Ο Ολυμπιακός, τα ταλέντα της Ακαδημίας, το παράδειγμα της Μακάμπι και δύο μικρα διαμάντια (Vids)

Ο Ολυμπιακός, τα ταλέντα της Ακαδημίας, το παράδειγμα της Μακάμπι και δύο μικρα διαμάντια (Vids)

Οι Ερυθρόλευκοι αρχίζουν και μαζεύονται, τα παιδιά που έρχονται όπως ο Αμπόσι και ο Μουόσα και οι πτήσεις που απασχολούν όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός έχει ολοκληρώσει εδώ και καιρό το ρόστερ του. Κοιτάει λοιπόν το πότε θα μαζευτούν όλοι οι παίκτες του στο ΣΕΦ, προέκυψε και το θέμα με τον Παπανικολάου, και σιγά σιγά να ξεκινήσει την προετοιμασία του. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι εξετάσεις (ιατρικά και εργομετρικά) όλων των αθλητών ανά γκρουπ. Εξάλλου ήδη γίνονται ατομικές προπονήσεις στο Φάληρο και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει η επίσημη πρώτη.

Ο σχεδιασμός πήγε στην εντέλεια για τους Ερυθρόλευκους, όλοι είναι ικανοποιημένη και η όρεξη τεράστια από κάθε μέλος της ομάδας. Πόσο καιρό έχουν να παίξουν οι παίκτες; Η δίψα είναι απίστευτη για δράση και κάθε λεπτό στο παρκέ είναι βάλσαμο για τους επαγγελματίες αθλητές.

Πλέον στο Φάληρο μπορούν να κοιτούν άλλα πράγματα, που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και μπορούν να τους βοηθήσουν στο μέλλον τους.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Πριν από μερικά χρόνια οι ακαδημίες των Ερυθρόλευκων υπήρχαν απλά για τους τύπους. Παιδιά πήγαιναν και ερχόντουσαν, η οργάνωσή τους ήταν κακή (έως και ανύπαρκτη) και γενικότερα το κομμάτι αυτό ήταν ουσιαστικά σε ανυποληψία. Οι εποχές αυτές πέρασαν. Στον Ολυμπιακό κατάλαβαν, ότι εκτός από το πρεστίζ του συλλόγου, δεν νοείται μία ομάδα αυτού του επιπέδου, να μην έχει σοβαρά τμήματα Ακαδημιών, που διεκδικούν τίτλους (σ.σ αχρείαστο κατ’ εμέ αλλά σημαντικό) και βγάζουν αθλητές (σ.σ. το σημαντικότερο), οι οποίοι είτε θα παίξουν στην πρώτη ομάδα, είτε θα προσφέρουν στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Όπως και να έχει τώρα πια υπάρχει πλάνο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι δεν υπάρχει, με το παλικάρι να είναι από τα 14 του στο ΣΕΦ και τώρα να είναι ένα βήμα πριν το ΝΒΑ. Ή τον Κολοβέρο που είναι προϊόν των Ακαδημιών, ακόμα και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη που θα είναι ο βασικός πλέι μέικερ της Αναπτυξιακής ομάδας στην Α2.
Επιπρόσθετα, γίνεται αρκετά καλή δουλειά όμως και στο κομμάτι της… στρατολόγησης νεών ταλέντων που έχουν προοπτικές. Πριν αρκετό διάστημα σας είχα γράψει για τον 14χρονο από τον Εργοτέλη, τον Βενιαμίν Αμπόσι γεννηθείς το 2006. Ένα 14χρονο παιδί που πέρσι ήταν στον Εργοτέλη, από μάνα Ελληνίδα και πατέρα από την Αφρική, ο Αμπόσι παίζει ως γκαρντ όντα περίπου 1.90μ.

Εδώ και δύο μήνες οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει έναν ακόμα φερέλπι νέο, τον Ζεϊντ Μουόσα. Πρόκειται για ένα παιδί που έχει γεννηθεί στις 03/07/2003. Αγωνίστηκε το προηγούμενο διάστημα στους u16 του Πανιωνίου και πλέον θα αποτελέσει μέλος της εφηβικής ομάδας του Ολυμπιακού. Διαθέτει Κυπριακό διαβατήριο και θα είναι υπό την επίβλεψη του τεχνικού τιμ των Πειραιωτών για να πάρει και χρονο συμμετοχής με την ομάδα της Α2 (εάν μπορέσει να παίξει καθότι δεν έχει ελληνικό διαβατήριο, την ώρα που ακόμα δεν έχει συμπληρώσει τα 18 έτη της ηλικίας του).

Ο Μουόσα είναι 1,99μ και αγωνίζεται κατά κύριο λόγο στις θέσεις των γκαρντ. Ένα παιδί με μεγάλα άκρη, που τρέχει καλά το παρκέ, κλέβει μπάλες και στην Εθνική της Κυπρου ήταν ουσιαστικά ο αστέρας της ομάδας. Στο πρόσφατο FIBA U16 European Championship Division Β που είχε αγωνιστεί είχε 11,3 πόντους κατά μέσο όρο με 9,7 ριμπάουντ ανά ματς και 3,5 ασίστ. Βέβαια είχε πολλά λάθη σε αυτό το τουρνουά και εννοείται πως έχει πάρα πολλά να μάθει για τη συνέχεια της καριέρας του, που σίγουρα οι προπονητές του Τσαλδάρης, Μπάρλος και Κουρμούλης θα τον βοηθήσουν και με το παραπάνω.

Μερικά πλάνα από εκείνα τα ματς.

Γενικότερα έτσι επειδή το ονομά του γράφτηκε και άξιζε να το αναφέρουμε, την ώρα που οι Ερυθρόλευκοι έχουν ανοίξει τα… πλοκάμια τους και για άλλα αστεράκια σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δίνοντας έμφαση στις Ακαδημίες.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΑΜΠΙ

Αφήνουμε το αγωνιστικό κομμάτι. Στην Ευρώπη αναφορικά με το θέμα του κορωνοϊού γίνεται ενας πραγματικός χαμός. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και την επόμενη σεζόν οι ομάδες θα κληθούν να πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά σε κάθε επίπεδο. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος που θα ταξιδεύουν. Το πιο δύσκολο αυτό το διάστημα για μία πτήση, είναι να μπορέσει αυτή να πραγματοποιηθεί. Είδαμε τι καθυστέρηση υπήρξε στην άφιξη των αθλητών του Ολυμπιακού. Σκεφτείτε κάτι τέτοιο να συμβεί σε μία πτήση για παιχνίδι;

Η Μακάμπι προ λίγων ημερών ανακοίνωσε μία… μεταγραφή. Και δεν ήταν παίκτης. Ας σας παραθέσω την ανακοίνωσή της: «Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επόμενη σεζόν, και υποθέτοντας ότι ο ουρανός θα… ανοίξει και θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση πτήσεων και παιχνιδιών, η Μακάμπι Τελ Αβίβ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την αποκλειστική της συμφωνία με την εταιρεία Israir για την επερχόμενη σεζόν 2020/21.Αφού λάβαμε σημαντικό αριθμό προσφορών από διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, αποφασίσαμε να υπογράψουμε με μια ισραηλινή εταιρεία λόγω αλληλεγγύης και να κατευθύνουμε τον προϋπολογισμό από τις πτήσεις στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα σε μια εταιρεία που είναι τόσο σημαντική για την ισραηλινή οικονομία.
Η ομάδα θα πετάξει με ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας».

Τι λέει με άλλα λόγια η ανακοίνωση της Μακάμπι; Ότι έχει συνάψει συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία, που θα της εξασφαλίσει τις πτήσεις του εξωτερικού και ταυτόχρονα θα την προμηθεύσει με πτήσεις τσάρτερ για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός από την μεριά του, όπως και πάρα πολλές ομάδες της διοργάνωσης, είναι θορυβημένος από την εναέρια κατάσταση. Γίνονται λοιπόν σκέψεις να ακολουθήσει το παράδειγμα των ισραηλινών. Να συμφωνήσει με μία εταιρεία και να μπορέσει να έχει περισσότερες πτήσεις τσάρτερ την επόμενη σεζόν. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα και ο Ολυμπιακός να μην χρειαστεί να περιμένει την… γραμμή της κάθε εταιρείας που θα τον στέλνει στις χώρες που θα αγωνιστεί στην διοργάνωση. Αν συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε για μεταγραφή από το πάνω ράφι για τους Ερυθρόλευκους.

ΥΓ1 Θεωρώ ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε εξελίξεις και για μία ακόμα μεταγραφή. Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι ένα παιδί που ο Ολυμπιακός τον θέλει, αυτός καταλαβαίνει ότι στον Προμηθέα δεν θα μείνει για καιρό, ενώ βλέποντας την δουλειά που γίνεται στους Ερυθρόλευκους όλο αυτό το διάστημα, είναι όλο και πιο σίγουρος πως η σωστή επιλογή είναι να μετακομίσει στον Πειραιά. Αυτό το διάστημα την πλευρά του έχουν βολιδοσκοπήσει κι άλλες ομάδες. Να λήξει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο οποίο…σαρώνει και βλέπουμε.

ΥΓ2 Και στην Αναπτυξιακή ομάδα έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του ο Ολυμπιακός. Φοβερό πως έχουμε αρχές Αυγούστου και είναι έτοιμες δύο ομάδες από τους Πειραιώτες. Την ώρα που η Α2 είναι στα ρηχά και οι κινήσεις είναι ελάχιστες. Έκλεισε και ο Τσόχλας που θα βοηθήσει τον Νικολαΐδη, έμεινε και ο στυλοβάτης της περσινής χρονιάς, Πέτρος Μελισσαράτος, έρχονται και παίκτες. 

ΥΓ3 Ο Αρσενόπουλος αποχώρησε και μακάρι να βρει την Ιθάκη του για να παίξει το μπάσκετ που μπορεί. Κρίμα είναι για το ταλέντο του. Από την άλλη, εμείς οι Ολυμπιακογράφοι (έτσι μας είπαν) πότε γράψαμε κάτι για αυτόν; Ψέματα ήταν ότι το εν λόγω παλικάρι έκανε ότι ήθελε στις μικρές κατηγορίες και ήταν απίστευτος; Μην λέμε ότι θέλουμε. Κάθε παίκτης είναι υπεύθυνος για την εξέλιξή του. Ότι και να κάνουν οι προπονητές, εάν αυτός δεν θέλει ή δεν προσπαθήσει, θα παραμείνει… ταλέντο. Προσωπικά τον πιστεύω, δεν έφυγε για οικονομικούς λόγους και πλέον θα ψάξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Τα υπολοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ