Στην Ελλάδα το Eurobasket Γυναικών 2025

Στην Ελλάδα το Eurobasket Γυναικών 2025

Η Ελλάδα θα έχει την τιμή και την ευθύνη να διοργανώσει το Eurobasket Γυναικών 2025, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μετά το 2008.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναλαμβάνει την διοργάνωση του Eurobasket Γυναικών 2025. Στη χώρα μας θα διεξαχθούν τα παιχνίδια του ομίλου της Εθνικής μας ομάδας, αλλά κυρίως η τελική φάση της διοργάνωσης, επομένως η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αναδειχθεί σε ελληνικό έδαφος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου αθλητισμού, που μία τόσο σπουδαία διοργάνωση θα γίνει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Πρώτο «ερυθρόλευκο» δείγμα με… γεμάτο απουσιολόγιο

Τα παιχνίδια των ομίλων της 4οης έκδοσης του Eurobasket θα γίνουν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τσεχία και την Ιταλία, με την τελική φάση να διεξάγεται στην χώρα μας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2008 που κάποιο τουρνουά εθνικών ομάδων θα γίνει στην Ελλάδα. Τότε το Προολυμπιακό τουρνουά είχε γίνει στην Αθήνα, με την Εθνική ομάδα, την Κροατία και τη Γερμανία να παίρνουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο.

Τελευταία διεθνής διοργάνωση ήταν το BCL του 2020, που κατέκτησε η ΑΕΚ σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Το 2025 οι διεθνείς παίκτριες θα συμμετάσχουν για 11η φορά σε Eurobasket, με καλύτερό τους πλασάρισμα να είναι η 4η θέση του 2017. Με τον κόσμο στο πλευρό της η Εθνική μπορεί να πιστεύει σε μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης:

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025! Για πρώτη φορά θα υπάρχει συνδιοργάνωση από τέσσερις ομοσπονδίες και στη χώρα μας θα διεξαχθούν οι αγώνες ενός ομίλου, αλλά και της τελική φάσης!

Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία θα είναι οι τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες μετά την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA Europe και οι χώρες αυτές θα γίνουν η μεγάλη σκηνή του 40ου Ευρωμπάσκετ Γυναικών, μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο καλεντάρι της FIBA.

Κάθε χώρα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο -οι πόλεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα- και η τελική φάση θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην πόλη που θα στεφθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η πρώτη φορά που το Ευρωμπάσκετ έγινε σε δύο χώρες ήταν το 2015 από Ρουμανία και Ουγγαρία, η δεύτερη το 2019 από Σερβία και Λετονία, η τρίτη το 2021 από την Ισπανία και τη Γαλλία και η πλέον πρόσφατη το 2023 από την Σλοβενία και το Ισραήλ.

Συνολικά 36 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων διοργανωτών θα αγωνιστούν στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025, ωστόσο οι τέσσερις αυτές χώρες θα αγωνιστούν στον ίδιο όμιλο, κάτι που διαφοροποιεί τον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής.

Οι άλλες 32 ομάδες θα κληρωθούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων και θα διεκδικήσουν τις 12 θέσεις που απομένουν για την τελική φάση.

Η κλήρωση της προκριματικής φάσης θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο House of Basketball στο Μις της Ελβετίας. Το πρώτο παράθυρο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023.

Λιόλιος: «Μεγάλη τιμή η ανάθεση, σπουδαία ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ανάληψη διοργάνωσης από τη χώρα μας: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συνδιοργάνωση του Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025, μαζί με άλλες ισχυρές ομοσπονδίες της Ευρώπης και μάλιστα, με την κορύφωση που είναι η τελική φάση να διεξάγεται στη χώρα μας, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ένδειξη προθέσεων, Θεωρούμε ως διοίκηση ότι αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα και ίσως η μεγάλη μας ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να προοδεύσει. Είναι η δεύτερη φορά, μετά από το 2003, που η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τέτοια διοργάνωση όσον αφορά τις γυναίκες και δείχνει τη θέληση μας να ενισχύσουμε το μπάσκετ γυναικών και να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος. Η επόμενη διετία μέχρι τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ θα είναι προσαρμοσμένη, όσον αφορά την ΕΟΚ, σε ενέργειες προώθησης και αναβάθμισης του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος. Οι στόχοι θα είναι υψηλοί. Θέλει πολύ καλή οργάνωση και σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη που πρέπει να προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ