Ολυμπιακός Vs Παναθηναϊκός : Βαδίζουν μαζί στον ίδιο δρόμο

Ολυμπιακός Vs Παναθηναϊκός : Βαδίζουν μαζί στον ίδιο δρόμο

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπήκαν με το δεξί στις υποχρεώσεις τους στην Euroleague για το 2018, διαγράφοντας πορείες παράλληλες ως τώρα στη διοργάνωση. Ας ανοίξουμε όμως το μαύρο κουτί των δύο ομάδων για να δούμε πως έφτασαν ως εδώ.

Οι δυο ομάδες κάνουν πολύ καλή πορεία στην Euroleague, με τους ερυθρόλευκους να βρίσκονται στην 1η θέση σε ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον εξάστερο στην τρίτη. Βρίσκονται πάνω κάτω στο ίδιο σημείο αλλά έχουν φτάσει εκεί από διαφορετικούς δρόμους.

To10.gr με τη βοήθεια της αλάνθαστης γλώσσας των αριθμών, ακτινογραφεί και συγκρίνει τις πορείες των δύο ομάδων στα πρώτα 16 ματς της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός

Την πορεία του Ολυμπιακού προς την κορυφή της Euroleague ως τώρα την έχουν διαμορφώσει εξίσου οι παρόντες αλλά και οι απόντες από το ρόστερ και τις αναμετρήσεις της ομάδας. Το μόνο σταθερό και απαράλλαχτο είναι το περιβόητο αμυντικό μέταλλο του Ολυμπιακού, το οποίο επιβεβαιώνεται πλήρως από τους αριθμούς.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (73,94 πόντοι), ενώ αναγκάζουν τους αντιπάλους τους να σουτάρουν σε κάθε ματς με το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη ομάδα (45,22%). Επίσης ο συντελεστής ασίστ/λαθών των αντιπάλων των Πειραιωτών είναι μακράν του δεύτερου, ο χαμηλότερος στη Λίγκα (118,2%). Κοινώς για να σκοράρεις απέναντι στην ομάδα του Σφαιρόπουλου φτύνεις αίμα, ενώ η σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού χαλάει τη δημιουργία και προκαλεί λάθος επιλογές, όσο περνάει η ώρα στο ματς και το (μπασκετικό) ξύλο συσσωρεύεται.

Η επίθεση και η δημιουργία όμως είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Λίγο η πολύμηνη απουσία του εμβληματικού Βασίλη Σπανούλη, λίγο η αργή προσαρμογή των Μπράιαν Ρόμπερτς (κυρίως) και Γιάνις Στρέλνιεκς (λιγότερο) στα συστήματα της ομάδας, στέρησε εν πολλοίς την περιβόητη ομοιογένεια στις θέσεις των γκαρντ ειδικά στα πρώτα ματς της σεζόν. Οπότε τα πολλά λάθη και η χαμηλή δημιουργία-παραγωγικότητα είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενα.

Η ερυθρόλευκη επίθεση είναι η δεύτερη χειρότερη της Λίγκας πίσω από αυτή της Μπάμπεργκ (76,44 πόντοι), με τον Ολυμπιακό να σουτάρει με 47,24% στα παιχνίδια του (11ος). Ποσοστό που επηρεάζεται άμεσα από το πολύ κακό 33,89% στα σουτ τριών πόντων (τρίτη χειρότερη επίδοση).

Η απουσία ή αργή ενσωμάτωση των οργανωτών της ομάδας, αντικατοπτρίζεται από τις λίγες ασίστ ανά αγώνα (15,81/12η επίδοση), τα πολλά λάθη (12,75/ 2η υψηλότερη επίδοση) και στον εξίσου χαμηλό όπως είναι λογικό, συντελεστή ασίστ-λαθών που είναι ο χειρότερος στη Euroleague (124,02%). Αυτό που ισοσταθμίζει την κατάσταση είναι η πολύ καλή δουλειά στα ριμπάουντ, με τον Ολυμπιακό να είναι στη τρίτη θέση με 36,4 σκουπίδια ανά ματς, που φέρνει τους Πειραιώτες πίσω μόνο από τις Μακάμπι και Μπαρτσελόνα.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη βρίσκεται στην 3η θέση της Λίγκας, με μία μόλις νίκη λιγότερη από τον Ολυμπιακό, αλλά έχει φτάσει εκεί ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή από τον αιώνιο αντίπαλό του. Είναι μια ομάδα που βασίζεται στην αθλητικότητα παικτών όπως οι Γκιστ, Αντετοκούνμπο και Σίγκλετον και στο καλό μακρινό σουτ (κυρίως) των Λοτζέσκι και Ρίβερς και (λιγότερο, προς το παρόν) του Ντένμον. Κυρίαρχη φιγούρα όμως είναι ο Νικ Καλάθης που κάνει τα πάντα στο παρκέ σε επίθεση, δημιουργία και άμυνα, έχοντας φέτος κάτι που του έλλειπε. Την συμπαράσταση των Λεκαβίτσιους και Παππά.

Ο Παναθηναϊκός είναι και αυτός από τις συνεπείς αμυντικά ομάδες, δεχόμενος 75,69 πόντους (3η καλύτερη επίδοση). Οι αντίπαλοί του σουτάρουν με 48,62% (9η καλύτερη επίδοση) και έχουν συντελεστή ασίστ-λαθών στο 130,1% (τέταρτος καλύτερος). Αξιοσημείωτη είναι η ενέργεια του Παναθηναϊκού στην άμυνα, όπου κλέβει 6,63 μπάλες (5η επίδοση) και κόβει 2,88 σουτ (7η επίδοση) σε κάθε ματς, δείγμα των αθλητικών προσόντων των παικτών του.

Επιθετικά οι πράσινοι σκοράρουν πιο εύκολα από τον Ολυμπιακό έχοντας 78,44 πόντους ανά ματς (9η επίθεση) με 49,1% στα σουτ, βοηθούμενοι από το πολύ υψηλό ποσοστά τριών πόντων που αγγίζουν το 41,7%, με μόνο τις ΤΣΣΚΑ και Ζαλγκίρις να σουτάρουν καλύτερα.

Σε λάθη και δημιουργία, ο εξάστερος βρίσκεται πάνω κάτω στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τον Ολυμπιακό με τον συντελεστή ασίστ-λαθών (131,12%) να είναι ο 4ος χειρότερος σε σύνολο 16 ομάδων. Επίσης ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα χωρίς καθαρό 5άρι πρώτης γραμμής μετά τη φυγή του Μπουρούση, γεγονός που φαίνεται από τα μόλις 31,88 ριμπάουντ/ματς, επίδοση που είναι η 3η χειρότερη στο πρωτάθλημα.

 

ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός
Επίθεση (πόντοι)76,4478,44
Άμυνα (πόντοι)72,7575,69
Σουτ %47,24%49,10%
Δίποντα %51,75%52,66%
Τρίποντα %33,89%41,07%
Βολές %75%68,28%
Αμ. Ριμπάουντ26,4422,38
Επ. Ριμπάουντ109,5
Συνολικά Ριμπάουντ36,4431,88
Λάθη12,7512,25
Ασίστ15,8116,06
Κλεψίματα5,566,63
Κοψίματα1,882,88
Συντ. ασίστ/λάθη124,02131,12%
INDEX RATING13521329

 

Εν κατακλείδι

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε στο παρκέ.Ο Παναθηναϊκός πορεύεται με «Δούρειο Ίππο» του το καλό περιφερειακό του σουτ και την ενεργητική άμυνα τόσο εκτός όσο και μέσα στη ρακέτα χάρη στους αποτελεσματικούς rim protectors (Αντετοκούνμπο και Γκιστ) που διαθέτει. Ωστόσο, το έλλειμμα ενός ψηλού-σημείο αναφοράς του αφαιρεί όγκο στο «ζωγραφιστό» με αποτέλεσμα να χάνει τις μάχες των ριμπάουντ. Παράλληλα αποτελεί μελανό σημείο το κάκιστο ποσοστό στις ελεύθερες βολές.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός σπάει κόκαλα στην άμυνα και… καλάθια όταν σουτάρει έξω από τα 6,75μ. Ωστόσο αναμένεται να δούμε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό όσο ο Σπανούλης ανεβάζει ρυθμούς αλλά και πάλι, όλα θα φανούν μετά τον Μάρτιο όταν θα μπει στην εξίσωση και ο Τιλί. Γιατί όσο οι απόντες του Ολυμπιακού σε κάθε ματς παίζονται στο στοίχημα… over 3,5, δεν θα δούμε ποτέ τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας που σχεδίαζε όλο το καλοκαίρι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ