ΚΑΕ Άρης:« Μειώθηκαν τα χρέη, στόχος το BCL ή το Eurocup»

ΚΑΕ Άρης:« Μειώθηκαν τα χρέη, στόχος το BCL ή το Eurocup»

Άνοιξε τα χαρτιά της η διοίκηση της ΚΑΕ Άρης και μίλησε για τα πάντα. Για Ευρώπη, χρέη, επενδυτές και παραμονή Καστρίτη στο τιμόνι της ομάδας.

Σχεδόν στο μισό έχουν μειωθεί τα χρέη της ΚΑΕ Άρης, όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης . Όπως έγινε γνωστό, το μπάτζετ για τη νέα σεζόν θα αυξηθεί, ενώ πρόθεση της ομάδας είναι να διεκδικήσει θέση στο BCL ή στο Eurocup.

Παράλληλα, πρόθεση των διοικούντων είναι να ανανεωθεί η συνεργασία με τον Γιάννη Καστρίτη παρότι εκείνος είναι ανοιχτός για το βήμα παραπάνω. Στα δυσάρεστα πλευρά του απολογισμού, η αναζήτηση επενδυτών να συνεχίζεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απέτυχε, αφού δεν καλύφθηκε ούτε το 1/5 του ζητούμενου ποσού.

Διαβάστε επίσης: «Αυτοδύναμος» Κάνααν με μυθικό 86%

Αναλυτικά, όσα είπαν ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης και το μέλος του ΔΣ, Αχιλλέας Ρουσιαμάνης:

-Λευτέρης Αρβανίτης: «Είναι μία απολογιστική συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουμε ξεκάθαρα στον κόσμο, όπως κάνουμε πάντα. Είμαστε εδώ επειδή δεν υπήρχε μεγαλομέτοχος. Ο ΑΡΗΣ βέβαια είναι ιδέα και οι ιδέες δεν έχουν ιδιοκτήτες.

Το 2020 η ΓΣ του ΑΣ αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια και να μη διαλυθεί η ομάδα, ώστε να εξυγιανθεί οικονομικά. Αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος, όπως και η συμμετοχή στο πρωτάθλημα με αξιώσεις. Το έχουμε καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια και φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου.

Για το αγωνιστικό, η φετινή χρονιά αφήνει μία πίκρα στο τέλος. Η ομάδα απέδειξε στο γήπεδο ότι δικαιούταν να είναι ψηλότερα. Για μένα ακόμα και στην πρώτη 4άδα. Δυστυχώς όμως σε τέσσερα παιχνίδια, τα έχω πει πολλές φορές, η ομάδα αδικήθηκε κατάφορα από τη διαιτησία. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Τη νέα χρονιά θα το αντιμετωπίσουμε σε μία καλύτερη βάση και θα είμαστε καλύτερα. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά του προπονητικού τιμ. Αγωνίστηκαν με πάθος, δύναμη. Δεν το έβαλαν κάτω και πάλεψαν όλα τα παιχνίδια. Αυτή είναι η ταυτότητα του ΑΡΗ. Θεωρώ ότι η χρονιά ήταν καλή αλλά αδίκως βρισκόμαστε εδώ που είμαστε.

Στο οικονομικό κομμάτι, παλεύουμε καθημερινά με τα χρέη βάζοντας πρωταρχικό στόχο τη μείωσή τους. Έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια πηγαίναμε καλά και αγωνιστικά με χαμηλά μπάτζετ. Η λογική μας ήταν να αυξήσουμε τα έσοδα και να μειώσουμε τα έξοδα. Παρότι το χαμηλό μπάτζετ είναι μεγάλο ρίσκο για τον ΑΡΗ και εμάς τους ίδιους, μας ενδιαφέρει το καλό της ομάδας και όχι τι θα ακούσουμε.

Παραλάβαμε αρχικά το 2020 ένα χρέος περίπου 5,6 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην ΚΑΕ ΑΡΗΣ τα χρέη έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Χρέη προς το Δημόσιο είναι 2 εκατ. εκ των οποίων οι 200 χιλιάδες στο ΙΚΑ και το 1,8 προς την εφορία. Η λύση του προβλήματος για το 1,8 είναι οι 120 δόσεις που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα και παλεύουμε να μπούμε στη ρύθμιση. Εάν μπούμε, διότι θέλει ερμηνεία, πάμε στις 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα ενώ τώρα δίνουμε 50 χιλιάδες. Καταλαβαίνετε τη διαφορά και την ανάσα που θα πάρει η ομάδα.

Έχουμε 350 χιλιάδες ευρώ ρυθμισμένων οφειλών προς το γήπεδο. Είναι και αυτό ένα ποσό… Υπάρχει ένα ποσό άλλες 350 χιλιάδες ευρώ, που δεν το κατατάσσω στα χρέη. Είναι παλιές οφειλές, έχουν εκχωρηθεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν. Είναι χρήματα που θα πάρουν οπωσδήποτε οι πιστωτές μας. Και μας μένουν άλλες 150 χιλιάδες που θα προσπαθήσουμε να διακανονίσουμε. Το σύνολο όλων αυτών είναι 2,9 εκατ. ευρώ, μαζί με τα εκχωρημένα. Εάν αφαιρέσουμε τα 350, είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το σύνολο των οφειλών της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής σεζόν με ό,τι βγει από την εφορία. Είναι πολύ μεγάλη η μείωση και σε εποχές κορωνοϊού.

Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Όταν τελειώνουν τα πρωταθλήματα, αρχίζει η δουλειά της διοίκησης, Πρωταρχικός στόχος είναι η αδειοδότηση και να καταθέσουμε τον φάκελο έως τις 20 Μαϊου. Θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι ενημερότητες με εφορία και ΕΦΚΑ. Παράλληλα συζητάμε για την οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος
Πολλές φορές ακούσαμε πολλές κουβέντες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δεν βοηθούν τη διοίκηση. Εμείς ποτέ δεν θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε αυτή την καρέκλα λόγω των καταστάσεων. Είναι μία διοίκηση που τελεί υπό την αίρεση του ΑΣ και υπό παραίτηση εφόσον υπάρξει κάποιος που θέλει να βγει μπροστά. Από εκεί και μετά να δούμε πώς να προχωρήσουμε, εάν κάποιοι εμφανιστούν και δεν κρύβονται πίσω από ένα ατυχές αποτέλεσμα του αγωνιστικού τμήματος».

Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Για το αγωνιστικό, η ομάδα ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Συζητάμε με τη FIBA για τους ομίλους. Έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τον προπονητή και κάποιους παίκτες.
Για τις εκχωρήσεις της νέας περιόδου, έχουν να κάνουν με τον Βλάντι Νταγκίσεβιτς, τον Τάντιγια και άλλους πιστωτές που περιμένουν στη σειρά. Άμεσα τελειώνουμε και το θέμα του κ. Πρίφτη. Με τους δύο ξένους που ανέφερα, η ομάδα δεν θα κινδυνεύει με ban από εδώ και πέρα.

Για να καταλάβουν κάποιοι πόσο προσπαθούμε, θέλω να αναφερθώ στην ΑΜΚ. Τον τελευταίο χρόνο δεν έδινα συγκεκριμένη απάντηση για να προστατεύσουμε την ομάδα. Παρότι το γήπεδο γέμισε, η ΑΜΚ ήταν μία αποτυχία. Μπήκαν περίπου 85 χιλιάδες και οι 60 από ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς στηρίζουν την ΚΑΕ. Δεν θέλαμε να φανεί ότι υπάρχει αδυναμία ή μη στήριξη, για αυτό δεν βγάλαμε αυτά τα στοιχεία.

Ολοι αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που έχει γίνει, πού πάνε τα χρήματα που έχουν βάλει. Εμείς φρύγουμε εάν εμφανιστεί κάποιος. Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε στην εξυγίανση του ΑΡΗ. Μέχρι την επόμενη χρονιά πιστεύω θα εξοφλήσουμε τις οφειλές προς τρίτους, ώστε η ομάδα να γίνει ανταγωνιστική, να μην έχει παλιές αμαρτίες και να γίνει προσιτή προς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στο μπάσκετ του ΑΡΗ».

Για τον κόσμο, τη στήριξη και το ενδεχόμενο αύξησης του μπάτζετ:

Α.Ρ.: «Είναι λογικό… Και ο δικός μας στόχος είναι να κάνουμε την ομάδα πιο ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια. Στα πλάνα είναι ήδη να ανέβει το μπάτζετ και ειδικά παίζοντας στην Ευρώπη. Θα μεγαλώσει όμως τόσο ώστε να μην επιβαρύνεται η χρήση και να μην δημιουργήσουμε οφειλές όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εάν έρθει κάποιος μεγάλος χορηγός και ενισχύσει παραπάνω, όλα τα χρήματα θα πάνε στο μπάτζετ».

Λ.Α.: «Τα προηγούμενα χρόνια ο στόχος ήταν να εξυγιάνουμε την ομάδα. Πέρυσι και φέτος οριακά βγήκαμε 7οι ή 8οι. Αυτό μας οδηγεί στη σκέψη να ανεβάσουμε το μπάτζετ ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Στον επαγγελματικό αθλητισμό, εάν κάνεις μία μικρή τσιγκουνιά τότε μπορεί να την πληρώσεις. Το έχουμε εμπεδώσει».
Για τον Γιάννη Καστρίτη:

Α.Ρ.: «Έχουμε μιλήσει 3-4 φορές για τη νέα χρόνια. Προσανατολιζόμαστε για ένα συμβόλαιο με μεγαλύτερη διάρκεια από τον έναν χρόνο. Θα μιλήσουμε και με τον μάνατζερ του. Ο κόουτς θέλει το βήμα παραπάνω, οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες μαζί».
Για την αδειοδότηση:

Λ.Α.: «Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να το κάνουμε ως τις 15 Μάϊου, για να έχουμε και 15 μέρες περιθώριο εφόσον γίνει κάτι αρνητικό. Είναι πολλές οι εταιρίες στην Ελλάδα που φαίνεται να μην μπορούν να μπουν αλλά έχουμε ένα πολύ καλό λογιστικό γραφείο όπως αυτό του κ. Ρούσσου».

Για τις φήμες περί επαφών με επενδυτές μέσα στη σεζόν:

Α.Ρ: «Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρθηκαν κάποιοι ξένοι επενδυτές για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Μιλήσαμε μαζί τους, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Αναλύσαμε τα πλάνα μας η κάθε πλευρά. Τους εξηγήσαμε ότι το σημαντικό δεν είναι απλά να δώσουμε την ΚΑΕ αλλά να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να μην τραβήξουμε ξανά τα ίδια. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την πρότασή τους, αφού δεν αναλαμβάνουν κανένα παλιό χρέος. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

Είναι Αμερικάνοι αυτοί που ενδιαφέρθηκαν. Δεν έχουν να κάνουν με την ΠΑΕ. Είναι τελείως άσχετο το ένα με το άλλο θέμα… Δεν υπάρχει όμως κάτι. Ηταν μικρή η πρόταση που έγινε, που λογικά θέλουν να πάρουν την ομάδα χωρίς χρήματα ή με ένα μικρό ποσό. Θα μπορούσαν έστω να βγάλουν μια εγγυητική ή να δεσμευτούν να τα πληρώσουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Πρωταρχικό μας θέμα ήταν να μας καταθέσουν ένα πλάνο αποπληρωμής παικτών υποχρεώσεων κλπ. Δεσμεύτηκαν να βάλουν 150 χιλιάδες ευρώ για φέτος, αναλαμβάνοντας όμως το 51% των μετοχών. Εμείς θα περιμέναμε να αναλάβουν την αποπληρωμή του ΙΚΑ πχ ή του Ντραγκίσεβιτς. Ήθελαν να χρηματοδοτήσουν το μπάτζετ και να διαχειρίζονται τα έσοδα. Δηλαδή άφηναν τα χρέη στις πλάτες άλλων. Εάν δεν υπάρξει οριστικά συμφωνία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα την πρόταση που έχουμε στα χέρια μας».

Για τα έσοδα και το θέμα του γηπέδου:

Λ.Α. «Είχαμε περισσότερα έσοδα φέτος, για αυτό και μειώθηκε σημαντικά το χρέος. Στόχος μας είναι το ίδιο να γίνει και του χρόνου. Οσον αφορά το θέμα του γηπέδου, είναι στάσιμο. Επίκεινται και εκλογές. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλει προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Αυξήθηκαν πολύ τα λειτουργικά έξοδα του Παλέ. Το γνωρίζω και από το Χαριλάου. ΔΕΗ, αέριο κλπ… Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ως ΑΣ και ΚΑΕ, για να μην έχουμε προβλήματα λειτουργίας του γηπέδου. Επειδή το κόστος ενέργειας είναι υψηλό, θα περιμένουμε.
Είμαστε προσεκτικοί στο κομμάτι της μεταβίβασης των μετοχών, γιατί την έχουμε… πάθει. Δεν φάνηκε να έχουν τη δύναμη να πληρώσουν 2,6 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη της ομάδας. Θα μπορούσαν να μας παρουσιάσουν μία εγγυητική επιστολή τουλάχιστον 1 εκατ. Ένα εχέγγυο που θα μας κατοχύρωνε. Συνεχίζουμε τις κουβέντες και θα δούμε πού θα καταλήξουμε”.
Για την πρόταση των Αμερικάνων και τί περιμένουν να αλλάξει η κατάσταση:
Α.Ρ.: «Δεν είναι τόσο απλό. Ο ΑΡΗΣ έχει κάποια χρέη. Έρχεται ένας τρίτος άνθρωπος ΄που δεν ξέρεις εάν έχει τα χρήματα και σου λέει να πάρει την ομάδα για να την… τρέξει. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε την ομάδα σε κάποιον που δεν δείχνει τη δύναμή του. Μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι αλλά θα του πούμε το πλάνο, τον τρόπο που μπορούμε να τον βοηθήσουμε και θα εγγυηθούμε. Είναι μία διαπραγμάτευση. Θα δούμε πόσο σοβαρά σκέφτονται την εμπλοκή τους στον ΑΡΗ».

Για τη συμμετοχή του ΑΡΗ στην Ευρώπη και ενδεχόμενο plan b εάν η ομάδα δεν μπει στους ομίλους του BCL:

Λ.Α.: «Έχουμε κουβεντιάσει πολύ με το BCL. Μιλήσαμε και με το Eurocup. Οι δεύτεροι, μας έστειλαν την αίτηση συμμετοχής και όλα αυτά που χρειάζονται για να τους απαντήσουμε. Στο θέμα του BCL είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. Για αυτό η φετινή χρονιά μας αφήνει πίκρα, αφού δημιουργεί θέμα στον σχεδιασμό. Εάν ήμασταν στην 5η θέση θα είχαμε εξασφαλίσει τους ομίλους. Εξαρτάται τί θα κάνουν και οι ομάδες που είναι πάνω από εμάς. Συνεχίζεται η κουβέντα με τη FIBA. Είμαστε σε επαφή και θα φανεί τί θα γίνει ως τα τέλη του Μάη. Εάν δεν υπάρχει Ευρώπη, θα παίξουμε στην Ελλάδα αλλά ο στόχος μας είναι να παίξουμε σε κάποια διοργάνωση».

Για την απόφαση να γίνει η συνέντευξη Τύπου με το φινάλε της σεζόν:
Λ.Α.: «Εργαζόμαστε καθημερινά πολλές ώρες γύρω από την ομάδα. Το είχαμε υποσχεθεί ότι θα γίνει και το κάναμε άμεσα επειδή τρέχουν πολλά ζητήματα στο θέμα των χορηγιών κλπ. Θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, διότι από εδώ και πέρα θα είμαστε προσηλωμένοι σε αδειοδότηση, προπονητή και Ευρώπη».

Α.Ρ.: «Όταν αναλάβαμε με τον ΑΣ, είχαμε 8 ban που δεν ξέραμε εάν θα λυθούν. Είμαστε σε καλύτερο σημείο, υπάρχουν φυσικά προβλήματα αλλά δεν είμαστε όπως πριν δύο χρόνια»
Για την ΑΜΚ, αν υπάρχει στόχος νέας καμπάνιας και για ποιο λόγο πιστεύει η διοίκηση ότι οι επιφανείς φίλοι της ομάδας δεν βοήθησαν:

Α.Ρ.: «Είναι ένα περίπλοκο θέμα. Ο λόγος δεν είναι ένας. Κάποιοι παραδοσιακά τα τελευταία 20-30 χρόνια βάζουν λεφτά και έχουν κουραστεί. Πολλοί επιχειρηματίες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω κορωνοϊού. Υπάρχει ίσως η δική μας ευθύνη ότι δεν πείσαμε κάποιους. Οι περισσότεροι είναι Αρειανοί που ήθελα να δουν την πορεία της ομάδας και πού πάνε τα λεφτά. Συζητάμε για μία νέα προσέγγιση προς αυτή τη μερίδα του κόσμου, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ