«Καρφιά» Βατούτιν κατά Ιτούδη!

«Καρφιά» Βατούτιν κατά Ιτούδη!

Αιχμηρός για τον οργανισμό της ΤΣΣΚΑ, αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σε ρωσική εκπομπή ο Αντρέι Βατούτιν, από τα σχόλια του οποίου δεν... γλίτωσε ούτε ο Ελληνας τεχνικός.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέτυχε για μία ακόμη φορά σε final-4 Ευρωλίγκας και όπως είναι φυσικό η ατμόσφαιρα δεν είναι και η καλύτερη στις τάξεις της «ομάδας του στρατού». Ο ισχυρός άνδρας των Ρώσων, Αντρέι Βατούτιν άφησε αιχμές πως η ΤΣΣΚΑ δεν είναι κανένα πλάνο στο Βελιγράδι και πως οι παίκτες της ήταν για… πόλεμο, όπως τόνισε πως είναι η Ευρωλίγκα.

Πάντως σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το μέλλον του Ελληνα τεχνικού, ο Βατούτιν απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα όπως και στο αν έχει ήδη έρθει σε επαφές με τον Ντέιβιντ Μπλατ όπως ακούγεται.

Αναλυτικά όσα είπε σε συνέντευξή του ο Βατούτιν:

-Τερματίσατε τέταρτοι στο Φάιναλ φορ. Έχει κοπάσει κάπως τώρα η κριτική;
– Η κριτική μπορεί να σταματήσει μόνο με τη νίκη και αυτό δεν συνέβη. Αν φοβάσαι να παίρνεις ρίσκα, τότε απλά πρέπει να αλλάξεις δουλειά. Η ΤΣΣΚΑ πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο και δέχεται κριτική. Είναι μέρος της δουλειάς. Είναι ωραία να είσαι πρόεδρος στις επιτυχίες. Τις υπόλοιπες μέρες πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πυρά. Προσπαθούμε να μην λυγίσουμε από τα χτυπήματα. Ένας σοφός φίλος μου είπε κάποτε: «Η καριέρα και η υγεία σου δεν μπορεί να εξαρτώνται από το αν βάλει κάποιος ή όχι ένα καλάθι. Δεν τον άκουσα. Τη δεύτερη φορά που δεν τον άκουσα ήταν μετά το Βερολίνο. Τι μου είπε; Δεν έχει σημασία.

– Ποιός φταίει για την αποτυχία στο Final Four;
– Δεν φταίει μόνο ένας. Φταίμε όλοι. Ο οργανισμός, η ομάδα. Η αποτυχία δεν είναι ευθύνη ενός. Όλοι χάσαμε. Η Ρεάλ στον τελικό έπαιξε με μεγάλο κίνητρο και έδειξε ένα απόλυτα πειθαρχημένο μπάσκετ. Ο Λούκα Ντόντσιτς νομίζω αποβλήθηκε πρώτη φορά στην καριέρα του με πέντε φάουλ. Εμείς από την πλευρά μας δεν είχαμε αυτά τα στοιχεία.

-Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Λέτε ότι όλοι είναι ένοχοι. Αλλά κανένας συγκεκριμένα. Οι ειδικοί του Βελιγραδίου εξέφρασαν την άποψη ότι ο προπονητής Δημήτρης Ιτούδης δεν είχε εναλλακτικό πλάνο
– Ξέρετε, πρόσφατα ο διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου Γκουαρδιόλα είπε ότι ποτέ δεν έχει πλάνο Β. Έχει πάντα μόνο σχέδιο Α και κατά τη διάρκεια του αγώνα προσπαθεί να το βελτιώσει. Δεν είμαι προπονητής, ούτε ειδικός, να πω ότι το χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο και πώς πρέπει να είναι αυτό. Ωστόσο στο Βελιγράδι είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν λειτούργησε για μας. Δεν είχαμε ούτε πλάνο Α ούτε Β! Το Final Four είναι ένας πόλεμος και εμείς δίναμε την εντύπωση ότι ήρθαμε απλά να παίξουμε μπάσκετ.

– Η ΤΣΣΚΑ κατέλαβε την τέταρτη θέση. Είναι ντροπή αυτό όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ιβανόβ;
– Ο καθένας έχει το δικαίωμα εκφράζει τα συναισθήματα του. Η δίκη μου αξιολόγησή είναι ότι πρόκειται για αποτυχία. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα, αλλά για το επίπεδο ετοιμότητας και το παιχνίδι που παρουσιάσαμε. Μας μένει το συναίσθημα ότι μια ολόκληρη κοπιαστική χρονιά πήγε χαμένη.

– Στο Βελιγράδι δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός ή ο Τεοντόσιτς. Άρα δεν έχει να κάνει με αυτούς. Ποιος είναι τελικά αυτός ο κακός δαίμονας;
– Ο Μίλος είναι δύσκολο να κατηγορηθεί γιατί δεν ήταν καν στα παιχνίδια. Ήταν στο Βελιγράδι, αλλά δεν πήγε στο γήπεδο. Επίτηδες τα είδε από την τηλεόραση. Ούτε βέβαια ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την ΤΣΣΚΑ. Τα πάντα αφορούν σε εμάς τους ίδιους.

– Ποιος είναι ο λόγος για την αποτυχία φέτος;
– Υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι όπως για παράδειγμα οι τραυματισμοί Ντε Κολό και του Χάινς πριν από τα πλέι-οφ. Χάσαμε δύο παίκτες πεντάδας ταυτόχρονα. Και στον ημιτελικό χάσαμε και τον Βοροντσέβιτς. Δεν μπορείς να προετοιμαστείς για αυτό.

– Κανείς δεν είναι ασφαλισμένος από αυτό και αυτό είναι επίσης μέρος του παιχνιδιού.
– Ο Νάντο Ντε Κολό είναι ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια καλαθομηχανή. Ρομπότ! Αλλά αυτό το ρομπότ τραυματίστηκε και ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Το αποτέλεσμα το ξέρετε.

– Ίσως πρέπει να τιμωρήσετε κάποιον;
– Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα. Είναι λάθος να υποδεικνύεις κάποιον με το δάχτυλό σου. Για εννιά μήνες της σεζόν ήμασταν μαζί, παίξαμε μαζί, και η αποτυχία είναι και αυτή κοινή. Είναι δύσκολο να βρούμε μεγαλύτερη τιμωρία από μια τέτοια αποτυχία, όταν μιλάμε για τόσο φιλόδοξους ανθρώπους.

– Μπορούμε να συζητάμε για τον Ντε Κολό, τον Ιτούδη, τον Ροντρίγκεθ ή τον Χριάπα. Αλλά επικεφαλής μιας ομάδας είναι ο πρόεδρος της. Ας μιλήσουμε για εσάς.
– Ευχαρίστως. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα διοίκησης. Κανένας παίκτης δεν έπαιξε ποτέ στην ΤΣΣΚΑ χωρίς τη συγκατάθεση του προπονητή. Όποιος κι αν ήταν. Ο Ντούντα Ίβκοβιτς, ο Μεσίνα, ο Πασουτίν, ο Βουγιόσεβιτς, ο Καζλάουσκας, πάλι ο Μεσίνα και τώρα ο Ιτούδης. Ο προπονητής εκφράζει τις επιθυμίες του και η διοίκηση προσπαθεί να τις υλοποιήσει. Ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω τις καλύτερες συνθήκες, ελέγχοντας τη διαδικασία. Όταν οι συνθήκες είναι μαγευτικές και δεν υπάρχει αποτέλεσμα κάτι έχει γίνει λάθος. Ταυτόχρονα, σας διαβεβαιώνω, τίποτα δεν προϊδέαζε μια τέτοια αποτυχία. Αντίθετα, μετά τη νίκη επί της Φενέρ υπήρχε μια αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Βρίσκομαι σχεδόν κάθε μέρα με την ομάδα και όταν δεν είμαι εκεί, υπάρχουν οι αναπληρωτές μου και κανείς δεν έδωσε κανένα σήμα συναγερμού.

– Τι σκοπεύετε να κάνετε με τον προπονητή;
– Δεν είναι ώρα για λήψη αποφάσεων, υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Θα μιλήσουμε, θα αναλύσουμε τα δεδομένα και στη συνέχεια θα πάρουμε μια απόφαση. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την εξέλιξη της κατάστασης και αυτό δεν αφορά μόνο στον προπονητή.

– Στείλατε ήδη μήνυμα στον Ντέιβιντ Μπλατ;
– Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, νομίζω ήρθε η ώρα να απονείμουμε στον Ντέιβιντ το βραβείο του πιο συχνού υποψήφιου για το πόστο του προπονητή της ΤΣΣΚΑ.

–Η ξανθομάλλα Μπέκι Χάμον ψάχνει για δουλειά ως προπονητής. Επικοινωνήσαμε με τον μάνατζερ της.
– Μόνο αν εξετάσουμε την περίπτωση μια ρωσικής ΤΣΣΚΑ. Η Μπέκι έχει ρωσικό διαβατήριο και ταιριάζει αρκετά για αυτό το ρόλο.

Εννέα μήνες η ομάδα προετοιμάζεται για ένα παιχνίδι. Το Final Four είναι ένα είδος ρουλέτας ή λοταρίας;
– Κάτι από την κατηγορία του τζόγου σίγουρα. Άλλο βέβαια το γεγονός ότι καθίσαμε στο τραπέζι χωρίς θάρρος, με σορτς παραλίας.

– Πριν από το Φάιναλ φορ, η Vtb-League ανακοίνωσε τους προϋπολογισμούς των ομάδων. Πήγατε στο Βελιγράδι με το στάτους του πλουσιότερου συλλόγου στη Ρωσία. Είναι κάτι που αυξάνει τις προσδοκίες;
– Είμαστε όμηροι των περιστάσεων. Καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν ανοίγει τους ισολογισμούς της. Αλλά σε όλους αρέσει να μετράνε χρήματα στην τσέπη κάποιου άλλου. Δεν κρύβουμε τίποτα. Ο καθένας μπορεί να δει το προϋπολογισμό μας. Ξέρω με βεβαιότητα ότι δεν είμαστε οι μόνοι που είναι τόσο πλούσιοι. Και πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι οι άλλες πλούσιες ομάδες δεν είναι τόσο σταθερές όσο εμείς.

Και πάλι θέλω να υπενθυμίσω ότι η ΤΣΣΚΑ έπαιξε 15 φορές σε 16 χρόνια στο Final Four. Καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να υπερηφανευτεί για κάτι ανάλογο. Η πρωταθλήτρια της σεζόν Ρεάλ έχει λείψει από Final FOur. Η ΤΣΣΚΑ πηγαίνει εκεί τα τελευταία επτά χρόνια στη σειρά. Κοιτάξτε τις ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που έχουν φοβερές ομάδες. Αλλά σταθερότητα δείχνει μόνο η ΤΣΣΚΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ