Αυτό που πετυχαίνει η ΑΕΚ για πρώτη φορά και οι υποσχέσεις που αφήνει για τη συνέχεια (pics & vids)

Αυτό που πετυχαίνει η ΑΕΚ για πρώτη φορά και οι υποσχέσεις που αφήνει για τη συνέχεια (pics & vids)

Η δουλειά του Ζοάν Πλάθα αρχίσει να βγαίνει σιγά σιγά στην ΑΕΚ που γίνεται ελκυστική στο μάτι και δημιουργεί προοπτική.

Για ακόμη μία φορά το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ αναγκάστηκε να δημιουργήσει μία ομάδα από το μηδέν. Από τους ξένους δεν έμεινε κανείς ενώ από τους Έλληνες παρέμεινε ουσιαστικά μόνο ο Δημήτρης Φλιώνης που είναι πλέον και ο αρχηγός της ομάδας. Πρόκειται για μία διαδικασία που συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ένωση αλλά και σε όλες τις ομάδες σχεδόν που είναι κάτω από το επίπεδο της Euroleague.

Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν έναν κορμό για δεύτερη σερί σεζόν αφού και να ξεχωρίσουν κάποιοι παίκτες, θα τους… τσιμπήσουν ομάδες από το ανώτερο επίπεδο. Στην ΑΕΚ τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο Φρανσίσκο του Περιστερίου είναι το πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα από άλλη ομάδα όπου μετά από μία εξαιρετική σεζόν, άνοιξε τα φτερά του για την Euroleague και την Μπάγερν Μονάχου.

Διαβάστε επίσης: Εκτός με ΠΑΣ ο Γκαρσία – «Τρέχει» για Μπράιτον

Ο παράγοντας Πλάθα και τα σκαμπανεβάσματα στο ξεκίνημα

Αυτή τη φορά όμως για την ΑΕΚ το χτίσιμο ξεκίνησε έχοντας σε πρώτο πλάνο τον προπονητή. Η Ένωση και ο Μάκης Αγγελόπουλος εμπιστεύτηκαν τα «κλειδιά» σε μία προσωπικότητα όπως ο Ζοάν Πλάθα. Σε έναν άνθρωπο που το βιογραφικό και η φήμη του θα ήταν ικανά από μόνα τους να προσελκύσουν παίκτες. Και παίκτες που ίσως υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπαιρναν την απόφαση να έρθουν στην ΑΕΚ του BCL. Όπως για παράδειγμα οι Μάκλεμορ, Καμπενγκέλε από το NBA αλλά και ο Κουζμίνσκας με τη σημαντική καριέρα στην Euroleague και όχι μόνο.

Η Ένωση δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν. Προβλημάτισε στα φιλικά με αποκορύφωμα την ήττα με 40 πόντους από τον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε με ήττα-σοκ στα Λιόσια από το Λαύριο και γενικά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα με τραυματισμούς και διάφορα άλλα, που δεν της επέτρεψαν να έχει όλους τους παίκτες διαθέσιμους και όπως είναι λογικό δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός.

Δεν της έτυχε και εύκολο πρόγραμμα στην Basket League. Στις πρώτες επτά αγωνιστικές έπαιξε εκτός έδρας με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη. Σε ένα διάστημα που ακόμη έψαχνε τα πατήματά της κατά κάποιον τρόπο, κλήθηκε να δώσει συνεχόμενα μεγάλα ματς, σε συνδυασμό και με εκείνα στην Ευρώπη. Σταδιακά όμως έδειξε πως βρίσκει τον δρόμο της. Πάλεψε στο ΣΕΦ και «λύγισε» από τον Ολυμπιακό στα τελευταία δύο λεπτά, έχασε στον πόντο στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που ακόμη και ο Αταμάν παραδέχθηκε πως η ΑΕΚ άξιζε τη νίκη ενώ στη χειρότερη ίσως εμφάνισή της φέτος, έχασε εύκολα από τον Άρη, σε ματς που είχε και σημαντικές απουσίες.

Με εξαίρεση το παιχνίδι στο «Αλεξάνδρειο» όμως, σε όλα τα άλλα το τελευταίο διάστημα η Ένωση δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης. Και παράλληλα έχει φτάσει στο 4-0 στο BCL, με την πρωτιά του ομίλου να είναι στο χέρι της. Παρουσιάζει όλο και καλύτερη εικόνα, αλλά και ένα στοιχείο που ίσως προκύπτει για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ομάδα ο Αγγελόπουλος, με την επιστροφή στην Basket League το 2014.

Πέτυχε διάνα με τους ξένους, ποντάρει και στους Έλληνες 

Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι και οι επτά ξένοι που διαθέτει το ρόστερ της, όχι απλά δείχνουν να της έχουν βγει, αλλά οι περισσότεροι κάνουν και τη διαφορά ήδη. Καλούς ξένους έχει φέρει αρκετούς όλα αυτά τα χρόνια η ΑΕΚ. Κάποιοι από αυτούς κάνουν τώρα μεγάλη καριέρα στην Euroleague (Ουίλμπεκιν, Πάντερ κ.α.). Αλλά να πετύχει ουσιαστικά και τους επτά, αυτό πιθανότατα συμβαίνει για πρώτη φορά.

Χολ, Ραντ, Μάκλεμορ, Μακρέι, Τίλμαν, Κουζμίνσκας και Καμπενγκέλε δημιουργούν μεγάλο «πονοκέφαλο» στον Πλάθα όταν είναι όλοι υγιείς για το ποιον θα αφήσει εκτός στο πρωτάθλημα, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει τον Ισπανό τεχνικό και στο προσεχές παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στα Άνω Λιόσια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο στην πορεία της σεζόν να υπάρξει κάποια προσθήκη για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ. Και να γίνει αλλαγή στους ξένους. Προς το παρόν όμως, ο Πλάθα είναι απόλυτα ικανοποιημένος.

Αν και είναι πολύ νωρίς στη σεζόν και η Ένωση δεν έχει πετύχει ουσιαστικά τίποτα ακόμη, η προοπτική και οι προσδοκίες που δημιουργεί είναι πολύ μεγάλες. Δίπλα στους πολύ καλούς ξένους άλλωστε, η ΑΕΚ έχει βάλει και κάποιους Έλληνες στους οποίους ποντάρει πολλά τώρα αλλά και για το μέλλον.

Νετζήπογλου, Φλιώνης και Καράμπελας είναι τρία παιδιά στα οποία πιστεύουν οι «κιτρινόμαυροι» γι’ αυτό και τους έχουν «δέσει» με τετραετές συμβόλαιο τον πρώτο και μέχρι το 2025 του άλλους δύο. Όσο για τους στόχους της ΑΕΚ φέτος; Στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα το Final 4 του BCL ενώ στην Ελλάδα η Ένωση θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται στο πρωτάθλημα και φυσικά να χτυπήσει το Κύπελλο αν την ευνοήσει και λίγο η κλήρωση.

Τίλμαν, Κουζμίνσκας κάνουν τη διαφορά 

Σε αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν πάντως, οι δύο παίκτες που έχουν ξεχωρίσει λίγο περισσότερο για την ΑΕΚ είναι οι Τίλμαν και Κουζμίνσκας. Ο πρώτος, αν και δεν φημίζεται για τις αμυντικές του επιδόσεις, είναι εξαιρετικός στο άλλο κομμάτι του παρκέ και πιθανότατα ο MVP της Ένωσης. Εχει 16,9 μ.ο πόντων στην Basket League με 61,8% ποσοστό στα δίποντα ενώ στο BCL είναι στους 16,5 πόντους με 68,3% στα δίποντα έχοντας 7,3 ριμπάουντ και 0,3 ασίστ. Ο Τίλμαν έχει διψήφιο αριθμό πόντων και στα 11 φετινά ματς της Ένωσης ενώ τέσσερις φορές τελείωσε με 20+ πόντους.

Από κοντά είναι και ο Κουζμίνσκας. Ο Λιθουανός έχει 15,8 μ.ο. πόντων στο πρωτάθλημα με 51,7% στα δίποντα και το απίθανο 65,2% (15/23) στα τρίποντα. Στην Ευρώπη είναι στους 11,3 πόντους με 5,3 ριμπάουντ και 0,8 ασίστ ενώ έχει 55,6% στα δίποντα και μόλις 8,3% στα τρίποντα με 1/12. Αυτός που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι ο Καμπενγκέλε που έκανε θραύση απέναντι στους ψηλούς του Παναθηναϊκού και δείχνει πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Έχει ανάγκη τον κόσμο της

Αν υπάρχει κάτι στενάχωρο στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή, είναι η χαμηλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Κι αν στην Ευρώπη υπάρχει ο γνωστός περιορισμός λόγω της τιμωρίας, για την Basket League δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όταν η «Opap Arena» έχει 30.000 κόσμο ακόμη και σε ματς με χαμηλής δυναμικότητας ομάδες της Super League, είναι πολύ άσχημο στο μπάσκετ να μην μαζεύονται ούτε 1000 στα Λιόσια.

Στην ΑΕΚ πιστεύουν πως κόντρα στον ΠΑΟΚ ο κόσμος θα δώσει δυναμικό παρών για πρώτη φορά φέτος και πως από εδώ και στο εξής θα είναι πιο μαζικά δίπλα στην ομάδα. Για το παιχνίδι με τους «ασπρόμαυρους» πάντως υπάρχει και ελεύθερη είσοδος για τις γυναίκες, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει ώστε να μαζευτεί ακόμη πιο πολύς κόσμος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ