Οι «Κώστας και Κώστας» και οι… εκλογές στο Κάουνας (vids)

Οι «Κώστας και Κώστας» και οι… εκλογές στο Κάουνας (vids)

Σλούκας και Παπανικολάου το έχουν κάνει ξανά τόσο το 2012, όσο και το 2013. Γιατί να μην το κάνουν λοιπόν και στο Κάουνας ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής...

Ο Ολυμπιακός πριν από 11 χρόνια άλλαξε τον ρου της ιστορίας στην Ευρώπη, όταν ο αείμνηστος Ντούσαν Ίβκοβιτς έδωσε τα ηνία στον Βασίλη Σπανούλη και σε μια σειρά από… ατίθασα νιάτα, προκειμένου να πετύχουν το… ακατόρθωτο.

Εκείνο το απόγευμα της 13ης Μαϊου 2012 στην Πόλη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Σέρβος θρύλος με 12 λεπτά να απομένουν και τους Πειραιώτες να είναι στο -19 (53-34), έδωσε χώρο στους Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου, οι οποίοι ήταν και οι «πυλώνες» που έδωσαν το έναυσμα μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη για τη μεγάλη ανατροπή.

Ο Ίβκοβιτς έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με τους Έλληνες και με το πιο εμβληματικό καλάθι όλων των εποχών ίσως στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτό το πεταχτάρι του Πρίντεζη μετά την ασίστ του Σπανούλη έμεινε στην ιστορία. Τότε η αρχή έγινε από τους δύο τωρινούς αρχηγούς του Ολυμπιακού, τον Παπανικολάου (18 πόντους) και τον Σλούκα, οι οποίοι αποτελούν έκτοτε δύο εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη και 11 χρόνια μετά πάνε στο Κάουνας για να ξαναγράψουν με χρυσά γράμματα ιστορία.

Οι «παλιοσειρές» του Ολυμπιακού πλέον που έχουν φάει με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα και τα Final Four (έχουν 13 μαζί) έχουν ως στόχο την κατάκτηση του τροπαίου για τέταρτη και τρίτη φορά και είναι αυτοί που με την εμπειρία τους μπορούν να καθοδηγήσουν όλους τους υπόλοιπους. Στο 12ο Final Four στην ιστορία του συλλόγου, ο Ολυμπιακός στοχεύει στην 4η κούπα.

Οι Πειραιώτες «πατάνε» στο Κάουνας την Τετάρτη και την Παρασκευή δίνουν το πρώτο και το σπουδαιότερο ματς της σεζόν (μέχρι το επόμενο) απέναντι στη Μονακό με στόχο να βρεθούν στον τελικό. Σε μια χρονιά, όπου κατά γενική ομολογία ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της σεζόν και τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια (για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνική ομάδα) έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Να παίξει το μπάσκετ που παίζει όλη τη σεζόν σε δύο ματς και να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού αν το αξίζει μια ομάδα είναι εκείνος. Οι ερυθρόλευκοι έσπασαν μια σειρά από ιστορικά ρεκόρ (περισσότερες εκτός έδρας νίκες, περισσότερες ασίστ κλπ), κέρδισαν τον θαυμασμό εχθρών και φίλων («είναι σαν την Βραζιλία του Πελέ» είπε κάποια στιγμή ο προπονητής της Μπάγερν Μονάχου και άλλοτε ομοσπονδιακός (μας) Αντρέα Τρινκιέρι).

Εριξαν στο καναβάτσο των playoffs και την Φενερμπαχτσέ του Δημήτρη Ιτούδη, του Νικ Καλάθη, του Τάιλερ Ντόρσεϊ, του Κώστα Αντετοκούνμπο και των 35 εκατ. ευρώ σε «αγωνιστικό μπάτζετ». Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στo Final Four ένα χρόνο μετά και… σοφότερος για να τελειώσει τη δουλειά που άφησε στη μέση ελέω Βασίλιε Μίσιτς. Σλούκας και Παπανικολάου θέλουν μετά το 2012 και το 2013, όπου έγινε το ιστορικό back to back να βρεθούν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Σε μια χρονιά που το αξίζουν όσο καμία άλλη ομάδα.

Η Μονακό που προέχει και το clasico στην έδρα του… Σάρας

Ο Ολυμπιακός για να κλείσει τη σεζόν ιδανικά πρέπει να κάνει ακόμη ένα βήμα έτσι ώστε να βρεθεί στον τελικό της Κυριακής. Να κερδίσει τον ημιτελικό της Παρασκεύης. Η Μονακό είναι ο πρώτος και μεγάλος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό στο Κάουνας (18.00, 19/5).

Αν δεν περάσουν αυτό το εμπόδιο πάνε στον τελικό των.. χαμένων. Και οι Μονεγάσκοι (οι πρώτοι εκπρόσωποι της Γαλλίας σε final 4 από το 1997 και τη Ρώμη) είναι δεδομένα κακός μπελάς. Η μια από τις δύο ομάδες που φέτος νίκησαν εντός και εκτός έδρας τους Ερυθρόλευκους στη regular season (η άλλη ήταν ο Ερυθρός Αστέρας).

Η παρέα του Μάικ Τζέιμς που -έκανε θραύση κάποτε στον Παναθηναϊκό- που με τη σειρά της νίκησε με 3-2 την Μακάμπι Τελ Αβίβ για να κερδίσει αυτό το εισιτήριο στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι πρωτάρα στη διοργάνωση, είναι όμως και καταπληκτική ομάδα. Με μεγάλη αθλητικότητα, σπουδαίο ταλέντο στην περιφέρεια και ικανότητα να στήνει παρτίδες που κρίνονται ακόμη και πάνω από τους ενενήντα πόντους και έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό δύο φορές.

Την Παρασκευή το βράδυ στις 21:00 βγαίνει και ο αντίπαλος του Ολυμπιακού ή της Μονακό στον τελικό από το clasico ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Οι Καταλανοί με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο τους είναι σαν να παίζουν στο σπίτι τους και ελπίζουν ότι οι περίπου 3.000 Λιθουανοί που θα είναι στις κερκίδες θα τον στηρίξουν.

Ο «Σάρας» ξεκίνησε την καριέρα του από την Λιέτουβας Ρίτας, αλλά την έκλεισε με τα χρώματα της τοπικής Ζαλγκίρις (2014) την οποία υπηρέτησε και σαν προπονητής (ασίσταντ την διετία 2015-2016, πρώτος στην τετραετία 2017-2020). Η Μπαρτσελόνα λοιπόν θα έχει τη μεγαλύτερη στήριξη στην κερκίδα μετά από εκείνη του Ολυμπιακού που αναμένεται να έχει περίπου 5.000 Έλληνες στο πλευρό του. Σε ένα τριήμερο που κλείνει με… εκλογές την Κυριακή. Τόσο για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και για τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης.

To έπος του 2012

H back to back κατάκτηση το 2013

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ