Σπανούλης non stop (vid)

Σπανούλης non stop (vid)

Στα 38 του χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Ο καλύτερος της Ευρώπης ασταμάτητος και φέτος όπως έδειξε και με την Ζενίτ. Το 10.gr σας παρουσιάζει τους αριθμούς και την συνεισφορά του ηγέτη των «ερυθρόλευκων» στη φετινή σεζόν.

Λένε πως η ηλικία παίζει ρόλο στον αθλητισμό. Βαραίνουν τα πόδια. Δεν μπορείς να σταθείς σε υψηλό επίπεδο. Αυτά τα λένε για τους υπόλοιπους, όχι για τον καλύτερο της Ευρώπης. Στα 38 του χρόνια συνεχίζεται… non stop. Γιατί; Μα, γιατί είναι ο Βασιλιάς, ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας παίκτης-φαινόμενο.

Είναι ο απόλυτος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague, ο θρύλος του  Ευρωπαϊκού μπασκετ, ένας αθλητής ο οποίος δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε σχεδόν καθόλου εντός συνόρων, όμως απολαμβάνει τον ύψιστο σεβασμό από θαυμαστές, αθλητές, προπονητές, παράγοντες σε κάθε μεριά της Ευρώπης αλλα και ολόκληρου του πλανήτη.

Ο θρυλικός Έλληνας γκαρντ οδεύει προς το 38ο έτος της ηλικίας του, προς τη δύση της καριέρας του, όμως αυτο δεν τον εμποδίζει να παραμένει «killer» και να μπορεί να κρίνει την έκβαση μιας αναμέτρησης… μόνος του. Αυτό συνέβη χθες (12/03) στο ΣΕΦ και ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη επί της Ζενίτ με 75-61 για την 29η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Ο Βασίλης Σπανούλης σημείωσε ρεκόρ σεζόν (16 πόντοι, με 3/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 1/2 βολές σε 21 λεπτά), φωνάζοντας «παρών» όταν η ομάδα του τον χρειαζόταν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπήκε στο 1:28 πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου, στη θέση του Κώστα Σλούκα και δεν ξαναβγήκε ποτέ από το παρκέ.  Ο Σπανούλης ήταν ένας από τους παίκτες που βοήθησε στο μέγιστο βαθμό για να «χτίσει» ο Ολυμπιακός το 21-5 του τέταρτου δεκαλέπτου.

Ας αφήσουμε όμως τη χθεσινή επικράτηση της αρμάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα επί της Ζενίτ και ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς του «Kill Bill» στα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν. Συγκεκριμένα, ο Σπανούλης φέτος έχει αγωνιστεί σε 29 αναμετρήσεις με τα χρώματα του Ολυμπιακού στη EuroLeague, μετρώντας 6.7 πόντους, 2.4 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ στα 16:50 λεπτά που αγωνίζεται κατα μέσο όρο, ενώ σουτάρει με 47.3% από το δίποντο και 29.1% πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Με μία πρώτη ματιά οι αριθμοί του δεν ενυπωσιάζουν, ούτε όμως αντικατοπτρίζουν όσα προσφέρει ο 38χρονος πλέον Σπανούλης στους «ερυθρόλευκους» τα λεπτά τα οποία βρίσκεται στο παρκέ.

Αρχικά, οι 2.4 ασίστ κατα μέσο όρο, τον αδικούν. Ο «Kill Bill» είναι ένας παίκτης ο οποίος όσα χρόνια βρίσκεται στα παρκέ, το πρώτο πράγμα που κάνει όταν κατεβάζει την μπάλα είναι να προσπαθεί να βρεί τον συμπαίκτη του ο οποίος είναι ελεύθερος και να του δώσει τη μπάλα έτσι ώστε η ομάδα να πετύχει κάποιους εύκολους πόντους. Αν δεν βρει κάποιον ελεύθερο συμπαίκτη, η δεύτερη επιλογή του είναι να δημιουργήσει για κάποιον (κυρίως για τους ψηλούς) είτε παίζοντας pick & roll είτε διεισδύοντας στη ρακέτα και τραβώντας πάνω του τους αντίπαλους ψηλούς, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα κάποιος από τους συμπαίκτες του να μένει ελύθερος. Εάν δεν καταφέρει τίποτα από τα παραπάνω τότε θα πάει σε κάποια ατομική ενέργεια.

Επιπλέον  ο Σπανούλης συνεχίζει κάθε φορά που πατάει παρκέ να τα δίνει όλα και να σκοράρει 6.7 πόντους κατά μέσο όρο. Τις περισσότερες φορές οι πόντοι αυτοί έρχονται σε σημεία της αναμέτρησης όπου ο Ολυμπιακός είτε έχει κάποια «νεκρά» διαστήματα και με τους πόντους του Έλληνα γκαρντ ξαναβρίσκει ρυθμό είτε είναι πόντοι που δίνουν τη νίκη στην ομάδα.

Επιπροσθέτως, ο Σπανούλης σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τη φετινή σεζόν κατάφερε να «ανέβει» σε μία ακόμη κορυφή, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Συγκεκριμένα, πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης με τον Ερυθρο Αστέρα, χρειαζόταν 13 πόντους για να γράψει (για μια ακόμη φορά) ιστορία. Και τα κατάφερε, καθώς στα 9’18» πριν τη λήξη της αναμέτρησης στο Βελιγράδι, ο «Kill Bill» σκόραρε για δύο  για να δώσει προβάδισμα τριών πόντων στον Ολυμπιακό σε εκείνο το σημείο, αλλα και για ανέβει σε μια ακόμη κορυφή.

Έτσι, με 4.322 πόντους, ο Σπανουλης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος, ο κορυφαίος όλων των εποχών σε EuroLeague και Κύπελλο Πρωταθλητριών, αφήνοντας πίσω του τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος έχει σταματήσει στους 4.321 πόντους, από την στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του.

Τέλος, να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Έλληνας γκαρντ, τη φετινή σεζόν έχει καταφέρει να σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων επτά φορές στα 29 παιχνίδια όπου έχει αγωνιστεί.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ