H δικαίωση του Ολυμπιακού για Μπένετ, Μπαλτάκο και η απορία: Δεν μπορούν, δεν θέλουν ή και τα δύο μαζί…

H δικαίωση του Ολυμπιακού για Μπένετ, Μπαλτάκο και η απορία: Δεν μπορούν, δεν θέλουν ή και τα δύο μαζί…

Το παράξενο θα ήταν ο Μπένετ να μπορεί στα αλήθεια να κάνει τη δουλειά του αρχιδιαιτητή.

Επιβεβαιώθηκε προ ολίγου με τον Στιβ Μπένετ να επιλέγει τον Ζοάο Πινέιρο από την Πορτογαλία. Έναν 35χρονο της δεύτερης κλίμακας της UEFA που είχε βρεθεί και πριν από μερικούς μήνες στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας; Καμία έκπληξη. Η απορία είναι που θεριεύει:

Είναι που ο Βρετανός αρχιδιαιτητής και ο Τάκης Μπαλτάκος -που μέσω ΑΕΚ τον επέβαλλε- δεν θέλουν; Είναι που δεν μπορούν; Ή είναι σταθερά και τα δύο υπενθυμίζοντας το έγκλημα του Αυγούστου όταν στο πάρκο Γουδή έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, την επιθυμία της Super League για την παραμονή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στο πόστο του αρχιδιαιτητή; Έχω άποψη, αλλά δεν θέλω να επηρεάσω τη δική σας.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Τα τελευταία νέα για Χάμες και η επιλογή για αριστερά

Υπό άλλες συνθήκες; Η χθεσινή επιστολή του Ολυμπιακού προς τον Στιβ Μπένετ θα ήταν περιττή. Αυτονόητο και όχι επιθυμία, η διεξαγωγή του ντέρμπι των αιωνίων το Σάββατο υπό την αιγίδα ενός διαιτητή «elite». Υποχρέωση της ΚΕΔ και του αρχιδιαιτητή προσωπικά, να εγγυηθούν για αυτό το κρίσιμο παιχνίδι με μια επιλογή ενός ξένου διαιτητή ανάλογη της περίστασης. Δεν θα χρειάζονταν λοιπόν ούτε ερυθρόλευκη ΠΑΕ να καταθέσει σχετικό αίτημα. Ούτε να το… συζητάμε.

Υπο άλλες συνθήκες όμως, συνθήκες κανονικές και ανάλογες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν θα κρατούσε η ΚΕΔ -της ΕΠΟ- σε ομηρία την διαιτησία της Super League, ούτε φυσικά ο «αόρατος» Στιβ Μπένετ θα ήταν… κρεμασμένος κάθε εβδομάδα στα «μανταλάκια» από τα φρικτά παράπονα των ομάδων. Δυστυχώς λοιπόν ο συμβιβασμός με τις υπάρχουσες τα κάνει όλα να μοιάζουν αναγκαία. Στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και το αίτημα του Ολυμπιακού να ζητά έναν διαιτητή επιπέδου για το ντέρμπι που το αποτέλεσμα του μπορεί να αφήσει το σημάδι του στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που οι Ερυθρόλευκοι προχωρούν –υποχρεωτικά- σε μια τέτοια κίνηση. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα (5/2). Και τότε ζήτησαν από την ΚΕΔ διαιτητή της κατηγορίας elite της UEFA, από τις Ομοσπονδίες των έξι πρώτων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία). Τι έλαβαν; Τον Σλοβάκο Ιβάν Κρούζλιακ για τον οποίο είχαν καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην UEFA το 2019 έπειτα από ένα ευρωπαϊκό νοκ άουτ ματς με τη Ντιναμό Κιέβου.

Ο Σλοβάκος τελικά τα πήγε στην Τούμπα καλά, τον βοήθησε άλλωστε και το ματς, άπαντες όμως συμφώνησαν ότι ο ορισμός του από τον Μπένετ ήταν τουλάχιστον… εμπρηστικός.
Απαραίτητη σημείωση: Ο Ολυμπιακός –προφανώς και ο Παναθηναϊκός- επιθυμούσαν διαιτητή elite και στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, αυτό στη Λεωφόρο (6/11). Ο Στιβ Μπένετ όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει πράξη το αίτημα τους, αλλά επέλεξε έναν Δανό, τον Γιάκομπ Κέλετ που εκείνο το βράδυ άφησε σημάδι ανεξίτηλο σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το περίφημα «πέναλτι-φάντασμα» στο 90΄’+7’ που υποδείχθηκε σε βάρος του Γκονζάλο Άβιλα. Εκείνο που προκάλεσε το τελικό 1-1 στο 90’+11΄με την εύστοχη εκτέλεση του Αντράζ Σπόραρ. Ένα λάθος διαιτητή που σήμερα λέει αλλιώς την ίδια την βαθμολογία. Θα ήταν ο Ολυμπιακός στους 51 βαθμούς και όχι στους 49. Θα ήταν ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός στους 53 βαθμούς και όχι στους 54. Θα ήταν η διαφορά ανάμεσα στους αιώνιους μόλις δύο πόντοι, και όχι πέντε.

Τι έκανε λοιπόν η ΚΕΔ του Μπένετ σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζητώντας –το αυτονόητο- διαιτητή elite για το ντέρμπι; Φέρνει στην Ελλάδα έναν της σειράς, ο οποίος μάλιστα λανσάρεται εδώ και λίγη ώρα από τα media ως κάποιος που αδίκησε τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη ως VARίστας. Του καταλογίζουν ότι δεν διέκρινε ένα πέναλτι από το δωματιάκι του βίντεο στο οποίο υπέπεσε ο Μπα σε βάρος του Ολιβέιρα με το σκορ ήδη στο 2-1 υπέρ του Δικεφάλου σε εκείνο το ματς του Οκτώβρη. Έφερε δηλαδή ο Μπένετ πίσω έναν διαιτητή που έκανε ένα σημαντικό λάθος; Όχι, έφερε έναν διαιτητή που ήδη τρώει… πίεση μην τυχόν και πάρει ο Ολυμπιακός ούτε «σπόρι». Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε όποιον αρέσει. Κάποιον που δεν είναι elite, κάποιον που ήδη έγινε θέμα συζήτησης.

«Σας γνωρίζουμε ότι εφόσον δεν ανταποκριθείτε στην στοιχειώδη υποχρέωσή σας να διεξαχθεί ο αγώνας υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόσον η εξέλιξη του αγώνα καθοριστεί από τις διαιτητικές αποφάσεις, σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για τον απόλυτο ευτελισμό του ελληνικού πρωταθλήματος της Superleague 1.» καταλήγουν οι Ερυθρόλευκοι στην χθεσινή επιστολή τους.

Ο Μπαλτάκος όμως είχε απαντήσει από την Τρίτη σε μια… τυχαία ραδιοφωνική συνέντευξη του: «Γιατί να θέλει ο Άγγλος διαιτητής να έρθει; Για να πάρει 1500 ευρώ και να του βρίζουν τη μάνα και τον πατέρα;» αναρωτήθηκε και όταν ρωτήθηκε αν είναι αυτός ο λόγος που φέτος δεν έρχονται top ρέφερι στο πρωτάθλημα μας, απάντησε «Έτσι ακριβώς». Προφανώς για να γίνει κάποιος διαιτητής elite στην UEFA πρέπει απαραίτητα να μιλά άπταιστα ελληνικά. Και αυτό πρέπει να ισχύει από φέτος. Διότι μέχρι πέρσι, με αρχιδιαιτητή τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, οι κορυφαίοι διαιτητές της Ευρώπης έρχονταν στα μέρη μας κανονικά… Από την άλλη προφανώς και ο Μπαλτάκος ήξερε από τον Μπένετ και τον Μάνταλο εδώ και μέρες τον εκλεκτό. Το κουβάρι δεν ξετυλίγεται τυχαία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ