Ο Αθλητικός Εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος θα θυμηθεί εκείνη τη δικογραφία για «στημένα παιχνίδια»;

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος θα θυμηθεί εκείνη τη δικογραφία για «στημένα παιχνίδια»;

Μια δικογραφία με κρίσιμα στοιχεία για το πώς «στήθηκαν» ματς της Super League δεν επιτρέπεται να μείνει στο συρτάρι του Αθλητικού Εισαγγελέα

Είναι μία από τις πιο σοβαρές δικαστικές έρευνες που έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προέκυψε μέσω της Interpol αποτελώντας μέρος ευρύτερης επιχείρησης (και) σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης: την Σουηδία, την Σλοβενία, την Σλοβακία και την Τσεχία.

Την έκαναν οι Έλληνες ευρωπαίοι εισαγγελείς, δηλαδή οι Έλληνες εισαγγελείς που στελεχώνουν το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, που είναι το ελληνικό αποκεντρωμένο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η έρευνα αφορούσε το εάν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν «στημένα» παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν μια έρευνα ενδελεχής που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες. Με άρση απορρήτου επικοινωνιών, με άνοιγμα θυρίδων, κατασχέσεις υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, προσαγωγές υπόπτων. Με στόματα που άνοιξαν και είπαν πολλά.

Ανάμεσα στα άλλα, για το πόσα και ποια παιχνίδια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της περσινής σεζόν ήταν στημένα και ποιες ομάδες εμπλέκονται σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Super League όσο και της Super League 2, που κατά την FIFA αποτελεί «το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης».

Πρόκειται δηλαδή, για να το πούμε απλά, για μια δικογραφία που δείχνει ότι έχουμε όχι μόνο κλεμμένα παιχνίδια αλλά και κλεμμένα πρωταθλήματα.

Ότι αυτή η δικογραφία υπάρχει και ότι έρχονται διώξεις για παράνομο στοιχηματισμό, το έχουν πει τα πιο αρμόδια χείλη, στις αρχές Δεκεμβρίου ενώπιον του ακροατηρίου της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ): ο γενικός γραμματέας αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς και ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, αθλητικός εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Μάλιστα, με βάση το δελτίο τύπου της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στη διάρκεια της εκδήλωσης «ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, αθλητικός εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις».

Περίπου τα ίδια είχαν πει, λίγους μήνες νωρίτερα Μαυρωτάς και Σπυρόπουλος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Δικτύου Αθλητικών Δικαστών και Εισαγγελέων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: η δικογραφία αυτή θα οδηγήσει όντως σε διώξεις; Ή θα μείνει να μαζεύει σκόνη σε κάποιο συρτάρι; Εκεί που βρίσκεται από τον Ιούλιο μαζί με τις πληροφορίες ότι εμπλέκονται συνολικά είκοσι επαγγελματικά κλαμπ (τα 5 της Super League) τα οποία με έναν τρόπο προκαθόριζαν τα αποτελέσματα των αγώνων, είτε για στοιχηματικούς είτε για… αγωνιστικούς, είτε και για τους δύο λόγους.

Θα υπάρξουν διώξεις, ώστε να υπάρξουν τελικά και καταδίκες όσων έστησαν παιχνίδια και της Super League, ή ένα πέπλο αποσιώπησης και ατιμωρησίας θα «κουκουλώσει τελικά την υπόθεση»;

Θα μάθουμε ποιες είναι οι ομάδες της Super League που εμπλέκονται, όπως και ποιοι άλλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ώστε να ξέρουμε και πώς στήνονται πρωταθλήματα, ή θα… αναμένουμε στο ακουστικό μας;

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η καθυστέρηση να οφείλεται στην μη έκδοση ακόμη του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Όμως η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη οπότε η όποια κωλυσσιεργεία όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά δικαίως οδηγεί και σε συμπεράσματα καθόλου κολακευτικά για το κράτος δικαίου και υποψίες για προσπάθεια κουκουλώματος ενός σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις, που εκτείνονται πέραν του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διότι στο μεταξύ από τον Ιούλιο οπότε και ξεκίνησε αυτή η αναμονή, συνέβησαν διάφορα. Η ΕΠΟ για παράδειγμα, ενώ προφανώς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη δικογραφία, έσπευσε να αλλάξει τις ποινές στον Πειθαρχικό της Κώδικα αντικαθιστώντας την βέβαιη τιμωρία του υποβιβασμού με έναν «τιμοκατάλογο» όπου οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι όταν και αν έρθει η ώρα της αθλητικής δικαιοσύνης θα πέσουν στα μαλακά. Οι αλλαγές αυτές έγιναν τον Σεπτέμβριο. Η δημοσιοποίηση του «φακέλου» υπολογίζονταν στις αρχές του Αυγούστου.

Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή.

Η διαλεύκανσή της δεν αφορά απλώς και μόνο την τιμωρία των εμπλεκομένων, ούτε καν μόνο την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς που περιλαμβάνει και τον παράνομο στοιχηματισμό.

Αφορά τη δυνατότητα να αποτελέσει τον καταλύτη για τις σαρωτικές αλλαγές που χρειάζεται σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, για να βγει από το σημερινό του αδιέξοδο.

Ένα αδιέξοδο με ευρύτερες και πολύ σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Γιατί το να μείνει στο συρτάρι αυτή η δικογραφία δεν θα συνεπάγεται μόνο την ατιμωρησία των εμπλεκομένων αλλά και αναπαραγωγή της τωρινής συνθήκης και των τωρινών αδιεξόδων.

Είναι ώρα μεγάλων ευθυνών και όσοι καλούνται -πιο σωστά οφείλουν- να τις αναλάβουν, σε κάθε επίπεδο, θα κριθούν από το πώς και σε ποιο βαθμό στάθηκαν στο ύψος του καθήκοντός τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ