Ολυμπιακός: Το μαγικό «ραβδί» του Μπαρτζώκα και το φορμάρισμα την κατάλληλη στιγμή

Ολυμπιακός: Το μαγικό «ραβδί» του Μπαρτζώκα και το φορμάρισμα την κατάλληλη στιγμή

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει φορμαριστεί την κατάλληλη στιγμή και οι αριθμοί στις βασικές στατιστικές κατηγορίες το αποδεικνύουν.

Η μεγάλη νίκη που πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια κρατά κάτι παραπάνω από ζωντανές τις ελπίδες που έχει για να εξασφαλίσει μια θέση στην τετράδα και συνεπώς το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Euroleague.

Οι Ερυθρόλευκοι είναι αυτήν την στιγμή 5οι με ρεκόρ 17-11 και μπορούν να κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον και τις εναπωμείναντες αγωνιστικές. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στη λίγκα, μετρώντας πέντε συνεχόμενες νίκες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η βελτίωση των Πειραιωτών είναι τέτοια, το τελευταίο διάστημα, που αρχίζει πια να φαίνεται και στις κορυφαίες στατιστικές κατηγορίες της διοργάνωσης. Και μοναδικός υπεύθυνος είναι φυσικά ο Έλληνας τεχνικός και το… μαγικό ραβδί του.

Μια επίθεση που βρίσκει ρυθμό

Επιθετικά ο Ολυμπιακός δείχνει σιγά-σιγά να το… βρίσκει. Προφανώς και δεν πετά φωτιές όπως πέρσι, όμως τα πηγαίνει αρκετά καλά και με τόσους τραυματισμούς που του έχουν στοιχίσει. Συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι έχουν την 7η καλύτερη επίθεση στη λίγκα με 116,4 Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές), μόλις 0,1 μακριά από την 6η Μονακό. Επιπλέον σουτάρουν με το πολύ καλό 55,5 eFG% (η τιμή που δίνει στο τρίποντο την ανάλογη αξία, κάτι που δεν δίνει το κοινό FG), το οποίο είναι το 6ο καλύτερο στη διοργάνωση. Όλα αυτά μάλιστα έχοντας το πιο αργό pace (κατοχές) με 67,4 ανά ματς.

Η κατάταξη του Offensive Rating

Παράλληλα, η δημιουργία είναι στα γνωστά της κορυφαία στάνταρ, έχοντας μάλιστα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Ολυμπιακός είναι τρίτος σε τελικές πάσες, έχοντας κατά μέσο όρο 19,5, όμως είναι πρώτος σε ποσοστό ανά 100 κατοχές με το εξαιρετικό 68,7%. Συν ότι οι Πειραιώτες παίρνουν περίπου το 55% των καλαθιών τους μέσα στο ζωγραφιστό επίσης ύστερα από ασίστ. Με τη Ρεάλ να είναι η μοναδική καλύτερη μετρώντας 56%.

Η κατάταξη των ασίστ ανά 100 κατοχές

Η άμυνα που παραμένει οδηγός, τα ριμπάουντ και τα λάθη

Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει ως μεγάλο της όπλο την άμυνα. Είναι γνωστό αυτό. Δέχεται τους λιγότερους πόντους κατά μέσο όρο με 75, ενώ βρίσκεται 5η στους πόντους ανά 100 κατοχές με το Defensive Rating της να είναι στο 110,7, επιτρέποντας στους αντιπάλους της να σουτάρουν με 53,3 eFG%. Παράλληλα, είναι 8η σε μέσο όρο ασίστ του αντιπάλου με 16,9 κατά μέσο όρο, νούμερο που είναι σε επιτρεπτά επίπεδα.

Ένας άλλος τομέας που οι Πειραιώτες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο είναι τα ριμπάουντ. Μια κατηγορία που είναι υπερ-απαραίτητη στο μπάσκετ, αφού έτσι οι ομάδες μπορούν να ελέγχουν τον ρυθμό. Ο Ολυμπιακός λοιπόν «καθαρίζει» το 71,5% των διαθέσιμων αμυντικών, αριθμός που είναι ο τρίτο καλύτερος στη λίγκα, ενώ είναι 8ος σε επιθετικά ριμπάουντ, εξασφαλίζοντας το 31% στο αντίπαλο μέρος του παρκέ.

Τέλος, τα λάθη παίζουν τον δικό τους ρόλο. Παρότι οι Ερυθρόλευκοι είναι ομάδα που βασίζεται στην καλή και συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, ξέρουν να την προστατεύουν. Συγκεκριμένα, το 16,9% των επιθέσεων τους καταλήγει σε λάθος, νούμερο που είναι το 6ο καλύτερο στη λίγκα (μαζί με την Παρτίζαν). Σημαντικό στοιχείο πως είναι η 8η καλύτερη ομάδα σε λάθη αντιπάλου, αναγκάζοντας τους άλλους συλλόγους να τους… δίνουν την μπάλα στο 17,8% των επιθέσεων τους.

Όχι κι άσχημα αν συνυπολογίσουμε και τους τραυματισμούς που τους ταλαιπωρούν όλο αυτό το διάστημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ