«Πόλεμος» FIBA-Euroleague για τα εθνικά παράθυρα – Σε πολύ δύσκολη θέση Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και… Ομπράντοβιτς

«Πόλεμος» FIBA-Euroleague για τα εθνικά παράθυρα – Σε πολύ δύσκολη θέση Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και… Ομπράντοβιτς

Το παγκόσμιο μπάσκετ ακόμη απορεί αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Η Εθνική ομάδα, η απόφαση της Παρτιζάν και ο... πόλεμος ανάμεσα σε FIBA και Euroleague

Ο Μιχάλης Λούντζης αγωνίστηκε χθες 11:18 στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Παρτιζάν για την Euroleague. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη και απόψε θα αγωνιστεί στην κρίσιμη αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο τη Λετονία. Μια παρτίδα-κλειδί για την πρόκριση της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αγωνίστηκε χθες στο ίδιο ματς αγωνίστηκε 29:20 με τη φανέλα της Παρτιζάν. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε άδεια στους Σέρβους της ομάδας τους για να ενισχύσουν τη σημερινή κρίσιμη εκτός έδρας προσπάθεια της εθνικής ομάδας με αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν έδωσε όμως ούτε στον Έλληνα φόργουορντ, ούτε στον Ισραηλινό Γιαμ Μαντάρ παρότι και η δική του εθνική ομάδα Παρασκευή έριχνε στο τραπέζι το τελευταίο της χαρτί κόντρα στη Σλοβενία.

Η επιρροή του Ομπράντοβιτς στα «παράθυρα»

Η Ελλάδα και η Σερβία όμως είναι στον ίδιο προκριματικό όμιλο. Άρα με έναν τρόπο ο Ζοτς επηρεάζει σημαντικά την όλη διαδικασία πρόκρισης. Σχηματίζεται μια κατάσταση αθέμιτού ανταγωνισμού, όταν μια ομάδα Euroleague στέλνει διεθνείς παίκτες σε μια εθνική αλλά όχι σε μια άλλη που διεκδικεί το ίδιο εισιτήριο πρόκρισης. Είναι θέμα του Ομπράντοβιτς; Εννοείτε πως όχι. Είναι θέμα της Παρτιζάν προφανώς. Και κατ επέκταση της ΕΟΚ. Βασικά όμως είναι θέμα της FIBA και της Euroleague, όπως είναι πάντα από την εποχή που οι δύο τους δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα.

«Εθνικά παράθυρα» και αγωνιστική δράση Euroleague μαζί δεν γίνεται. Και κάπως έτσι χάνουν και οι δύο. Γιατί η FIBA απειλείται να ξαναζήσει κάζο σαν του 2019 όταν πχ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας δεν εμφανίστηκε η πρωταθλήτρια Σλοβενίας και ο σούπερ σταρ Λούκα Ντόνσιτς, βάζοντας αυτή τη φορά στο… τραπέζι την περίπτωση να δούμε παγκόσμιο χωρίς Γιάννη Αντετοκούνμπο και Νίκολα Γιόκιτς. Και η Euroleague γιατί «φυλακίζει» παίκτες που θέλουν όσο τίποτα να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες. Ο Ντέγιαν Μποντίρογκα που χθες ήταν στο ΣΕΦ ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Χρεώνεται στον πρώην CEO, Ζόρντι Μπερτομέου. Αυτό όμως δεν αλλάζει και τις ευθύνες.

Οι προσπάθειες της ΕΟΚ και ο Μπαρτζώκας

Τη Δευτέρα η εθνική μας ομάδα παίζει ένα ακόμη κρίσιμο ματς, με αντίπαλο το Βέλγιο. Η ΕΟΚ φέρεται να κάνει συντονισμένες προσπάθειες για να μπορέσει να προσθέσει στο ρόστερ μας παίκτες Euroleague. Ο Δημήτρης Ιτούδης όμως που έφτασε αξημέρωτα με ιδιωτική πτήση στην Κρήτη –παρέα με τον Νικ Καλάθη που ένας Θεός ξέρει αν θα παίξει σήμερα καθώς χθες αγωνίστηκε 32:11 στη νίκη της Φενέρ επί του Ερυθρού Αστέρα- ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Για τον Κώστα Παπανικολάου, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον Γιώργο Παπαγιάννη –ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί απόψε τη Μπασκόνια), τον Ιωάννη Παπαπέτρου κλπ.

«Θέλω να πάει καλά η Εθνική, τη στηρίζουμε με προπονητές, με παίκτες, με φυσιοθεραπευτές, αλλά η δική μου θέση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα λείψουν δύο-τρεις παίκτες από την προετοιμασία μας και θα τους βρούμε απευθείας στο Μόναχο. Αν αυτό είναι φυσιολογικό για μία ομάδα που προετοιμάζεται για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, τι να πω. Δεν ευθύνεται κανείς, ούτε οι προπονητές, ούτε οι παίκτες που ρισκάρουν. Αυτή η κατάσταση βοηθάει μόνο τον κόσμο στην Κρήτη που θα δει το ματς. Κανέναν άλλο. Δεν ξέρω πως θα γίνει η προετοιμασία μας για το ματς με τη Μπάγερν. Δεν μας έχει ρωτήσει κανείς για τροποποιήσεις και αλλαγές στη Euroleague. Δεν είναι θέματα των προπονητών βέβαια, αλλά αν ζητηθεί η γνώμη μας, θα είναι σημαντικό» εξήγησε χθες βράδυ ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμπιακός τη Πέμπτη έχει ματς-κλειδί στο Μόναχο με τη Μπάγερν. Γιατί να μην μπορεί να προετοιμάσει το παιχνίδι του όπως πρέπει; Γιατί η FIBA και η Euroleague λειτουργούν ακόμη σαν επτάχρονα που τους πήραν το παιχνίδι;

«Απόψε ήμασταν χωρίς έξι παίκτες, είχαμε τέσσερις διεθνείς και δύο τραυματίες. Ουσιαστικά παίξαμε με έξι παίκτες. Το πρόβλημα μεταξύ FIBA και Euroleague δεν είναι σημερινό, είναι χρόνια και πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν οι αρμόδιοι. Η Σερβία ζήτησε τους παίκτες και τους είπαμε ναι. Είναι άσχημο οι Εθνικές να παίζουν χωρίς τους καλύτερους παίκτες τους. Για τους παίκτες είναι πολύ πιο δύσκολο από τον οποιονδήποτε άλλο» συμπλήρωσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Και όταν ρωτήθηκε ειδικά για τον Παπαπέτρου συμπλήρωσε το αυτονόητο: «Δεν ξέρω. Εγώ είμαι προπονητής. Αυτό έχει να κάνει με τη Παρτιζάν και την εθνική Ελλάδας».

«Αυτό που συμβαίνει αποτελεί ένα μεγάλο χτύπημα για το μπάσκετ παγκοσμίως και δεν έχει σημασία τι λέει ο καθένας. Φυσικά, η Ευρωλίγκα είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση. Αλλά σε όλες τις χώρες, όταν γίνεται αναφορά στις Εθνικές ομάδες, η Εθνική πάντα έχει προτεραιότητα, καθώς είναι πιο σημαντική. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες. Οι φορείς που διοικούν το μπάσκετ δεν έχουν καταφέρει να το αντιληφθούν αυτό. Πληγώνουν τη δημοφιλία του μπάσκετ σε ολόκληρο το μπάσκετ. Είναι μία κατάσταση που δεν βλέπουμε ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε στο βόλεϊ. Μόνο στο μπάσκετ συμβαίνει αυτό» είπε πριν από όλους ο Εργκίν Αταμάν που είναι προπονητής τόσο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εφές, όσο και της εθνικής Τουρκίας. Η Μπαρτσελόνα δεν έδωσε άδεια στον Τούρκο σέντερ ν Σερτάκ Σανλί να φορέσει το εθνόσημο. Η Τουρκία είναι με το ένα πόδι έξω από το Παγκόσμιο και όπως οι Σέρβοι άλλαξαν ημερομηνίες στα ματς τους προκειμένου να βρουν μια λύση. Κρύβονται όμως πίσω από το δάχτυλο τους.

Αν το μπάσκετ δεν δράσει οργανωμένα αυτός ο «εμφύλιος» θα συνεχίσει να τρώει τα σπλάχνα του. Και να ταλαιπωρεί αφάνταστα το κοινό. Δεν θα πάθει κάτι η Ευρωλίγκα αν σταματήσει για 15 ημέρες όπως πχ κάνει τον Φλεβάρη για τις διεξαγωγές των f4 και f8 στα κύπελλα των χωρών. Όπως δεν θα πάθει τίποτα και η FIBA αν κάποια στιγμή καταλάβει ότι οι ομάδες πληρώνουν εκατ ευρώ για να έχουν παίκτες που μπορούν να εκπληρώσουν τα σχέδια τους. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ