ΕΣΑΚΕ: Το παιχνίδι του Αμαρουσίου κόντρα στον Παναθηναϊκό, με την… γλώσσα των αριθμών

ΕΣΑΚΕ: Το παιχνίδι του Αμαρουσίου κόντρα στον Παναθηναϊκό, με την… γλώσσα των αριθμών

Ο ΕΣΑΚΕ μας βάζει στο κλίμα του αγώνα Μαρούσι-Παναθηναϊκός, αναλύοντας τις δύο ομάδες.

Η Stoiximan Basket League θα αποχαιρετήσει το 2023 με το παιχνίδι που θα ολοκληρώσει και το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της. Το Μαρούσι θα υποδεχτεί αύριο (31/12, 17:15) τον Παναθηναϊκό Aktor.

Το Μαρούσι (8ο, 4-7) έκλεισε τον πρώτο γύρο με την εντός έδρας επικράτηση του επί του Κολοσσού H Hotels αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει ένα σερί νικών, καθώς οι τρεις προηγούμενες επιτυχίες του ακολουθήθηκαν από ήττες. Έστω κι έτσι έκλεισε τον πρώτο γύρο με μία θέση στην πρώτη οχτάδα, κάτι που έκανε για 13η φορά στις 15 σεζόν του στη Stoiximan Basket League.

Ο Παναθηναϊκός Aktor (1ος, 11-0) ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο, υποχρεώνοντας τον Προμηθέα στην πρώτη εντός έδρας ήττα του και κυρίως, διατηρώντας το αήττητο του. Είναι κάτι που έκανε για 5η φορά στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League. Στις τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες αποδείχτηκε ότι έβαλε τις βάσεις για τον τίτλο (2008, 2018, 2019) και δεν τον πήρε μόνο μία φορά (2016).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο αυριανός αγώνας θα είναι ο 55ος μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League με τον Παναθηναϊκό Aktor να έχει μεγάλο προβάδισμα σε αυτήν τη διαδρομή που άρχισε το 1969, όταν και το Μαρούσι ανέβηκε για πρώτη φορά στη «μεγάλη» κατηγορία. Το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με πολύ σκληρές κόντρες στο κλειστό του Αγίου Θωμά και βέβαια μία διασταύρωση σε σειρά τελικών των πλέι οφ (2004).

Η τελευταία νίκη του Αμαρουσίου επί του Παναθηναϊκού Aktor, ήταν στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος 2008-09, μια «στροφή» στην οποία θα συναντηθούν και πάλι οι δύο ομάδες. Τότε οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επικρατήσει με 80-70 (Στίβενσον 21, Χαραλαμπίδης 16 – Μπατίστ 18, Γιασικεβίτσιους 15). Από τότε οι «πράσινοι» μέτρησαν επτά διαδοχικές νίκες, ανεξαρτήτως έδρας.

Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ο Παναθηναϊκός Aktor απλοποίησε το έργο του μέσα από τη δεύτερη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας έκανε επιμέρους σκορ 31-13. Οι «πράσινοι» έκλεισαν το ημίχρονο με διαφορά 18 πόντων (47-29), την οποία άνοιξαν μέχρι τους 28 (61-33 στο 25’). Παρότι η «ψαλίδα» ήταν στο +25 στο 36’ (80-55), το Μαρούσι έκανε ένα σερί 13-0 και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με σκορ 82-71.

Για τους νικητές κορυφαίοι ήταν ο Λούκα Βιλντόσα (12π, 4/5δ) και ο Λευτέρης Μαντζούκας (12π, 2/2τρ, 6ρ). Για τους ηττημένους ξεχώρισαν ο Σακούρ Τζούστον (21π, 8/9δ, 11ρ, 32rank) και ο Χάρης Γιαννόπουλος (13π, 6ρ).

Συνοπτικά οι αριθμοί των αγώνων των δύο ομάδων…

ΜΑΡΟΥΣΙ

MILESTONE

* Μπροστά στο «φράγμα» των 500 πόντων βρίσκονται ο Σακούρ Τζούστον (497) και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (492).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Σακούρ Τζούστον χρειάζεται εννιά ριμπάουντ για να γίνει ο 47ος στην ιστορία του Αμαρουσίου στη Stoiximan Basket League, που θα φτάσει τα 100.

* Ο Αϊζάια Μπρίσκοου ήταν ο πρώτος σκόρερ (17,56) και ο πρώτος πασέρ (5,88) του Αμαρουσίου στον πρώτο γύρο.

* Το Μαρούσι εκτέλεσε στον πρώτο γύρο με 56,2% στα δίποντα, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό Aktor. Μόνο σε ένα από τα 11 παιχνίδια του έπεσε κάτω από το 51%, έχοντας 30% κόντρα στο Περιστέρι bwin.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μονοψήφιες επιδόσεις επιθετικών ριμπάουντ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια τους στη φετινή Stoiximan Basket League αλλά είχαν διψήφιες επιδόσεις στα έξι από τα επτά που ακολούθησαν ως το τέλος του πρώτου γύρου.

– Το Μαρούσι δεν έφτασε το 38% στα τρίποντα σε κανένα από τα οχτώ τελευταία παιχνίδια του. Είναι μία επίδοση την οποία έφτασε ή και ξεπέρασε μόνο απέναντι στον Προμηθέα (42,85%).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR

MILESTONE

* Μετά τον ΠΑΟΚ mateco και τον Άρη Midea, που θα προηγηθούν για μερικές ώρες, ο Παναθηναϊκός Aktor θα φτάσει τα 800 παιχνίδια κανονικής περιόδου στη Stoiximan Basket League. Ο απολογισμός του είναι 696 νίκες και 103 ήττες.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Κώστας Αντετοκούμπο ήταν ένας από τους δύο –ο άλλος ήταν ο Νέιτ Ρένφρο- παίκτες του πρώτου γύρου που είχε διψήφιο αριθμό κλεψιμάτων (10) και κοψιμάτων (10).

* Με συντελεστή 39, ο Κώστας Σλούκας είναι ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού Aktor στην «οικονομία» (43 ασίστ + 7 κλεψίματα – 11 λάθη). Τον ακολουθεί με 32 ο Τζέριαν Γκραντ.

* Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπήκε στο Πρωτάθλημα με δύο ματς στα οποία είχε αρνητικό συντελεστή ασίστ/λαθών (-2 με το Μαρούσι και με το Περιστέρι bwin) αλλά είχε θετικό συντελεστή στα εννιά που ακολούθησαν, με μεγαλύτερο το +17 του αγώνα με το Λαύριο Megabolt (25 ασίστ / 8 λάθη).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Οι «πράσινοι» είχαν 20+ εύστοχα δίποντα με 58,82%+ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους στον πρώτο γύρο.

– Ο Παναθηναϊκός Aktor δεν ξεπέρασε τα οχτώ εύστοχα τρίποντα και το 38% στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του στη Stoiximan Basket League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ