Τι πρέπει να γίνει με τη βαθμολογία της Euroleague

Τι πρέπει να γίνει με τη βαθμολογία της Euroleague

Η απόφαση οφείλει να βασίζεται σε μια οριζόντια κι ενιαία λογική και γι’ αυτό πρόταση περί ποσοστού νικών δεν στέκει

Σήμερα πρόκειται να αποφασιστεί τι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την προσαρμογή της βαθμολογίας στην EuroLeague μετά την αποπομπή των ρωσικών ομάδων ή οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Όποια λύση κι αν προκριθεί το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ενός είδους αλλοίωση. Όταν τρεις ομάδες επιπέδου 8αδας αποχωρούν ξαφνικά σε τόσο προχωρημένο σημείο της regular season, έχοντας μάλιστα δώσει διαφορετικό αριθμό αγώνων με τον κάθε αντίπαλο είναι αδύνατον να αποδοθεί 100% δικαιοσύνη στον πίνακα της κατάταξης.

Σε κάθε περίπτωση κάποιος θα ευνοηθεί και κάποιος θα αδικηθεί από τη νέα βαθμολογία. Παρ’ όλα αυτά λύση του ποσοστού νικών που τελευταία έπεσε στο τραπέζι αποτελεί μια πρόταση δίχως ενιαία λογική που εκτός των άλλων θα μπερδέψει και όλο τον κόσμο που παρακολουθεί τη διοργάνωση. Ουσιαστικά, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τέχνασμα κατασκευασμένο από ομάδες που δυστυχώς θίγονται περισσότερο με την ακύρωση των αποτελεσμάτων, την οποία ανακοίνωσε εξ αρχής η EuroLeague. Ένα τέχνασμα που να μετρήσουν όσα ματς διεξήχθησαν κι απλά να παραγραφούν τα υπόλοιπα. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;

Μια τέτοια κατεύθυνση όχι μόνο επιτρέπει στις ομάδες να ολοκληρώσουν την κανονική διάρκεια με διαφορετικό αριθμό παιχνιδιών Λ, αλλά καταργεί κ τον παράγοντα έδρα. Για παράδειγμα Μπάγερν και Ολυμπιακός έχουν παίξει μόνο τρία ματς με τις ρωσικές ομάδες, ΟΛΑ εκτός έδρας. Πώς θα συγκριθεί το ποσοστό νικών τους με της ΕΦΕΣ που έχει παίξει και τα 6 ή με της Μπαρτσελόνα που έχει 3 εντός κι ένα εκτός;

Πρόκειται γενικά για μια πρόταση που αξιολογεί την κατάσταση με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Η λύση που θα παρθεί πρέπει να βασίζεται σε μια λογική.

Η τυφλή ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων των ρωσικών ομάδων είναι μια λύση οριζόντια που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λαμβάνεται προς όφελος του Α ή του Β, ενώ δεν παραβιάζει το «όλοι εναντίον όλων» που ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε το νέο format. Εφόσον έμειναν 15 θα πρέπει η σεζόν να αφορά μόνο τις 15 και τα μεταξύ τους εντός-εκτός έδρας ματς.

Αν επικρατήσει η λογική μη ακύρωσης παιχνιδιών, θα πρέπει αυτό να ισχύσει επίσης συνολικά, άρα τα εναπομείναντα να κατακυρωθούν με υπαιτιότητα των ρωσικών ομάδων υπέρ των αντιπάλων τους (20-0). Όπως δηλαδή θα ίσχυε μετά από τρεις αναβολές για οποιονδήποτε άλλο λόγο (covid, ταξιδιωτικούς περιορισμούς κλπ.) Κάποια άλλη πρόβλεψη στο καταστατικό της EuroLeague, δεν υπάρχει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ