Ο Μπαρτζώκας που φταίει (και δεν είναι κακό) και οι «πανηγυρτζήδες»

Ο Μπαρτζώκας που φταίει (και δεν είναι κακό) και οι «πανηγυρτζήδες»

Μια αποτυχία που χρεώνεται στον Μπαρτζώκα γιατί απλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την αποφύγει. Μια ήττα από τον ΠΑΟ που πονάει πάντα, στο τέλος όμως «ξυρίζουν τον γαμπρό»…

Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πως για το χθεσινό «κάζο» του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ ευθύνεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο προπονητής της ομάδας αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν είχε την ηρεμία να καθοδηγήσει όπως έπρεπε τους παίκτες του.

Το είπε ουσιαστικά και ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Η πίεση του καθαρού φαβορί που λογικά είχε ο Ολυμπιακός και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για άνετη επικράτηση επί του ουραγού της Ευρωλίγκας τους αποδιοργάνωσε. Όταν ο ίδιος ο προπονητής παραδέχεται πως ψυχολογικά η ομάδα, αυτός και οι παίκτες δεν ήταν έτοιμοι, και όταν βλέπεις αυτή την εικόνα στο παρκέ τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε επειδή δεν έκανε καλά την δουλειά του το βράδυ της Δευτέρας ο Μπαρτζώκας. Έχασε γιατί ουδείς πλην του Φαλ και του Βεζένκοφ σε δεύτερη μοίρα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με πρώτο και καλύτερο τον Σλούκα που είναι το σημείο αναφορά της φετινής ομάδας, της μετά-Σπανούλη εποχής και χθες στο ντέρμπι πρέπει να έκανε και την χειρότερη παρουσία του με τα ερυθρόλευκα.

Ο Μπαρτζώκας όμως ευθύνεται, χρεώνεται 100% αυτή την ήττα γιατί δεν έκανε τίποτα παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους στο ΣΕΦ και όλους όσους έβλεπαν το ματς από την τηλεόραση. Γιατί παρέμεινε θεατής την ώρα που η ομάδα του κατέρρεε αγωνιστικά δίνοντας την δυνατότητα στον ΠΑΟ που ήταν και χαρούμενος που η διαφορά ήταν μικρή, να πάρει ψυχολογία να βάλει τα σουτ και να βρεθεί από πουθενά με το ματς στα χέρια του.

Ο Μπαρτζώκας θα μπορούσε στο τελευταίο 10λεπτο να κάτσει στην εξέδρα και να φωνάζει όπως έκαναν οι οπαδοί, ίσως να βοηθούσε έτσι περισσότερο από το σχεδόν τίποτα που έκανε στο τελευταίο 10λεπτο όπου ο Ολυμπιακός «ήπιε θάλασσα» αγχωμένος από την πίεση του «πρέπει να νικήσω» και του «τι έπαθα, ένα ματς από το +14 να κινδυνεύω να το χάσω από αυτή την ομάδα», αλλά και από το γεγονός ότι «έσκασαν» οι παίκτες που έπαιξαν ασταμάτητα.

Όλα βεβαίως μπορούν να έχουν τον αντίλογό τους, ένα πράγμα πραγματικά δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί σε όσα ματς έχω παρακολουθήσει με την «σπυριάρα». Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις τον αγώνα να χάνεται από τα χέρια σου, να έχεις την ευκαιρία να πάρεις ταιμ άουτ και να μην το κάνεις, για κάποιο άγνωστο λόγο. Και όσο και να το έχω ψάξει πραγματικά μιλώντας και με ανθρώπους που έχουν γνώση στο άθλημα δεν πιστεύω πως θα τον βρω.

Για αυτό λοιπόν θεωρώ πως ο Μπαρτζώκας φταίει πρώτα από όλους για την ήττα από τον ΠΑΟ. Μπορεί να είχε ενεργό ρόλο στο ματς στο φινάλε, να έπαιρνε ταιμ άουτ, να έκανε αλλαγές, να έφερνε τον κόσμο ανάποδα αλλά πάλι ο Νέντοβιτς να έκανε το ένα μεγάλο ματς τον χρόνο που κάνει όταν μπορεί να παίξει, πάλι ο Κασελάκης να είχε ραντεβού με την ιστορία κάνοντας το ματς της καριέρας του και πάλι ο Σαντ Ρος να γινόταν… σπάιντερμαν. Θα είχε όμως τουλάχιστον προσπαθήσει.

Το ότι ο Μπαρτζώκας φταίει για την ήττα της ομάδας του δεν είναι σώνει και καλά κακό ή καταστροφικό. Δεν έχασε κάποιο τίτλο χθες ο Ολυμπιακός, δεν τελείωσε η σεζόν. Δεν έπαψε να είναι ένας καλός προπονητής, ίσως ιδανικός για τον Ολυμπιακό από πολλές απόψεις. Άλλο το ένα άλλο το άλλο λοιπόν. Δεν είναι κακό να παραδεχθούμε πως «βραχυκύκλωσε», άνθρωπος είναι θα έχει και αυτός άσχημες βραδιές.

Όπως και είναι ξεκάθαρο πως απέναντι στον ΠΑΟ δεν έχει πάντα το «καθαρό» μυαλό που χρειάζεται, ίσως επηρεασμένος και από την «τρέλα» που έχει για την ομάδα. Και αυτό σίγουρα πρέπει να το αλλάξει.

Όπως και να έχει όσο ξεκάθαρο είναι ότι χρεώνεται αυτή την ήττα, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι πως έχει μπροστά του πολύ δουλειά και δρόμο για να κριθεί οριστικά σε αυτό το έργο που έχει αναλάβει. Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει τίτλους στην Ελλάδα και σε πρώτη φάση να μπει στην 8αδα της Ευρωλίγκας. Η χθεσινή ήττα από τον ουραγό της Ευρωλίγκας τον πλήγωσε στο γόητρο του.

Ήταν η πιο αδιάφορη βαθμολογικά ήττα, μια και στο πρωτάθλημα που παίζουν οι δύο τους ούτε καν το πλεονέκτημα έδρας δεν παίζει κάποιο ουσιαστικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να παίξει πολλά ματς με τον ΠΑΟ και ο Μπαρτζώκας είναι δεδομένο πως δεν θα «κολλάει» συνεχώς. Όπως και ο Σλούκας, και ο Ντόρσει και συνολικά η ομάδα που είναι καλύτερη από τον ΠΑΟ δεν θα παίζει πάντα έτσι όπως έπαιξε στο ΣΕΦ.

Σε ένα μήνα άλλωστε θα τα πουν για την Ευρωλίγκα ξανά στο ΟΑΚΑ. Και εκεί το πιθανότερο είναι πως θα νικήσει ο Ολυμπιακός καθώς είναι καλύτερη ομάδα, θα είναι πλέον υποψιασμένη και στην τελική θα έχει και διπλό κίνητρο καθώς παίζει με στόχο κυνηγώντας την 8αδα την ώρα που ο ΠΑΟ έχει… αποσυρθεί από την Ευρωλίγκα.

Είναι λογικό ο κόσμος να «ξενέρωσε» από την ήττα και κυρίως από τον τρόπο που ήρθε. Από την άλλη όμως ο Ολυμπιακός φέτος δείχνει ότι μπορεί να πετύχει πράγματα. Δεν πρέπει να μείνει στο ματς της Δευτέρας, πρέπει να μάθει από αυτά που έπαθε και να προχωρήσει. Μέσα από τα ματς θα βρει «απαντήσεις» σε μια μεγάλη σεζόν.

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Αν στο φινάλε ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του πάρουν το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αν μπουν στην 8αδα της Ευρωλίγκας θα έχει μείνει στους… απέναντι αυτό το παραλήρημα χαράς που ήρθε μαζί με την καταιγίδα στην Αθήνα. Και μόνο ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισαν οι… απέναντι την νίκη αυτή δείχνει και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άλλοτε πανίσχυρος ΠΑΟ που πλέον είναι κομπάρσος στην Ευρωλίγκα.

Όσο για τους «πανηγυρτζήδες» που βρήκαν την ευκαιρία να θυμηθούν τον αγαπημένο τους Βασιλακόπουλο και να χλευάσουν το Μέχρι Τέλους μετά από μια νίκη; Ας τους αφήσουμε να το χαρούν. Πότε άλλωστε θα έχουν ξανά αυτή την ευκαιρία; Και βεβαίως δεν αναφέρομαι στους παίκτες του ΠΑΟ και στους ανθρώπους της συνολικά που καλώς πανηγυρίζουν μια πολύ μεγάλη νίκη, αλλά στους γύρω-γύρω που θυμήθηκαν τώρα να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις, ονόματα και διευθύνσεις που έκαναν… τζιζ τόσα χρόνια.

Αυτούς που το παίζουν «αντικειμενικοί», που στα όργια δεκαετιών πέταγαν αετό, και τώρα θυμήθηκαν πως δεν είχε συμβεί και κάτι. Και στην πρώτη ευκαιρία βγάζουν τις μάσκες του «αντικειμενικού» και ουρλιάζουν σαν τους χειρότερους οπαδούς σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πουλήσουν οπαδιλίκι.

Όπου «πανηγυρτζήδες» βεβαίως βάλτε και από όποια πλευρά θέλετε καθώς στην ήττα φαίνεται πόσο πραγματικά στηρίζεις και πιστεύεις στην ομάδα σου. Και ο φετινός Ολυμπιακός χρειάζεται στήριξη γιατί δείχνει πως την αξίζει.

Αυτά, και να δούμε αν θα βγουν και φανέλες στο τέλος για αυτή τη νίκη του ΠΑΟ. Δίκαιη αλλά χωρίς να κρίνει τίποτα. Μια νίκη που έτσι όπως πάνε οι… απέναντι θα την πιστώσουν στον αγαπημένο (τους) Βασιλακόπουλο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ