Από τον Ντομινίκ στον Τσίλντρες και τον Άιβερσον: Οι 10 σπουδαιότερες μεταγραφές από το ΝΒΑ στην Ευρώπη

Από τον Ντομινίκ στον Τσίλντρες και τον Άιβερσον: Οι 10 σπουδαιότερες μεταγραφές από το ΝΒΑ στην Ευρώπη

Η άφιξη του Κέμπα Γουόκερ από το NBA στην Ευρώπη για χάρη της Μονακό είναι η τελευταία σε μία λίστα μεγάλων ονομάτων που έχουν κάνει το αντίστοιχο ταξίδι.

Την ώρα που ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη ασχολείται με το ποια ομάδα θα κερδίσει την υπογραφή του Μίροτιτς, η Μονακό πυροδότησε την τεράστια μεταγραφική βόμβα που ακούει στο όνομα, Κέμπα Γουόκερ.

Η ομάδα από το Πριγκιπάτο, τάραξε τα μπασκετικά νερά της «Γηραιάς Ηπείρου» την Παρασκευή (21/07), ανακοινώνοντας τη συμφωνία της με τον Γουόκερ, ο οποίος κουβαλάει 12 χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Η αλήθεια είναι, πως είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι να παρακολουθούμε το αντίθετο δρομολόγιο να συμβαίνει, καθώς τα «αστέρια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ ετοιμάζουν κάθε καλοκαίρι τα διαβατήρια τους με κατεύθυνση κάποια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Νικολάς Φρέιρε: Η εμπειρία στα μετόπισθεν και ο Ολυμπιακός

Μέχρι τώρα οι πραγματικά σημαντικοί παίκτες του ΝΒΑ που άφηναν το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για την Ευρώπη βρίσκονταν σε προχωρημένη, μπασκετικά, ηλικία. Υπήρχαν και οι άλλοι που άρχιζαν την καριέρα τους από την Ευρώπη και στη συνέχεια άφηναν το στίγμα τους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μοναδική εξαίρεση στις παραπάνω δύο συνθήκες ήταν ο ερχομός του Τσίλντρες στον Ολυμπιακό, που έκανε το ταξίδι ΗΠΑ – Ευρώπη στην ηλικία των 25 ετών.

Ας επιστρέψουμε όμως στο σήμερα, όπου ο Κέμπα Γουόκερ σε ηλικία 33 ετών έρχεται «για να οδηγήσει τη Μονακό στο επόμενο επίπεδο», όπως δήλωσε κατά την ανακοίνωση του. Αδιαμφισβήτητα, ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ είναι μία περίπτωση που από μόνη της μπορεί να δώσει νέα «πνοή» στους πρωταθλητές Γαλλίας καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία των Σάρλοτ Χόρνετς με συμμετοχές σε τέσσερα All Star παιχνίδια του NBA.

Αναμφίβολα, ο 33χρονος πόιντ γκαρντ μπαίνει στη λίστα των μεγάλων ονομάτων του ΝΒΑ που πέρασαν τον Ατλαντικό, μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα όπως ο Ντομινίκ Γουίλκινς, ο Τζος Τσίλντρες, ο Μπομπ ΜακΑντού, ο Τζορτζ Γκέρβιν, ο Άλεν Άιβερσον…

Το «10» σας παρουσιάζει τους δέκα πιο σημαντικούς παίκτες που έκαναν το άλμα από το NBA στην Ευρώπη και τα κατορθώματά τους:

Κέμπα Γουόκερ

 

Ο Γουόκερ, ως πρωταθλητής του NCAA, ήταν η ένατη επιλογή ντραφτ ΝΒΑ του 2011 από τους Σάρλοτ Μπόπμκατς/Χόρνετς όπου έμεινε για οκτώ χρόνια εκεί (2011-2019), σημειώνοντας ρεκόρ σε πόντους (12.009) και σε λεπτά συμμετοχής (20.607). Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Βοστώνη, όπου πέρασε δύο σεζόν με τους Σέλτικς, προτού ενταχθεί στους Νιου Γιορκ Νικς για ένα χρόνο. Αγωνίστηκε σε 750 παιχνίδια κανονικής περιόδου και είχε μέσο όρο 19,3 πόντους, 5,3 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ. Είχε επίσης 31 συμμετοχές στα πλέι οφ, έχοντας κατά μέσο όρο 19,6 πόντους, 4,8 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων.

Ο 33χρονος πόιντ γκαρντ είναι τέσσερις φορές All-Star του ΝΒΑ. Το 2019 τιμήθηκε με την All-NBA Third Team και σημείωσε συνολικά 14.486 πόντους.

Ντομινίκ Γουίλκινς

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς, τρίτη επιλογή ντραφτ από τους Γιούτα Τζαζ, εννέα φορές All-Star του ΝΒΑ και πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ το 1986, μετακόμισε στον Παναθηναϊκό το 1995 και βοηθώντας τους «πράσινους» να φτάσουν στην κατάκτηση της πρώτης τους Ευρωλίγκα. Τότε, ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση υπήρξαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο σταρ των Χοκς, που σκόραρε κατά βούληση στο ΝΒΑ, θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, έστω και στη ηλικία των 35 ετών.

Στην πρώτη του σεζόν στα παρκέ της Ευρώπης, ο Γουίλκινς είχε κατά μέσο όρο 20,1 πόντους και 7,4 ριμπάουντ και αναδείχθηκε MVP του Final Four της Ευρωλίγκας. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τους μοναδικούς τίτλους, σε συλλογικό επίπεδο, στην καριέρα του. Στη συνέχεια επέστρεψε στο ΝΒΑ για να παίξει μία σεζόν με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, προτού ενταχθεί στην Φορτιτούντο Μπολόνια το 1997 για να παίξει άλλη μία χρονιά στην Ευρώπη. Ο Γουίλκινς θεωρείται από πολλούς πως αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα του NBA που έπαιξε μπάσκετ στην Ευρώπη, κυρίως για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Τζος Τσίλντρες

 

Τον Ιούλιο του 2008 και σε ηλικία 25 ετών, ο Τσίλντρες υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Ολυμπιακό και ακόμα υπάρχει στο μυαλό μας η εποχή του στο ΣΕΦ. Ήρθε στους «ερυθρόλευκους» ως η νούμερο 6 επιλογή ντραφτ του 2004 από τους Ατλάντα Χοκς σύλλογος που έμεινε για 4 χρόνια. Συνολικά, στο ΝΒΑ o Τσίλντρες έχει καταγράψει 391 συμμετοχές σε παιχνίδια κανονικής περιόδου για τους Ατλάντα Χοκς, Φοίνιξ Σανς, Μπρούκλιν Νετς και Νέα Ορλεάνη Πέλικανς.

Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε, τελικά, για δυο χρόνια, πριν το 2010 έρθουν οι Σανς και του προσφέρουν 33,5 εκατ. δολάρια για πέντε χρόνια.
Οι φίλοι της ομάδας θα τον θυμούνται για το Κύπελλο του 2010, αλλά και το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα, επίσης το 2010.
Εκείνη η σεζόν (2009/10) ήταν η κορυφαία του με 15,2 πόντους-4,8 ριμπάουντ-1,8 ασίστ σε 20 ματς Ευρωλίγκας, ενώ μπήκε και στην Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα.

Αξέχαστη και η εμφάνισή του κόντρα στην Παρτιζάν στον ημιτελικό του Παρισιού (17 πόντοι), όταν ισοφάρισε με κάρφωμα 2” πριν το τέλος, για να έρθει στην παράταση η πρόκριση στον (χαμένο) τελικό.

Μετά από 36 ματς στην Ευρωλίγκα και 12,4 πόντους-4,7 ριμπάουντ και φυσικά αμέτρητες εντυπωσιακές φάσεις, ο Τσίλντρες αποχαιρέτησε την Ελλάδα το 2010.

Αν και αναλογικά με τα χρήματα που πήρε, δεν έκανε τα αναμενόμενα, ο Τσίλντρες γνώρισε την αγάπη και την αποθέωση του κόσμου.
Και δεν την ξεχνάει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η συνέχεια, ειδικά στο ΝΒΑ, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για τον Τσίλντρες. Συνέχισε σε ομάδες της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, για να βάλει τέλος στην καριέρα του το 2019, ενώ είχε κάνει και μερικά περάσματα από την BIG3.

Άλεν Άίβερσον

Ένας από τους ικανότερους χειριστές της μπάλας στην ιστορία του ΝΒΑ τελείωσε την καριέρα του στην Ευρώπη. Ο Άλεν Άϊβερσον εντάχθηκε στην Μπεσίκτας τον Οκτώβριο του 2010, αλλά έπαιξε μόνο δέκα παιχνίδια με την τουρκική ομάδα λόγω τραυματισμού στη γάμπα. Δεν αποσύρθηκε επίσημα μέχρι το 2013, αλλά έπαιξε τα τελευταία παιχνίδια της καριέρας του για την Μπεσίκτας. Ο Άιβερσον είχε 14,3 πόντους και 4,7 ασίστ κατά μέσο όρο στην Τουρκία και 9,3 πόντους με τρεις ασίστ και ριμπάουντ στο EuroCup.

Ο Άλεν Άιβερσον ήταν MVP του ΝΒΑ (2001), 11 φορές All-Star και τέσσερις φορές πρώτος σκόρες της λίγκας κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μεταξύ πολλών άλλων βραβείων, έλαβε τρεις φορές την πρώτη θέση στην ομάδα All-NBA και ήταν Rookie of the Year το 1997, τρεις φορές πρώτος σε κλεψίματα μεταξύ άλλων.

Μπομπ Μάκαντου

Μετά από μία πλούσια καριέρα στον μαγικό κόσμο του NBA και θητείες σε Νιου Γιορκ Νικς, Μπόστον Σέλτικς, Ντιτρότι Πίστονς, Νιου Τζέρσει Νετς, Λος Άντζελες Λέικερς και Φιλαδέλφεια 76’s, ο θρυλικός Μπομπ Μάκαντου μετακόμισε στην Ευρώπη για χάρη της Ολίμπια Μιλάνο όπου αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Οδήγησε τη Μιλάνο στην κατάκτηση του FIBA European Champions Cup (Ευρωλίγκα) τις σεζόν 1986-87 και 1987-88, ενώ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final Four της Ευρωλίγκας το 1988. Με τον ίδιο σύλλογο κατέκτησε επίσης το Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA (1987), δύο πρωταθλήματα Ιταλικής Λίγκας (1987, 1989) και το Κύπελλο Ιταλίας (1987). Νωρίτερα στην καριέρα του, είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα NBA (1982, 1985), αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ του κορυφαίου πρωταθλήματος αλλά και κέρδισε το βραβείο του MVP το 1975. Ερωτεύτηκε μάλιστα τόσο πολύ την Ιταλία που έμεινε στη γειτονική χώρα μέχρι το 1992 όταν και κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 41 ετών.

Μπάιρον Σκοτ

 

Το καλοκαίρι του 1997, ο Σκοτ υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 1997-98 ως βετεράνος του ΝΒΑ με 14 χρόνια παρουσίας.
Ο Σκοτ βοήθησε με το σκοράρισμά του σε πολλούς κρίσιμους αγώνες και οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα του ελληνικού πρωταθλήματος έχοντας μέσο όρο 17,6 πόντους, 2,8 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 1,3 κλεψίματα ανά αγώνα, σε 33,7 λεπτά ανά αγώνα, σε 34 παιχνίδια που έπαιξε. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Σαπόρτα 1997-98, ο τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ είχε κατά μέσο όρο 13,4 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,1 κλεψίματα σε 25,6 λεπτά ανά αγώνα σε 17 παιχνίδια. Μετά από μία σεζόν στην Ελλάδα, αποσύρθηκε από το επαγγελματικό μπάσκετ και ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής.

Αμάρε Στουνταμάιρ

Αφού υπήρξε ένας από τους κυρίαρχους παίκτες στο ΝΒΑ κατά τη διάρκεια των ημερών του, ο Στούνταμάιρ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ το 2016, στην οποία ήταν συνιδιοκτήτης. Στις ημέρες του στην Ιερουσαλήμ, βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το Κύπελλο της χώρας και ενώ ήταν στην δεύτερης ομάδα All-EuroCup τη σεζόν 2016-17. Συμμετείχε επίσης στο All-Star του ισραηλινού πρωταθλήματος. Τον Ιούνιο του 2017, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, ο Στούνταμάιρ εξέπληξε τους φιλάθλους του, καθώς βγήκε από την «σύνταξη» και υπέγραψε εκ νέου συμβόλαιο με την Χάποελ για τη σεζόν 2018-19.

Ντερον Ουιλιαμς

Κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ του ΝΒΑ το 2011, ο Ουίλιαμς υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο για να παίξει στο τούρκικο πρωτάθλημα και την Μπεσίκτας.

Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ του ΝΒΑ της εποχής του σημείωσε 50 πόντους εναντίον της Γκότινγκεν κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα της φάσης των ομίλων του EuroChallenge.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη λήξη του λοκ άουτ, η Μπεσίκτας απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 8 του Ουίλιαμς, παρόλο που ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ έπαιξε μόνο 15 παιχνίδια. Είχε μερικές αξιομνημόνευτες εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ομάδα, έχοντας κατά μέσο όρο 19,7 πόντους και 6,4 ασίστ.

Τζορτζ Γκέρβιν

Μετά από 14 χρόνια στην Αμερική, ο «iceman» πέρασε μια σεζόν στην Μπάνκο ντι Ρόμα στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Μανρέσα το 1990.

Παρά το γεγονός ότι ήταν βετεράνος (34 ετών), ο Γκέρβιν είχε 26,1 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα στην Ιταλία και 25,5 πόντους, πέντε ριμπάουντ και 1,2 ασίστ με τη Μανρέσα, παρότι εντάχθηκε στην ομάδα σε ηλικία 38 ετών. Πέτυχε μάλιστα 31 πόντους και μάζεψε 15 ριμπάουντ για να κρατήσει τη Μανρέσα στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας.

Άλεξ Ίνγκλις

Ο θρύλος των Ντένβερ Νάγκετς και κάτοχος πολλών ρεκόρ του συλλόγου μέχρι να έρθει στο ΝΒΑ ο Νίκολα Γιόκιτς και να κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, πέρασε την τελευταία του σεζόν αγωνιζόμενος στην Ιταλία για λογαριασμό της Νάπολι.

Ο Άγγλος πήρε μεταγραφή για το δεύτερο μισό της σεζόν στη Νάπολη και μαζί με τον Γουόλτερ Μπέρι, έναν άλλο ξένο παίκτη της ναπολιτάνικης ομάδας, αποτέλεσαν ένα από τα πιο δυνατά ζευγάρια ξένων παικτών στην ιστορία του μπάσκετ.

Ήταν πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ το 1983, έπαιξε σε οκτώ αγώνες All-Star και επιλέχθηκε τρεις φορές στη δεύτερη ομάδα All-NBA. Οι Νάγκετς απέσυραν τη φανέλα του με το νούμερο 2.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ