Το σχέδιο με τους δύο Βεζένκοφ και το «κλειδί» για τον Μπολομπόι (Vids)

Το σχέδιο με τους δύο Βεζένκοφ και το «κλειδί» για τον Μπολομπόι (Vids)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας «μεγαλώνει» το γήπεδο με Βεζένκοφ, Πίτερς στο «4», ο ρόλος-κλειδί του Μπολομπόι και ο Σλούκας που έρχεται...

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την επίσημη έναρξη της σεζόν. Η αρχή θα γίνει με το Σούπερ Καπ στη Ρόδο, με τις πιθανότητες να δούμε τελικό με τον Παναθηναϊκό με το «καλημέρα» να είναι πάρα πολλές.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την απόλυτα επιτυχημένη σεζόν πέρσι κατάφερε το πιο σημαντικό το φετινό καλοκαίρι. Να διατηρήσει τον βασικό κορμό της ομάδας αναλλοίωτο -με εξαίρεση μόνο τον Τάιλερ Ντόρσεϊ– και να ενισχυθεί πολύ στις θέσεις που θεωρητικά δεν ήταν πλήρης.

Ο Έλληνας τεχνικός αναπλήρωσε το κενό του Ντόρσεϊ με τον Αϊζέια Κάνααν, ενώ έφερε τους Τζοέλ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ για να συμπληρώσουν στη γραμμή ψηλών τον Μουσταφά Φαλ. Η κίνηση όμως που κάνει τη διαφορά και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα φέτος στο λιμάνι είναι η απόκτηση του Άλεκ Πίτερς, ταυτόχρονα με την παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ όπως εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι και το ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς ήταν η πιο σημαντική «μεταγραφή» στον Ολυμπιακό. Παρότι έφτασε πολύ κοντά στους «Βασιλιάδες» προτίμησε να μείνει άλλη μια σεζόν στο λιμάνι, με τον Μπαρτζώκα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, πολύ απλά γιατί το σχέδιο πήγε όπως ήθελε.

Ο Πίτερς με τον Βεζένκοφ έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους και το «step up» του Σάσα την περσινή σεζόν έβαλε σε σκέψεις τον Μπαρτζώκα, με σκοπό να έχει πάντα τον Βούλγαρο στο παρκέ. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να τον χρησιμοποιεί 40λεπτα, προτίμησε την παρουσία ενός παρόμοιου παίκτη στην ομάδα, όπως είναι ο Πίτερς. Ουσιαστικά έχει δυο Βεζένκοφ, με τον έναν μάλιστα να μπορεί υπό προϋποθέσεις και σε ψηλά σχήματα να κατέβει και στο «3».

Η εικόνα στα φιλικά και ο Μπολομπόι

Στα φιλικά προετοιμασίας, σε αυτά έστω που ο Μπαρτζώκας είχε και τους δυο παίκτες στη διάθεση του, σε κανένα ο Βεζένκοφ δεν κατέβηκε στο 3». Δείγμα και των σκέψεων που έχει ο Έλληνας τεχνικός. Σε όλο το διάστημα αγωνίστηκαν οι δυο τους στο «4», ανοίγοντας το γήπεδο με τον μοναδικό τρόπο που μπορούν να το κάνουν και οι δυο.

Τα φιλικά στην Κύπρο με Χάποελ Χολόν και Ερυθρό Αστέρα είναι τα ασφαλή δείγματα που δείχνουν ότι ο Μπαρτζώκας είχε αποφασίσει να μην προσδώσει το κάτι διαφορετικό, αλλά το παρόμοιο στη θέση «4» φέτος. Προφανώς με αφορμή τη μαγική σεζόν του Βεζένκοφ. Στα δυο φιλικά αυτά λοιπόν το πλάνο και οι σκέψεις του λειτούργησαν άψογα, αφού δεν έπαιξαν μαζί στο παρκέ Βεζένκοφ και Πίτερς, όμως ο Ολυμπιακός είχε μέσα στο παρκέ πάντα έναν… Σάσα.

Στο παιχνίδι με τη Χάποελ Χολόν ο Βεζένκοφ έπαιξε 21 λεπτά και ο Πίτερς 19 λεπτά, με τον πρώτο να έχει 8 πόντους, αλλά να είναι άστοχος από τα 6.75 (1/7) και τον Αμερικανό να έχει 3/6 τρίποντα και 15 πόντους.

Στο δεύτερο ματς στην Κύπρο με τον Ερυθρό Αστέρα και πάλι μοιράστηκαν τον χρόνο με τον Βεζένκοφ και πάλι να παίζει 21 λεπτά και τον Πίτερς 16. Στον «περίπατο» των Πειραιωτών με τους Σέρβους ο Βεζένκοφ είχε 19 πόντους (6/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/5 βολές), ενώ ο Πίτερς 11 πόντους (3/4 τρίποντα, 1/2 δίποντα).

Η εικόνα στα δυο φιλικά δείχνει και πόσο κομβική μοιάζει η κίνηση του Μπαρτζώκα με τον Πίτερς. Όταν δεν είναι ο Βεζένκοφ στο παρκέ είναι σαν να βρίσκεται σε αυτό. Και το κυριότερο είναι ότι σε σχέση με πέρσι θα είναι πιο φρέσκος. Πέρσι αγωνιζόταν 30 λεπτά μέσο όρο στη Euroleague και είχε 13,6 πόντους, όμως μέχρι στιγμής παίζει 10 λεπτά λιγότερα σχεδόν.

Την ίδια ώρα ο Μπαρτζώκας έχει μεριμνήσει και για την περίπτωση που οι δυο… Βεζένκοφ δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιο πιθανό ματσάρισμα, ή κόντρα σε κάποιον ιδιαίτερο αντίπαλο.

Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στο ρόστερ ο Μπολομπόι, που είναι μεν το δεύτερο «5αρι» ιεραρχικά στην ομάδα, όμως μπορεί με ευχέρεια να κατέβει στο «4» και να προσφέρει λύσεις. Κάτι που θα σημαίνει περισσότερος χρόνος και για τον Μπλακ στο «5».

Ο Μπολομπόι δεν είναι σκοπός να παίζει πολύ στο «4» όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής στα φιλικά, ο δικός του ρόλος όμως στο «5» θα είναι κλειδί. Και ο λόγος που είναι κομβικός είναι το πικ εντ ρολ παιχνίδι του Ολυμπιακού, όταν επιστρέψει ο Κώστας Σλούκας.

Ο Μπολομπόι κάνει σπουδαία δουλειά σε καταστάσεις πικ εντ ρολ και μπορεί είτε να παίξει κοντά στη στεφάνη, είτε ακόμη και να σουτάρει, κάτι που θα φέρει κάτι διαφορετικό στη ρακέτα του Ολυμπιακού στην επίθεση.

Στα φιλικά το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Πειραιωτών δεν φάνηκε πολύ επιθετικά, παρότι στο πίσω μέρος του παρκέ ήταν εντυπωσιακός. Όμως έλειπε και ο Σλούκας, ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο… Με λίγα λόγια ο σχεδιασμός του Μπαρτζώκα είναι τουλάχιστον στοχευμένος στη θέση «4», οι μεταγραφές είναι όλες πάνω στο πλάνο που έχει στο μυαλό του και φάνηκε από τα φιλικά ότι και φέτος ο Ολυμπιακός θα παίξει σε υψηλό τέμπο και πολύ γρήγορο μπάσκετ με εξαιρετική κυκλοφορία και μακρινά σουτ.

Έτσι κι αλλιώς τα εργαλεία τα έχει μιας και μπορεί να έχει συνεχώς στο παρκέ 4 παίκτες που μπορούν να σουτάρουν και υπό προϋποθέσεις ακόμη και 5 σε πιο χαμηλά σχήματα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ