Τήρησε την υπόσχεση στον εαυτό του

Τήρησε την υπόσχεση στον εαυτό του

Ο Καναδός τεχνικός της Γερμανίας πήρε τη ρεβάνς από τις ΗΠΑ μετά από 38 χρόνια

To 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες ο Καναδάς είχε φτάσει στα ημιτελικά όπου θα έπαιζε κόντρα στις ΗΠΑ χωρίς καμμία πιθανότητα έκπληξης (είχε χάσει ήδη 89-68 στον όμιλο). Ο 25χρονος Καναδός Γκόρντον Χέμπερτ σε κάποια φάση μάρκαρε τον Μάικλ Τζόρνταν και τον εξουδετέρωσε. Τότε ο τεχνικός των ΗΠΑ, Μπόμπι Νάιτ έβαλε τις φωνές στο νεαρό τότε (21 ετών) άσο.

«Εκμεταλλεύσου το άλμα και τη δύναμή σου» του φώναξε και σε μια από τις επόμενες φάσεις ο Τζόρνταν έκανε…πόστερ τον Χέρμπερτ καρφώνοντας στο καλάθι του Καναδά.

Οι ΗΠΑ που είχαν επίσης νεαρούς (δεν είχαν μπει οι επαγγελματίες του ΝΒΑ ακόμα) τους Πάτ Γιούιν και Κρις Μιούλιν έφτασαν δια περιπάτου στη νίκη (78-59) και ακόμα πιο εύκολα στο χρυσό μετάλλιο στη συνέχεια απέναντι στην Ισπανία (96-65) του Αντόνιο Ντίαθ Μιγκέλ.

Ο Καναδάς έχασε και το χάλκινο μετάλλιο από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά ο Γκόρντον Χέμπερτ υποσχέθηκε εκείνο το βράδυ στον εαυτό του να επιστρέψει κάποια στιγμή στα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Το έπραξε πέρυσι ως προπονητής πλέον της Γερμανίας την οποία οδήγησε μέχρι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ η τελική φάση του οποίου έγινε στο Βερολίνο. Αφού πρώτα απέκλεισε το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια «διέλυσε» με καταιγισμό τριπόντων την Εθνική μας , στον ημιτελικό λύγισε κόντρα στους μέτρ του είδους σε τέτοια παιχνίδια μεταλλίων, Ισπανούς.

Ο Γκόρντον Χέμπερτ στα αποδυτήρια, είπε ξανά αυτό που είχε πει –στον εαυτό του– πριν 38 χρόνια ως παίκτης. Και αυτή τη φορά το είπε στους παίκτες του ως προπονητής των Γερμανών.

Οι Γερμανοί ως γνωστόν…ξανάρχονται και την Κυριακή θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας έχοντας ήδη κερδίσει το θαυμασμό. Όχι ως η μοναδική αήττητη ομάδα στη διοργάνωση ως τώρα (έφτασε με 7-0 νίκες μέχρι τον τελικό) αλλά κυρίως για την επική παράσταση κόντρα στις ΗΠΑ στα ημιτελικά όπου η Γερμανία επικράτησε με 113-111 και τις άφησε εκτός τελικού παίζοντας για 40 λεπτά στο φρενήρη ρυθμό των Αμερικάνων και άντεξαν.

Όπως άντεξαν και στο come back της Λετονίας στον προημιτελικό με το τρίποντο του Μπέρτανς να βρίσκει σίδερο στη λήξη (81-79 οι Γερμανοί) και να μην ολοκληρώνεται μια μεγάλη ανατροπή από το -14 των Λετονών.

Μετά την εκπληκτική εμφάνιση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ στον ημιτελικό (με τον Γκόρντον Χέμπερτ να παίρνει την…εκδίκηση του μετά από 40 χρόνια σχεδόν) ο διοπτροφόρος κόουτς ήταν όπως πάντα απίστευτα ψύχραιμος στη συνέντευξη Τύπου, αλλά δεν κρύφτηκε πίσω από κλασσικές δηλώσεις.

«Πάμε για το χρυσό»

«Πάμε για το χρυσό δεν το κρύβω. Είμαι περήφανος για ένα σπέσιαλ γκρουπ παικτών που έχω. Παίξαμε και μείναμε ενωμένοι όταν είχαμε δύσκολες στιγμές. Θα το χαρούμε λίγο σήμερα και θα ετοιμαστούμε για την Κυριακή. Είπαμε στα αποδυτήρια ότι είναι μια σπουδαία νίκη, αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε ακόμα. Αυτή η ομάδα θέλει το χρυσό. Οπότε, έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι» είπε ο «κύριος καθηγητής» (καθώς μοιάζει ιδιαίτερα με το παρουσιαστικό του) που εμπνέει το σεβασμό στους παίκτες του ακόμα και όταν η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Και αυτό διότι ξέρει πώς να διαχειριστει τις κρίσεις.

Στο ματς με τη Σλοβενία ο Ντένις Σρέντερ έκανε παρατηρήσεις στον Τάις για το σύστημα που δεν εκτελέστηκε σωστά στην προηγούμενη φάση και ο Χέρμπερτ σκούντηξε τον Σρέντερ λέγοντάς του: «Ξέρεις έχουμε και ένα τάιμ-άουτ», με τον παίκτη του να αντιδρά μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα φωνάζοντας: «Κόουτς μη με αγγίζεις. Και μη μου λες τι πρόκειται να κάνω…».

Μετά τον αγώνα ο Καναδός κόουτς χαμογελαστός είπε: «Συμβαίνουν αυτά στις οικογένιες» και όταν ο Σρέντερ τα έσπασε με τη Λετονία χάνοντας και την τελευταία επίθεση που παραλίγο να στοιχίσει και το ίδιο το παιχνίδι ο Χέρμπερτ βγήκε μπροστά σαν πατέρας.

«Μπορεί απόψε να μην τα έβαλε, αλλά θα τα βάλει στο επόμενο παιχνίδι» είπε για τον ΝΒΑer παίκτη του ο οποίος πραγματικά ήταν εξαιρετικός στον ημιτελικό απέναντι σε μια ντουζίνα NBAers.

Οι παίκτες πίνουν νερό στο όνομά του και δεν είναι εύκολο να κρατάς τις ισορροπίες σε μια τόσο ταλαντούχα ομάδα που ο Καναδός τεχνικός τη δουλεύει εδώ και κάποια χρόνια εξαργυρώνοντας την εξαιρετική καριέρα του στο γερμανικό πρωτάθλημα κυρίως με τους Σκάιλαινερς που δούλεψε χρόνια.

Εάν καταφέρει και ανεβάσει τη Γερμανία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου την Κυριακή πιθανότατα θα την οδηγήσει και πιο μακριά από το Ευρωμπάσκετ του 2025, μέχρι το οποίο έχει συμβόλαιο με τη γερμανική ομοσπονδία.

Την περίοδο 2007-08 είχε καθίσει για μια σεζόν στον πάγκο του Άρη. Εχοντας μια αξιόλογη πορεία στην Ευρωλίγκα (ρεκόρ 9-11, συμμετοχή στο τοπ-16) και κάποιες σημαντικές νίκες όπως οι δυο μέσα στην Κωνσταντινούπολη με Εφές και Φενέρ. Επίσης στο πρωτάθλημα τερμάτισε 3ος πίσω από Παναθηναϊκό (τον οποίο νίκησε μάλιστα) και Ολυμπιακό αλλά ο Αρης ηττήθηκε από το Μαρούσι στον πρώτο γύρο των πλέι οφ και αποκλείστηκε. Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη βρήκε άμεσα δουλειά στο ΝΒΑ ως μέλος του προπονητικού σταφ των Τορόντο Ράπτορς.

Ενας άνθρωπος που τον χαλαρώνει η κηπουρική («Μετά από έντονες συγκινήσεις και πιέσεις σε έναν αγώνα, ηρεμώ καλλιεργώντας τα φυτά στον κήπο μου» έχει δώσει το μυστικό της αποφόρτισής του) βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Πηγή: In.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ