Ο επιθανάτιος ρόγχος ενός ετοιμόρροπου συστήματος

Ο επιθανάτιος ρόγχος ενός ετοιμόρροπου συστήματος

Η διοίκηση της ομοσπονδίας τελεί σε έναν άνευ προηγουμένου πανικό. Και όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, δρα με τρόπο σπασμωδικό, ακατανόητο και μάταιο.

Το γεγονός ότι η ΕΟΚ του Γιώργου Βασιλακόπουλου αποφάσισε ετσιθελικά, «τσαμπουκαλίδικα» και χωρίς να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν να προβιβάσει από την Α2 στην Α1 τις ομάδες του Χαρίλαου Τρικούπη και του Διαγόρα Δρυοπιδέων δεν εξέπληξε στην πραγματικότητα κανέναν. Με αποκορύφωμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι μάσκες στο Ελληνικό μπάσκετ έχουν πια πέσει.

Τη νοοτροπία και το mondus operandi των διοικούντων το Ελληνικό μπάσκετ μπορούν πια να τα αποκρυπτογραφήσουν και να τα αντιληφθούν πλέον ακόμη και οι πέτρες. Άνθρωποι που ουδεμία πρόνοια έχουν για το καλό του αθλήματος και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση του σαθρού και διεφθαρμένου οικοδομήματος που με πολύ κόπο έχτισαν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ήταν λοιπόν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η Επιτροπή Πρωταθλήματος δεν θα έδινε στον, οικειοθελώς αποχωρήσαντα από τον βούρκο της Basket League, Ολυμπιακό τη δυνατότητα να διεκδικήσει την άνοδο του μέσω wild card σε ένα πρωτάθλημα το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν χωρίς αυτόν μία νερόβραστη, αδιάφορη παρωδία.

Για να είμαστε ξεκάθαροι και να μην αδικούμε την αγωνιστική υπέρβαση του Διαγόρα Δρυοπιδέων που άξια θα αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στη Basket League, σε συνθήκες κανονικότητας η άνοδος του δεν ήταν εγγυημένη επειδή κατείχε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Η εξέλιξη της διοργάνωσης βάσει κανονισμού προέβλεπε αρχικά ότι ο πρωτοπόρος της Α2 (Χαρίλαος Τρικούπης) θα έπαιρνε απευθείας το εισιτήριο για τη Βasket League.

Από εκεί και πέρα, το δεύτερο εισιτήριο επρόκειτο να κριθεί σε μια σειρά play-off, στην οποία μάλιστα ο Ολυμπιακός διατηρούσε το πλεονέκτημα απέναντι στου περισσότερους αντιπάλους του. Σε περίπτωση δηλαδή που ο ερυθρόλευκος οργανισμός για δικούς του λόγους αποφάσιζε ότι θέλει να βρίσκεται στην Basket League της επόμενης σεζόν, θα μπορούσε να πατήσει το γκάζι και να το διεκδικήσει με πολύ καλές πιθανότητες.

Η λύση της wild card για το δεύτερο εισιτήριο που προτάθηκε από κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής Πρωταθλήματος δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν στάχτη στα μάτια ή ρεαλιστική πρόταση κάποιου «ρομαντικού» που θεωρούσε ότι ο Ολυμπιακός θα αναβάθμιζε το επίπεδο του φετινού περιοδεύοντος τσίρκου της Basket League, πάντως απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής όσο και από την αυτού μεγαλειότητα του Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο επικοινωνιακό και σημειολογικό κομμάτι του συγκεκριμένου σίριαλ. Παρά την απουσία σαφούς και ρητής δήλωσης των αδερφών Αγγελόπουλων, όλα τα έγκυρα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού συνηγορούν στο εξής: Ο Ολυμπιακός ακόμη και να τον πλήρωναν αδρά, ακόμη και να τον έχριζαν αυτοδικαίως πρωταθλητή, δεν θα επέστρεφε στην Basket League όσο κρίνει ότι το σύστημα που τον λοιδορεί, τον αδικεί και τον εξοντώνει συνεχίζει να βασιλεύει.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς λοιπόν: Εφόσον ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόθεση να γυρίσει στην Basket League με κανέναν τρόπο, γιατί η ΕΟΚ προσπάθησε τόσο λυσσασμένα και εξόφθαλμα να αποκλείσει με κάθε πιθανό τρόπο οποιοδήποτε παράθυρο επιστροφής του; Τι την ώθησε να δράσει τόσο εκδικητικά; Αν τόσο πολύ την έκοπτε το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ, δεν θα εξαντλούσε ακόμη και το παραμικρό περιθώριο να επιστρέψει ο Ολυμπιακός εκεί που ανήκει; Ακόμη όμως και σε επικοινωνιακό επίπεδο, δεν θα την συνέφερε καλύτερα να συμπεριφερθεί ανώτερα και να αφήσει τους ερυθρόλευκους να φανούν «οι κακοί της υπόθεσης που απλά θέλουν να διαλύσουν συθέμελα το άθλημα»;

Ερωτήματα πολύ λογικά, που σίγουρα μπορούν να απαντήσουν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και οι αυλικοί του. Στο δικό μου μυαλό δύο είναι τα βασικά σενάρια:
Α)Με τις προδιαγεγραμμένες κατακόρυφες μειώσεις στο μπάτζετ του Παναθηναϊκού και τη θέση του στην Ευρωλίγκα να διακυβεύεται, δια στόματος μάλιστα του ίδιου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Ολυμπιακός που μοιάζει μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα να βρίσκει συνοχή και ταυτότητα στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, είναι επικίνδυνος για τα εν Ελλάδι κεκτημένα των πρασίνων οπότε πρέπει να μείνει με κάθε τρόπο εκτός διεκδίκησης και εκτός του εγχώριου ανταγωνισμού.

Β)Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που βλέπει την καρέκλα που λάτρεψε όσο τίποτα άλλο να απομακρύνεται στις προσεχείς εκλογές, θεωρεί τις πιέσεις των Ερυθρόλευκων αποκλειστικό υπαίτιο για το νομοσχέδιο που τον θέτει οριστικά και αμετάκλητα εκτός προεδρίας ΕΟΚ και θέλει να τους πολεμήσει με κάθε τρόπο, όσο ακόμη βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Αν κάποιο από τα δύο σενάρια, που για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις έχουν σοβαρές πιθανότητες επαλήθευσης, ισχύει θα το δείξει η ιστορία.

Όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η διοίκηση της ομοσπονδίας τελεί σε έναν άνευ προηγουμένου πανικό. Και όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, δρα με τρόπο σπασμωδικό, ακατανόητο και μάταιο. Το μόνο που μένει να δούμε μέχρι την οριστική αποκαθήλωση τους, είναι πόσο πιο ακατάλληλοι και αναξιοπρεπείς μπορούν να αποδειχθούν ακόμη…

*Για την υπογραφή: Κάτι μαγικό

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ