστηκε ένα σχέδιο που χρειάζεται γραμματικό και συντακτικό, εκτός από πολιτικό, έλεγχο), αν έχει κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αθηνών (όπως συνέβη με τα προηγούμενα σχέδια καταστατικού), ώστε να ξεκινήσει να ισχύει.

Κυρίως, όμως, αναζητείται ο τελικός έλεγχος και η επικύρωση του κειμένου από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ (είναι απολύτως απαραίτητος, ώστε το νέο καταστατικό να είναι ένα τελικό κείμενο), αλλά και ο έλεγχος και η επικύρωση του από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές FIFA και UEFA, όπως είναι απαραίτητο να συμβεί, καθώς κάθε τροποποίηση του καταστατικού μιας εθνικής ομοσπονδίας χρειάζεται να εγκριθεί από τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Καμία υπογεγραμμένη αίτηση έγκρισης του νέου Καταστατικού δεν έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αθηνών, καμία διαβίβαση του τελικού κειμένου δεν έχει λάβει χώρα προς την FIFA και την UEFA, οι οποίες εγγυήθηκαν την Ολιστική Μελέτη και επέβλεψαν, με ασφυκτικές διαδικασίες, την έγκριση των προτάσεων της.

Τι συμβαίνει και ένα τόσο σημαντικό ποδοσφαιρικό κείμενο, όπως είναι το καταστατικό μιας εθνικής Ομοσπονδίας, παραμένει, ακόμη, ανενεργό, δεν έχει υποστεί τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου, ώστε να εγκριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και δεν έχει περάσει «τις εξετάσεις» νομιμότητας απέναντι στις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές;

Για ποιους λόγους σε τακτικές ερωτήσεις ενδιαφερομένων για την τύχη του νέου Καταστατικού η απάντηση είναι η αιδήμων σιωπή της αρμόδιας Νομικής Υπηρεσίας και μια συστηματική προσπάθεια να παραπλανηθούν με μισόλογα και δήθεν διαρροές του στυλ «ναι μεν, αλλά…», που συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση, αντί να διευκρινίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ούτε καν το κλασσικό «το στείλαμε έξω να εγκριθεί» δεν κατατίθεται ως δικαιολογία για μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την ίδια ώρα που FIFA και UEFA επικοινωνούν με τον κ. Αυγενάκη για να ζητήσουν συνάντηση για τα θέματα του αθλητικού νόμου και αναφέρουν στην γνωστή επιστολή τους, για την οποία περηφανεύτηκε η ΕΠΟ, ότι «με την έγκριση του νέου καταστατικού της ΕΠΟ υλοποιήθηκαν οι προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης».

Οι πολιτικοί λόγοι αυτής της καθυστέρησης είναι γνωστοί, σε κάθε περίπτωση όλοι τους υποψιάζονται, το σύστημα που ελέγχει την Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να ξεκινήσει η νέα εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνεπώς θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πάει πίσω αυτή την έναρξη.

Στην ουσία το μέγα θέμα είναι να αναβληθεί για όσο διάστημα μπορεί, ίσως και στο διηνεκές, η υλοποίηση των διατάξεων του νέου καταστατικού για την νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (ΕΕΠ) με τη νέα της σύνθεση, αλλά και της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης, όπως η Ολιστική Μελέτη την προβλέπει.

Γνωστά αυτά και χιλιοειπωμένα, είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι το σύστημα στο Πάρκο Γουδή δεν θέλει για κανένα λόγο να χάσει μερίδιο από την εξουσία του και να το μεταφέρει σε μια Επιτροπή που δεν είναι και πολύ εύκολο να ελεγχθεί πλήρως.

Εκτός, εάν, το πρόβλημα και στην περίπτωση του καταστατικού είναι ο πασίγνωστος από τις γνωμοδοτήσεις του για τα ζητήματα αδειοδότησης ομάδων κ. Μπάρτζης, που για μια ακόμη φορά, τα έχει κάνει θάλασσα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει σημειωθεί, με δική του ευθύνη, η παραμικρή εξέλιξη.

Δεν είναι δύσκολο ή απίθανο να σκεφθεί κανείς κάτι ανάλογο, ο εν λόγω νομικός δεν έχει καμία σχέση (ούτε και διπλωματική) με την αγγλική γλώσσα, από τις διάφορες παρεμβάσεις του (γνωμοδοτήσεις ή συμβάσεις) από την μέρα που εμφανίστηκε στην ΕΠΟ σαφώς προκύπτει ότι και στα νομικά δυσκολεύεται, όλοι θυμούνται ακόμη εκείνη την καταπληκτική σύμβαση που είχε εγγυηθεί να υπογράψει η ΕΠΟ με τον κ. Σκίμπε για την ανανέωση του συμβολαίου του με αποτέλεσμα ο Γερμανός τεχνικός να φύγει από την εθνική ομάδα πλουσιότερος κατά 600.000 ευρώ. Αν μιλάς «εξυγιαντικά» όμως, τι να τα κάνεις τα αγγλικά;!

Είναι ο ίδιος ο κ. Μπάρτζης που οδήγησε με την μυθοπλασία του περί τα νομικά την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ να είναι υπό δικαστική (από την Επιτροπή Δεοντολογίας) διερεύνηση για την απόφαση της για την νομιμότητα ή μη της αδειοδότησης των ομάδων της Football League, μια απόφαση στην οποία οι κ.κ. Δημητρίου, Αντωνίου και Τζαφέρης οδηγήθηκαν από τις γνωμοδοτήσεις (δυο στον αριθμό) του κ, Μπάρτζη, όπως αυτές παρουσιάστηκαν τόσο στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ στις 09.09.2021 όσο και στη συνεδρίαση της ΕΕΘ της ΕΠΟ στις 14.09.2021.

Τέλος δεν έχουν οι ιστορίες με πρωταγωνιστή τον κ. Μπάρτζη και τις διοικήσεις της ΕΠΟ, διορισμένες ή εκλεγμένες, όπως δεν έχει τέλος και η ταλαιπωρία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις πρωτοβουλίες και τις γνωμοδοτήσεις του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ