Καλαϊτζάκης: Ο Έλληνας πλάγιος που τρελαίνει τη Λιθουανία και γίνεται «λάφυρο» του καλοκαιριού

Καλαϊτζάκης: Ο Έλληνας πλάγιος που τρελαίνει τη Λιθουανία και γίνεται «λάφυρο» του καλοκαιριού

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λιετκαμπέλις και όπως είναι λογικό μπορεί να γίνει «λάφυρο» για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Τα τελευταία χρόνια, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν βλέπουμε πολλούς Έλληνες παίκτες να πρωταγωνιστούν σε ξένες ομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που αποτελούν εξαίρεση. Μία από αυτές είναι και ο Παναγιώτης Καλαϊτζακης.

Ο Έλληνας «πλάγιος» που αγωνίζεται κυρίως ως σμολ φόργουορντ και ενίοτε ως σούτινγκ γκαρντ, κάνει μια εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Λιετκαμπέλις. Ο Λιθουανικός σύλλογος μάλιστα παίρνει μέρος και στη διοργάνωση του EuroCup όπου δίνει σημαντικές εμπειρίες στον 23χρονο παίκτη.

Η αλματώδης βελτίωσή του, τα τελευταία χρόνια, μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων πάνω του. Και κυρίως των ελληνικών. Αυτό γιατί τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, δεν θα έλεγαν «όχι» σε καμία περίπτωση παίκτη που μπορεί να τους βοηθήσει. Πόσο μάλλον δε από την στιγμή που είναι Έλληνας.

H Basket League και η… λιθουανική σχολή

Οι Λιθουανοί αν φημίζονται για κάτι αυτό είναι το μπάσκετ. Είναι μία από τις καλύτερες σχολές, που ανά τα χρόνια έχει βγάλει, και φυσικά συνεχίζει να βγάζει, όχι μόνο σταρ, αλλά κυρίως αξιόπιστους παίκτες. Κυρίως επειδή τα νεαρά παιδιά μαθαίνουν  από μικρή ηλικία τα βασικά του αθλήματος.

Φυσικά και η ελληνική σχολή είναι ξακουστή, όμως στα τελευταία χρόνια έχει μία μικρή κάμψη. Ο Καλαϊτζάκης ως Έλληνας γνωρίζει εξαιρετικά το τακτικό κομμάτι, όμως αυτό που του έλειπε ήταν το ένστικτο του σκόρερ. Κάτι που συνήθως αναπτύσσεται πρωτίστως λόγω ταλέντου, αλλά και με την αγωνιστική παρουσία.

Ο νεαρός φόργουορντ δεν βρήκε τον χρόνο που έψαχνε σε Άρη και Χολαργό, το διάστημα που ξεκινούσε την καριέρα του στην Basket League. Παίρνοντας έτσι την απόφαση να… μεταναστεύσει σε μια άλλη «μπασκετομάνα», τη Λιθουανία. Για λογαριασμό της Νεβέζις.

Πρόκειται για μια μικρομεσαία ομάδα της χώρας που σκοπό έχει την ανάδειξη ταλέντων. Έτσι λοιπόν, μαζί με τον αδερφό του Γιώργο, πήραν μια πρώτη γεύση από το εξωτερικό τη σεζόν 2019-20. Ο Γιώργος έφυγε ώστε να προετοιμαστεί για το ΝΒΑ, όμως ο Παναγιώτης έμεινε για να εξελιχθεί.

Τη δεύτερη σεζόν δεν έμεινε πολύ στον σύλλογο μιας και πήρε μεταγραφή για μια καλύτερη ομάδα. Τη Λιετκαμπέλις. Κι αν μέχρι το τέλος της σεζόν έδειξε καλά στοιχεία, φέτος κάνει εντυπωσιακά πράγματα, βγαίνοντας μπροστά.

Άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά

Μπορεί η Ζάλγκιρις Κάουνας να κυριαρχεί στο πρωτάθλημα, όμως η Λιετκαμπέλις είναι από τις καλύτερες ομάδες και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ένας σύνολο με προπονητή τον Νέναντ Τσάνακ και πολλούς βετεράνους παίκτες.

Ο Σέρβος τεχνικός πίστεψε τον Κρητικό «πλάγιο» και του έδωσε τις ευκαιρίες που ίδιος έψαχνε. Ο Καλαϊτζάκης όχι απλά δεν τις χαράμισε. Αλλά τις άρπαξε από τα… μαλλιά. Μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί σε 21 ματς (14 βασικός) και καταγράφει 9.7 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1,5 κλέψιμο, σουτάροντας με 40% εντός πεδιάς και 34.1% από το τρίποντο, όλα αυτά σε 24 λεπτά που μένει στο παρκέ.

Κι αν η λιθουανική λίγκα δεν είναι τόσο ποιοτική, έρχεται το EuroCup για να ανεβάσει τις μετοχές του. Η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Euroleague, τον έχει βοηθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω. Συνολικά μετρά σε 14 εμφανίσεις (12 βασικός), 12.4 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 3.6 κερδισμένα φάουλ και 1.8 λάθη ανά περίπου 27′, με τον νεαρό διεθνή να εκτελεί με 58.5% στο δίποντο, 31% πίσω από τα 6.75μ. και με 76% από την γραμμή των βολών.

Μάλιστα η Λιετκαμπέλις είναι στον Α’ Όμιλο μαζί με Μπανταλόνα, Παρτίζαν, Μετροπολιτάν, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ανδόρρα, Τουρκ Τέλεκομ, Αμβούργο, Σλασκ, Τρέντο, έχοντας πολύ καλές προοπτικές για να συνεχίσει στην επόμενη φάση.

Πλέον διεθνής και το… λάφυρο των ελληνικών ομάδων

Τον περασμένο Νοέμβριο έκανε το ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα των ανδρών απέναντι στη Λευκορωσία μετρώντας 5 πόντους, με 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε 13: 33 λεπτά συμμετοχής. Παράλληλα κλήθηκε και στα πρόσφατα παιχνίδια με την Τουρκία όπου μπορεί να μην ήταν πρωταγωνιστής, όμως έπαιξε κι εκείνος τον ρόλο του για τις δύο μεγάλες νίκες της «γαλανόλευκης».

Έχοντας πλέον ενεργό ρόλο στην Εθνική και όντας ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του (δεύτερος σκόρερ πίσω από τον πολύπειρο Γκεντιμίνας Όρελικ, τρίτος σε λεπτά συμμετοχής και ranking), είναι λογικό να ανεβάζει την αξία του.

Έχει ωριμάσει αρκετά για την ηλικία του το διάστημα που παίζει στη Λιετκαμπέλις, έχει γίνει καλύτερος σκόρερ, ενώ όταν δεν του βγαίνει το παιχνίδι επιθετικά αποδεικνύει πως μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς. Το πρώτο του τεστ στο EuroCup είναι θετικό. Πολύ θετικό.

Από εκεί και πέρα είναι στα χέρια του να κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα και να αναγκάσει μία από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να κοιτάξουν προς την κατεύθυνσή του και να προσθέσουν στο ρόστερ τους έναν πολύτιμο παίκτη. Δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ