Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακύρωσε το «πραξικόπημα» ΕΠΟ, Μπαλτάκου με Φιλιππούση

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακύρωσε το «πραξικόπημα» ΕΠΟ, Μπαλτάκου με Φιλιππούση

Σε αδιέξοδο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, έσπευσε να διακόψει τη συζήτηση για τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή, για να... ρωτήσει UEFA, FIFA!

Ο,τι λέει ο νόμος και οι κανονισμοί. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη σε κάθε προσπάθεια παρέκκλισης της ΕΠΟ. Και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο το πρωί της Τρίτης.

Καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακύρωσε το πραξικόπημα της Ομοσπονδίας, που προσπάθησε να ορίσει ξανά Εκτελεστικό Διευθυντή, με το «έτσι θέλω» τον Ιάκωβο Φιλιππούση, παραβιάζοντας τις οδηγίες FIFA και UEFA, που επιβάλλουν διεθνή διαγωνισμό για τις θέσεις Εκτελεστικού Διευθυντή, Αναπληρωτή Εκτελεστικού και Τεχνικού διευθυντή.

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Ολυμπιακού και της Super League Βαγγέλη Μαρινάκη για το δεσμευτικό χαρακτήρα της επιστολής της UEFA/FIFA σμπαράλιασε τα σχέδια της ομάδας Μπαλτάκου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να γίνουν μαριονέτες της ΕΠΟ ούτε κανενός, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα πραξικόπημα εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας», ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως εάν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, τότε «τον λόγο θα έχει Δικαιοσύνη».

Η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη ήταν ξεκάθαρη:

«Κύριε Πρόεδρε, Το θέμα 5 της Ημερήσιας Διάταξης έχει ονομαστεί Ορισμός Εκτελεστικού Διευθυντή». Όπως αντιλαμβάνεστε από τον τίτλο του θέματος και μόνο, καμία περιγραφή δεν υπάρχει για το αν το συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει σήμερα τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΠΟ ή αν θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και όσα πρέπει να γίνουν ώστε να στελεχωθεί η συγκεκριμένη θέση την οποία η Ολιστική Μελέτη προβλέπει ως κομβικής σημασίας για την λειτουργία της ΕΠΟ – και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου – όπως ο απαιτούμενος και επιβεβλημένος διεθνής διαγωνισμός για την θέση.

Αν πρόκειται απλώς να τοποθετηθεί σήμερα ένας Εκτελεστικός Διευθυντής , χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δούμε ένα βιογραφικό, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε πρόσκληση και αξιολόγηση υποψηφίων , κόντρα σε όσα είπατε την προηγούμενη φορά για τυπικά προσόντα και διεθνή διαγωνισμό, αν με λίγα λόγια τον έχετε επιλέξει και καλούμαστε απλώς σαν μαριονέτες σε αυτό το συμβούλιο, τότε ξεκαθαρίζω ότι θα πρόκειται για ένα ακόμα πραξικόπημα εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας και το λόγο πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σας υπενθυμίζω ότι η δεσμευτική οδηγία των FIFA και UEFA από της 22ης Φεβρουαρίου 2022 τονίζει ξεκάθαρα ότι για τις τρείς θέσεις που έχουν κομβική σημασία στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, δηλαδή του CEO, του Αναπληρωτή του και του Τεχνικού Διευθυντή, πρέπει να γίνει μια διεθνής διαδικασία ανοιχτή σε υποψηφιότητες .

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τους φακέλους που θα υποβληθούν θα πρέπει να καταλήξει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ στις επικρατέστερες υποψηφιότητες, που με τη σειρά του θα πρέπει αυτός να προτείνει προς την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία και ως συλλογικό όργανο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση, ενδεχομένως αξιολογώντας και η ίδια τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προφανώς δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ολιστικής Μελέτης, δεν θα έχει σχέση με τα όσα έχουν ήδη υποδείξει και απαιτήσει οι υπερεθνικές Ομοσπονδίες και θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο, δείγμα της αδιαφορίας της ΕΠΟ όχι μόνο για το μέλλον του Ποδοσφαίρου στη χώρα αλλά και για τον σεβασμό των όσων η FIFA και η UEFA θέτουν ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την επιλογή προσώπων με κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΠΟ».

Στην συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε ότι το πραξικόπημα του διορισμού δεν είχε καμία τύχη και όταν ο κ. Αγραφιώτης ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που καθιστά σαφές ότι η επιστολή έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ο κ. Μπαλτάκος βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να ενημερώσει FIFA/UEFA και η συνεδρίαση της ΕΕ θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Αναλυτικά όλη η επιστολή Μαρινάκη:

Προς
• κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, Πρόεδρο Ε.Π.Ο.
• Μέλη Ε.Ε./Ε.Π.Ο.

Μαρούσι, 27.09.2022
Αρ. Πρωτ.: 4486

Kύριε Πρόεδρε,
Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής,

Με την παρούσα θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου σε σχέση με καίρια ζητήματα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο εσείς τα θέτετε στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, για αυτό το λόγο παρακαλώ όπως αναγνωστεί και στη συνέχεια διανεμηθεί η επιστολή μου σε όλα τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το θέμα (5) της Ημερήσιας Διάταξης έχει ονομαστεί «Ορισμός Εκτελεστικού Διευθυντή». Όπως αντιλαμβάνεστε από τον τίτλο του θέματος και μόνο, καμία περιγραφή δεν υπάρχει για το αν το συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει σήμερα τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΠΟ ή αν θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και όσα πρέπει να γίνουν ώστε να στελεχωθεί η συγκεκριμένη θέση την οποία η Ολιστική Μελέτη προβλέπει ως κομβικής σημασίας για την λειτουργία της ΕΠΟ – και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου – όπως ο απαιτούμενος και επιβεβλημένος διεθνής διαγωνισμός για την θέση.

Αν πρόκειται απλώς να τοποθετηθεί σήμερα ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δούμε ένα βιογραφικό, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε πρόσκληση και αξιολόγηση υποψηφίων, κόντρα σε όσα είπατε την προηγούμενη φορά για τυπικά προσόντα και διεθνή διαγωνισμό, αν με λίγα λόγια τον έχετε επιλέξει και καλούμαστε απλώς σαν μαριονέτες σε αυτό το συμβούλιο, τότε ξεκαθαρίζω ότι θα πρόκειται για ένα ακόμα πραξικόπημα εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας και το λόγο πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σας υπενθυμίζω ότι η δεσμευτική οδηγία των FIFA και UEFA από της 22ης Φεβρουαρίου 2022 τονίζει ξεκάθαρα ότι για τις τρείς θέσεις που έχουν κομβική σημασία στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, δηλαδή του CEO, του Αναπληρωτή του και του Τεχνικού Διευθυντή, πρέπει να γίνει μια διεθνής διαδικασία ανοιχτή σε υποψηφιότητες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τους φακέλους που θα υποβληθούν θα πρέπει να καταλήξει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ στις επικρατέστερες υποψηφιότητες, που με τη σειρά του θα πρέπει αυτός να προτείνει προς την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία και ως συλλογικό όργανο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση, ενδεχομένως αξιολογώντας και η ίδια τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προφανώς δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ολιστικής Μελέτης, δεν θα έχει σχέση με τα όσα έχουν ήδη υποδείξει και απαιτήσει οι υπερεθνικές Ομοσπονδίες και θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο, δείγμα της αδιαφορίας της ΕΠΟ όχι μόνο για το μέλλον του Ποδοσφαίρου στη χώρα αλλά και για τον σεβασμό των όσων η FIFA και η UEFA θέτουν ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την επιλογή προσώπων με κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΠΟ.

Στο θέμα (6) «Συζήτηση και έγκριση προτάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30ης.09.22».

Αναφέρεστε αφηρημένα εντελώς «στην υπόθεση της ΕΠΣ Πειραιά» χωρίς να ακολουθεί από εσάς καμία απολύτως πρόταση, ούτε αναφορά στο θέμα, σε ανακοινώσεις ή ακόμα και στην ουσία του ίδιου του ζητήματος.

Επίσης μας κοινοποιείται ανάμεσα στα έγγραφα που σχετίζονται με την σημερινή συνεδρίαση και μια «απόφαση» της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφορικά με την «παραπομπή» της Πρωτοδίκη κας Πετροπούλου στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με το ερώτημα της «παύσης» της. Ανεξάρτητα από το εάν θα μπορούσε η όχι η ΓΣ να «παύσει» ένα δικαστή διορισμένο σε ένα δικαστικό όργανο της ΕΠΟ με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, το θέμα είναι πλέον και άνευ αντικειμένου, αφού η κυρία Πετροπούλου παραιτήθηκε «για λόγους ευθιξίας» από τις 16.09.2022.

Αντί για προτάσεις άνευ αντικειμένου λοιπόν καλό θα ήταν να μας αναφέρετε ποιοι ήταν οι «λόγοι ευθιξίας» που οδήγησαν όχι μόνο την κα Πετροπούλου αλλά – όπως φαίνεται – και τους συναδέλφους της στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην παραίτηση. Καθώς επίσης και να μας διευκρινίσετε, κύριε Πρόεδρε, και αν ισχύουν όσα καταγγέλλονται για εσάς προσωπικά ότι παρεμβαίνετε σε δικαστές που στελεχώνουν τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, και μάλιστα για αυτές τις παρεμβάσεις σας σας έγιναν παρατηρήσεις από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης κα Μπιτζούνη.

Στο θέμα (7) «Συζήτηση και λήψη απόφαση επί της εφαρμογής των υπ’ αριθ. 120/2022 και 121/2022 αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ».

Αν και το θέμα έχει να κάνει με την Γ’ Εθνική και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να αφορά όλους μας, αφού το ποδόσφαιρο πηγαίνει μόνο πίσω με όλα τα απίθανα που συμβαίνουν και με την Ομοσπονδία που επιτρέπει τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα σε ομάδες που δεν πληρούν τους όρους του νόμου με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην συνέχεια κομφούζιο μετά και τις αποφάσεις του ΔΔΠ. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, εισάγονται εκ νέου προ συζήτηση προκηρύξεις πρωταθλημάτων που αγνοούν τον Νόμο και τις αποφάσεις του ΔΔΠ, μόνο και μόνο για να βρεθεί ξανά του χρόνου η ΕΠΟ μπροστά στο ίδιο χάος. Εκτός και αν όλο αυτό δεν γίνεται τυχαία, αλλά εσκεμμένα προκειμένου διάφοροι να μπορούν να εμφανίζονται «χρήσιμοι» την κατάλληλη στιγμή.

Είναι ξεκάθαρο, ή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι:

1) Οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου δεν συζητούνται, ούτε μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ερμηνείας. Απλώς εφαρμόζονται.

2) Όποιος δεν τις εφαρμόζει παραβιάζει συνειδητά το Καταστατικό της ΕΠΟ και τη θεσμοθετημένη ανεξαρτησία των δικαστικών και δικαιοδοτικών της οργάνων, άρα είναι οιονεί υπο κρίση και κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος.

Στο θέμα (8) «θέματα προσωπικού». Επίσης μια αναφορά με δυο λέξεις. Προφανώς θα θέλετε να μας πείτε για το πως θα μειωθούν οι τερατώδεις μισθοί και το προσωπικό που αυξάνεται καθημερινά παρά το ότι τα έσοδα της Ομοσπονδίας μειώνονται και θα μειωθούν κι άλλο. Όπως σας έχω ξαναπεί και δεσμεύομαι δημόσια για αυτό, θα γίνει κάθε απαραίτητος έλεγχος για να ελεγχθεί που πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και που πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ των ΠΑΕ, και θα ελεγχθούν τα πάντα για να δούμε αν υπάρχουν περιπτώσεις απιστίας, ή άλλες οικονομικές ατασθαλίες ή τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Στο θέμα (13) «Θέματα ΚΕΔ». Όπως γνωρίζετε, ως Super League 1 επίσημα και μέσω του Διοικητικού μας Συμβουλίου καλέσαμε τον κύριο Μπένετ να μας κάνει μια ενημέρωση για το πλάνο του για τη διαιτησία και να γίνει μια γενικότερη κουβέντα για το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, που όπως γνωρίζετε ήδη οικοδομείται από την Super League και σύντομα θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες.

Δε θέλω να πιστεύω ότι την απάντηση που μας έδωσε ο κύριος Μπένετ την συνέταξε ο ίδιος. Αν μη τι άλλο οι Άγγλοι φημίζονται για την ευγένεια τους. Δεν μπορεί δηλαδή να του έχουμε απευθύνει ομόφωνα όλες οι ομάδες μια πρόσκληση και να μας απαντά ότι θα μας δεχτεί στην ΕΠΟ! Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν συνέταξε αυτή την επιστολή ο ίδιος.

Τέλος, επαναλαμβάνω ότι από τη δική σας πλευρά είναι απαράδεκτο αλλά και θεσμικά ανεπίτρεπτο να γενικολογείτε στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ή να γνωστοποιούνται στα Μέλη της ΕΕ έγγραφα απαραίτητα για την προετοιμασία τους την παραμονή της συνεδρίασης, υπό συνθήκες αιφνιδιασμού. Σας επαναλαμβάνω ότι από εδώ και στο εξής η Νομική Υπηρεσία της Super League θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους όρους της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕ αλλά και της τήρησης του Καταστατικού.

Ο Πρόεδρος της Super League 1, Ευάγγελος Μαρινάκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ