Skoda Vision 7S: Η επόμενη (ηλεκτρική) πίστα

Skoda Vision 7S: Η επόμενη (ηλεκτρική) πίστα

Με το σύνθημα Skoda Explore More, η τσεχική φίρμα παρουσιάζει τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα που θα καθορίσει εφεξής την πορεία της, με αφετηρία ένα επταθέσιο ηλεκτροκίνητο SUV το οποίο αναλαμβάνει το βάρος των συστάσεων –αρχικά με την μορφή πρωτοτύπου

Πέρα από τον εαυτό του, το πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο SUV που η Skoda παρουσίασε ως μέλος της μελλοντικής και πιο πληθωρικής σε αριθμούς και επιλογές ηλεκτρικής της γκάμας, το Vision 7S αναλαμβάνει να εκπληρώσει μια πολύ σημαντικότερη αποστολή, καθώς είναι το πρώτο μοντέλο που υπακούει στη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της φίρμας η οποία θα καθορίσει όλες τις μελλοντικές εξελίξεις σε ηλεκτρικό και μη επίπεδο, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της.

Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς να μιλήσουμε για μια πιο upmarket τάση της Skoda, η αισθητική υπόσταση του Vision 7S δείχνει προς αντίστοιχη κατεύθυνση αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τις λεπτομέρειες και τις διατυπώσεις που διέπουν την σχεδιαστική γραφή του πρωτότυπου Skoda.

Στο προκείμενο, το κυρίαρχο στοιχείο στην όψη του πρωτότυπου μοντέλου είναι η νέα συμπαγής γρίλια η οποία αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι πλαστικού και, σύμφωνα με τις συστάσεις, κρύβει πίσω της τα πολυάριθμα εξαρτήματα ενός εξελιγμένου συστήματος υποβοήθησης οδήγησης, εξού και η Skoda αποκαλεί την νέα γρίλια “Tech Deck”.

Χαμηλότερα διακρίνεται ο χαρακτηριστικά περιπετειώδης προφυλακτήρας σε ενιαία διάταξη με τις προστατευτικές ποδιές και τη δυσαρμονία του πορτοκαλί στοιχείου να δημιουργεί μια ευχάριστη παραφωνία η οποία θα μπορούσε να δείχνει προς την κατεύθυνση της Skoda να προσφέρει στο μέλλον περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης των αυτοκινήτων της.

Την εικόνα της όψης συμπληρώνει ένα σετ εξαιρετικά λεπτών φωτιστικών σωμάτων που υπογραμμίζονται ή μάλλον ακριβέστερα… (και κάπως καταχρηστικά) «ανωγραμμίζονται» από μια σειρά LED ημέρας που διατρέχουν το πλάτος του καπό. Το τελευταίο, απουσία συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης, άφησε την ελευθερία στους σχεδιαστές της Skoda να δημιουργήσουν την χαρακτηριστική πτύχωση στο κέντρο του, στην απόληξη της οποίας δεσπόζει το νέο λογότυπα της φίρμας το οποίο απεμπολεί το αστραφτερό χρώμιο προς όφελος μιας διαφορετικής αποτύπωσης. 

Στο πίσω τμήμα, ο αντίστοιχης λογικής προφυλακτήρας με τον μπροστινό και τα ιδιάζοντα φωτιστικά σώματα συνεχίζουν το μοτίβο της σοφιστικέ περιπέτειας ενώ όπως κάθε concept που σέβεται τον εαυτό του, έτσι το 7S Vision διαθέτει ορισμένα υπερβατικά στοιχεία, τροφή για σκέψη και για τη διαμόρφωση ενός απώτερου μέλλοντος. Σε αυτά συγκαταλέγονται η χαρακτηριστική χάραξη του κάτω μέρους των θυρών, με τα «κενά» που δημιουργούνται να προορίζονται για την τοποθέτηση θυρών φόρτισης για την αναπλήρωση της ενέργειας εξωτερικών συσκευών. 

Ένα άλλο ιδιάζον χαρακτηριστικό είναι η διάταξη του θαλάμου επιβατών 6+1 με τρεις σειρές δύο καθισμάτων και ένα παιδικό κάθισμα σε μια κεντρική ράγα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες του concept car. Να σημειωθεί επίσης ότι τα καθίσματα της δεύτερης σειράς προσφέρουν τη δυνατότητα κύλισης προς το κέντρο, για καλύτερη θέαση στο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης ή καλύτερα ορατότητα προς τα μπροστά. 

Μιλώντας για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης φιλοξενείται σε μια περιστρεφόμενη οθόνη 14,6 ιντσών η οποία έχει κάθετο προσανατολισμό κατά την μετακίνηση στη λειτουργία Normal, ενώ μπορεί να περιστραφεί κατά 180 μοίρες σε κάθετο προσανατολισμό προς όφελος της ψυχαγωγίας των επιβατών ή και του οδηγού στην λειτουργία Relax, όταν για παράδειγμα περιμένει να ολοκληρωθεί η φόρτιση του αυτοκινήτου του. Η κεντρική οθόνη συνδυάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 8,8 ιντσών ενώ την εικόνα συμπληρώνει ο ατμοσφαιρικός φωτισμός που μεταβάλλεται αναλόγως με το πρόγραμμα οδήγησης. 

Το σύνολο των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον θάλαμο επιβατών προέρχεται από ανακυκλωμένες και βιώσιμες πρώτες ύλες ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του concept car συγκαταλέγονται επίσης η άφθονη χρήση μαγνητών ως βάσεων στήριξης για μικροαντικείμενα, τα ενσωματωμένα backpacks στις πλάτες των καθισμάτων και ο χαρακτηριστικός κρύσταλλος πίσω από την κεντρική οθόνη που συμβάλλει στον ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλάζοντας χρώματα ανάλογα την «περίσταση». 

Με δεδομένο ότι εκτός από την νέα αισθητική ταυτότητα της Skoda, το Vision 7S λειτουργεί και ως προπομπός ενός επταθέσιου –αν και με συμβατική διάταξη στο εσωτερικό- SUV που θα τεθεί επικεφαλής στην ηλεκτρική γκάμα της Skoda, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις συστάσεις, το πρωτότυπο επωφελείται από μπαταρία 89 KWh η οποία υπόσχεται να εξασφαλίζει αυτονομία έως και 600 χλμ. 

Αφετηρία για το πρωτότυπο μοντέλο όσο και για την έκδοση παραγωγής θα αποτελέσει η πλατφόρμα MEB η οποία θα συνδυάζεται με κύκλωμα φόρτισης που θα επιτρέπει την αναπλήρωση της ενέργειας με τάση έως 200 kW. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την έκδοση παραγωγής του 7S Vision, η Skoda ετοιμάζει ακόμα τρία ηλεκτροκίνητα μοντέλα με ορίζοντα το 2026. Αν και το ένα από αυτά αναμένεται να είναι η ανανεωμένη εκδοχή του Enyaq, στα σχέδια της περιλαμβάνεται ένα μικρό crossover αλλά και ένα ακόμα ηλεκτρικό μοντέλο με περιπετειώδη αισθητική και ιδιαίτερα μικρό αποτύπωμα (το μήκος του δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 4,0 μέτρα) το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του νέου επικεφαλής της Skoda, Κ. Zellmer, θα αποτελεί το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο του ομίλου VW, στοχεύοντας σε τιμή ανάλογη της σύγχρονης Fabia.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ