Αποκαλύψεις για Ζοσέ Μπότο και ΠΑΟΚ – Ο «άγνωστος» ρόλος, η Ρόμα, οι ακριβοί παίκτες, το τρελό συμβόλαιο

Αποκαλύψεις για Ζοσέ Μπότο και ΠΑΟΚ – Ο «άγνωστος» ρόλος, η Ρόμα, οι ακριβοί παίκτες, το τρελό συμβόλαιο

To10.gr εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ πήρε έναν έναν κορυφαίο σκάουτ, αλλά έναν «μαθητευόμενο» sport director και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον Ζοσέ Μπότο.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι πολυδαίδαλοι οργανισμοί, με πολλές υποχρεώσεις, με συγκεκριμένους και συχνά διακριτούς ρόλους. Αλλά και με σοβαρές δυσκολίες. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την «παραγωγή» χρήματος. Που αποτελεί και το πλέον βασικό σκέλος, καθώς αφορά στη βιωσιμότητα της «εταιρείας» και στους πραγματικούς στόχους που μπορεί να θέσει.

Ο ΠΑΟΚ εδώ και λίγες ημέρες πανηγυρίζει για τη μεταγραφή του Ζοσέ Μπότο. Το πρώην επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Μπενφίκα (2010-2018) και μέχρι πρόσφατα διευθυντή σκάουτινγκ της Σαχτάρ Ντόνετς (2018-2021). Ενός προσώπου σεβαστού και αναγνωρίσιμου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για ένα πράγμα: Για την αξιολόγηση ποδοσφαιριστών. Και σε δεύτερο βαθμό την οργάνωση του σκάουτινγκ.

Ο Μπότο είναι εξαιρετικός σε αυτό το σκέλος. Και δεν είναι τυχαίο ότι κάνει καριέρα για πάνω από 20 χρόνια στο ποδόσφαιρο ως σκάουτ. Ως άνθρωπος που παίρνει την ευθύνη να πει «ναι» και «όχι» για ποδοσφαιριστές. Αλλά σε αντίθεση με ό,τι προσπαθεί να πλασάρει το σύστημα ΠΑΟΚ, το προφίλ του, είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που περιμένει από τον Πορτογάλο ο Δικέφαλος.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, έχει σημασία να εξηγήσουμε πώς ακριβώς δούλεψε στην Μπενφίκα και τη Σαχτάρ όλα αυτά τα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ πήρε έναν chief scout για τεχνικό διευθυντή. Στην Μπενφίκα, τα σχεδόν 8 χρόνια που έμεινε, έκανε την οργάνωση το σκάουτινγκ και αξιολογούσε τις… αξιολογήσεις των σκάουτ. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη δουλειά του και τον ίδιο, «του έστελνε παίκτες ο Βιέιρα, αυτός τους έβλεπε, τους μελετούσε, και εάν έλεγε «ναι», κατά 70-80% η Μπενδίκα τον έπαιρνε τον παίκτη. Αυτός ήταν εν πολλοίς ο ρόλος του στη Σαχτάρ, με τη διαφορά ότι δεν μπορούσε να παίξει τον ρόλο που ήθελε στη Βραζιλία, καθώς οι Ουκρανοί έχουν δικό τους δίαυλο με τη χώρα και οι Βραζιλιάνοι που αποκτήθηκαν ήταν μεν της έγκρισής του, αλλά όχι ανακάλυψη και επιλογή του».

Εάν ο ΠΑΟΚ αναζητούσε ένα κορυφαίο σκάουτ, τον βρήκε. Εάν αναζητούσε (που αυτό αναζητά) έναν τεχνικό διευθυντή που θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα της ΠΑΕ, όπως μεταγραφές, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις και (ΚΥΡΙΩΣ) πωλήσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε να βρει τον «ιδανικό». Μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιος ο Μπότο, αλλά θα το κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Τούμπα. Και επί της ουσίας ξεκινάει μια δουλειά που δεν την έχει ξανακάνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου έναν χρόνο το όνομα του Μπότο ήταν στη λίστα των υποψηφίων τεχνικών διευθυντών της Ρόμα. Ηταν μία από τις προτάσεις που είχαν φτάσει στα χέρια των διοικούντων την ομάδα της «Αιώνιας Πόλης» για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Εντούτοις, τη θέση πήρε ένας πρώην συνεργάτης του στην Μπενφίκα, ο 36χρονος Τιάγκο Πίντο (σ.σ. πρώην διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος των «Αετών»), επειδή ο 55χρονος Μπότο, ναι μεν, έχει βρει σπουδαίους ποδοσφαιριστές ως σκάουτ, αλλά την περίπλοκη δουλειά της οργάνωσης ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ, με μεταγραφές, πωλήσεις, και καθημερινότητα, δεν την έχει κάνει ποτέ έως τώρα.

Κάτι ακόμη, σημαντικό. Ο Μπότο, τόσο στην Μπενφίκα όσο και στη Σαχτάρ, αναζητούσε ποδοσφαιριστές από αγορές οι Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, οι Ουκρανοί για τις νεαρούς Βραζιλιάνους που απέκτησαν το 2019, πλήρωσαν σχεδόν 30.000.000 €. Ενώ και στην Πορτογαλία οι μεταγραφές κυμαίνονταν πάντα αρκετά πάνω από τα 5.000.000 €. Στην Ελλάδα πόσο εύκολο θα είναι να βρει παίκτες με το 1/5 των χρημάτων; Θα φανεί στην πράξη.

Κλείνοντας, για να δώσουμε και μια τάξη μεγέθους του κόστους που θα έχει για τον ΠΑΟΚ η πρόσληψη του Μπότο, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στη Σαχτάρ αμειβόταν με 400.000 € τον χρόνο, συν μπόνους κατάκτησης πρωταθλήματος, συν κάποιες άλλες παροχές (ταξίδια, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ). Στην πιάτσα συζητιέται ότι ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε συμβόλαιο κοντά στο 1.000.000 € τον χρόνο! Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά αναφέρουν πως τον χρυσοπλήρωσε, καθώς δεν είχε τις σωστές πληροφορίες. Διότι σε λίγο καιρό ο Πορτογάλος θα αποχωρούσε ούτως ή άλλως από τη Σαχτάρ, καθώς o sport director, Ντάριο Σρνα, είναι το αγαπημένο παιδί του ιδιοκτήτη, Ρινάτ Αχμέτοφ, δεξί χέρι του CEO Σεργκέι Πάλκιν και γενικώς το απόλυτο κουμάντο της ουκρανικής ομάδας και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξέλιξης στη δουλειά του Πορτογάλου. Αυτό το περιθώριο, λοιπόν, του το έδωσε ο ΠΑΟΚ. Και μένει να φανεί εάν θα έχουν την επιτυχία που όλοι περιμένουν στην Τούμπα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ