Βρίστε ελεύθερα στο γήπεδο – Τα «σκουλήκια» του Τζαβέλλα δεν προσέβαλαν τη δικαστή της Λίγκας

Βρίστε ελεύθερα στο γήπεδο – Τα «σκουλήκια» του Τζαβέλλα δεν προσέβαλαν τη δικαστή της Λίγκας

Ο Τζαβέλλας εκστόμισε την περιώνυμη φράση «σκουλήκια», αλλά αυτά τα «σκουλήκια» δεν είναι ακριβώς «σκουλήκια», αλλά είναι κάτι άλλο, άλλα «σκουλήκια».

Η κυρία Αντιγόνη Σταμολέκα, πρωτοδίκης Αθηνών και «πρωτοβάθμιο μονομελές δικαιοδοτικό όργανο της Super League 1» επιλήφθηκε της παραπομπής από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα του αμυντικού της ΑΕΚ, Γιώργου Τζαβέλλα, δίκασε την υπόθεση και αποφάσισε ότι «α απαλλάσσει τον εγκαλούμενο από την αποδιδόμενη σε αυτόν πειθαρχική παράβαση».

Η απόφαση της προκάλεσε, όπως είναι λογικό, αντιδράσεις, με την έννοια πως, τόσο ο ίδιος ο Τζαβέλλας στην απολογία του, όσο και ο δικηγόρος της ΑΕΚ Αλέκος Αλεξίου, αλλά και ο μάρτυρας υπεράσπισης Ανδρέας Δημάτος παραδέχθηκαν ότι ο διεθνής αμυντικός εκστόμισε την περιώνυμη φράση «σκουλήκια», αλλά αυτά τα «σκουλήκια» του κ. Τζαβέλλα δεν είναι ακριβώς «σκουλήκια», αλλά είναι κάτι άλλο, άλλα «σκουλήκια».

Η πρώτη ερμηνεία της απόφασης να μην τιμωρηθεί ο Γιώργος Τζαβέλλας έχει σχέση με την διαπίστωση του δικηγόρου του ποδοσφαιριστή ότι « καλώς ή κακώς οι ομάδες έχουν κάποια προσωνύμια, αυτές οι λέξεις δεν είναι προσβλητικές, είναι αποδεκτές από τους ίδιους τους οπαδούς».

Οπότε τι ακριβώς έκανε ο κ. Τζαβέλλας; Αποκάλεσε τα «σκουλήκια» (εφόσον ο χαρακτηρισμός είναι αποδεκτός από τους οπαδούς του Άρη) με το όνομα τους, συνεπώς γιατί να τιμωρηθεί; Τι κακό έκανε το παλικάρι;

Βεβαίως, οι οπαδοί του Άρη δεν ερωτήθηκαν αν συμφωνούν με τις εμπνεύσεις του κ. Αλεξίου, αλλά τώρα ποιος ασχολείται μαζί τους! Από τη στιγμή που ο δικηγόρος του ποδοσφαιριστή και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ διαβεβαίωσε την κυρία Σταμολέκα ότι «οι οπαδοί του Άρη περίπου πετάνε από τη χαρά τους αν ακούσουν να τους αποκαλούν σκουλήκια, το ίδιο θα έκανε προφανώς και ο Άλκης αν ζούσε» δεν υπήρχε κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η ερμηνεία που έδωσε.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι καλυτερότερη: ναι, ο Τζαβέλας είπε τη φράση (κάποιοι που είδαν τηλεοπτικά το ματς υποστηρίζουν πως η ακριβής έκφραση ήταν «γαμι@στ@ σκουλήκια», αλλά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη μόνο για τη φράση «σκουλήκια»), αλλά την είπε στον συμπαίκτη του τον Αραούχο και όχι στους οπαδούς του Άρη

Βεβαίως, υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή: ο Τζαβέλας είπε την φράση και απέδωσε τον χαρακτηρισμό «σκουλήκια» αλλά δεν το είπε στους οπαδούς του Άρη, καθώς απέναντι από το σημείο που μαζεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να πανηγυρίσουν το πανέμορφο γκολ του Αραούχο και του «ξέφυγε» ο χαρακτηρισμός υπήρχε ένα άδειο πέταλο.

Οπότε κι επειδή τα άδεια τσιμέντα δεν μπορούν να προσβληθούν συμπεραίνεται πως ειπώθηκε μεν η φράση, αλλά δεν απευθύνονταν στους οπαδούς του Άρη, ειπώθηκε προς το άδειο πέταλο, συνεπώς ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι πως η απαλλαγή του κ. Τζαβέλλα «από την αποδιδόμενη σε αυτόν πειθαρχική παράβαση» θα έχει συνέχεια στα ελληνικά γήπεδα, όπου ο μιμητισμός είναι κάτι σαν εθνικό σπορ.

Ο καθένας, πλέον, θα νιώθει την άνεση την ώρα που πανηγυρίζει ένα γκολ της ομάδας του να απευθύνεται είτε στον συμπαίκτη του και σκόρερ, είτε … στα άδεια τσιμέντα και να χαρακτηρίζει τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, δηλαδή στην ουσία την αντίπαλη ομάδα, με τα «προσωνύμια» του πεζοδρομίου που κυκλοφορούν μεταξύ των οπαδών, χωρίς να αισθάνεται ότι απειλείται από κάποια πειθαρχική δίωξη, επειδή, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου «αυτές οι λέξεις είναι αποδεκτές από τους ίδιους τους οπαδούς».

Εννοείται, πως στη λίστα των οπαδών που έχουν αποδεχθεί αυτά τα προσωνύμια, τα οποία η κυρία Σταμολέκα θεώρησε, προφανώς, αθώα ή ότι απευθύνονταν στο άδειο πέταλο και όχι στους οπαδούς, εντάσσεται και η ΑΕΚ, για την οποία (και τους οπαδούς της) μερικά από τα προσωνύμια που κυκλοφορούν δεν είναι καθόλου κολακευτικά, είναι απαράδεκτα!

Εν ολίγοις μια εξαιρετικά απλή εφαρμογή των διατάξεων του πειθαρχικού κώδικα κατέληξε (πάλι με πρωτοβουλία της κυρίας Σταμολέκα) να δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δήθεν επεδίωξε ασκώντας πειθαρχική δίωξη στον Τζαβέλα, την ώρα που ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε πως απέδωσε τον χαρακτηρισμό.
19:00

Τώρα, πως γίνεται ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, σε αγώνα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο Χαριλάου, στην έδρα του Άρη, με οπαδούς του στις εξέδρες να μην αφορά στην ομάδα και στους οπαδούς της, αλλά στο άδειο πέταλο, αυτό μόνο η κυρία Σταμολέκα μπορεί να το εξηγήσει.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ