Οι… ξυλοκόποι Ολλανδοί, οι κυνικοί Κροάτες και οι ανεκδιήγητοι Βραζιλιάνοι

Οι… ξυλοκόποι Ολλανδοί, οι κυνικοί Κροάτες και οι ανεκδιήγητοι Βραζιλιάνοι

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο αποκλεισμός της Βραζιλίας είναι αβάσταχτος

Οι ξυλοκόποι Ολλανδοί έμειναν εκτός Μουντιάλ! Είναι κάπως παράδοξο έως και υπερβολικό να αποκαλούνται ξυλοκόποι οι κάποτε ιπτάμενοι Ολλανδοί. Κόντρα στην Αργεντινή όπως και συνολικά μέχρι τώρα στην παρουσία τους στο τουρνουά, αυτό το… πράγμα που έπαιζαν οι Ολλανδοί δεν είναι μπάλα. Αμφιβάλλω και αν είναι μέσα στο ποδοσφαιρικό τους DNA αυτό το αντιποδόσφαιρο για το οποίο πρώτος έκραξε τον Φαν Χαλ, Βαν Μπάστεν. Μπορεί οι οράνιε να έκαναν τη φοβερή ανατροπή από το 2-0 αλλά αυτό που έπαιζαν δεν ήταν κανονικό ποδόσφαιρο και γύριζε το άθλημα σαράντα και βάλε χρόνια πίσω.

Η Αργεντινή είναι μία ομάδα μετρίων δυνατοτήτων με πολλά τρεξίματα, υπέρμετρο δυναμισμό ορισμένες φορές και τον Μέσι από τον οποίον παίρνει τρεις-τέσσερις πολύ καλές ενέργειες σε όλο το παιχνίδι. Ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει από εδώ και πέρα στη διοργάνωση, φαντάζομαι ότι κανείς δεν στέκεται μπροστά στην τηλεόραση για να απολαύσει θέαμα περιμένοντας να δει την Αργεντινή. Το θέαμα είχαν την ικανότητα και τις προδιαγραφές να το προσφέρουν οι Βραζιλιάνοι αλλά δεν είχαν το μυαλό και δικαιολογημένα τιμωρήθηκαν από τους Κροάτες. Ωστόσο οι Ολλανδοί με αυτό το αντιποδόσφαιρο και την φανερή αδυναμία τους να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να συνδυαστούν δίκαια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Δεν ήταν για παραπάνω με αυτού του είδους το ποδόσφαιρο. Μια ομάδα χωρίς εξτρέμ χωρίς παίκτες να πάνε στην προσωπική ενέργεια της άξιζε να αποκλειστεί πριν να γίνει ήρωας ο Εμιλιάνο Μαρτίνες με τα πέναλτι που έπιασε.

Είναι απορίας άξιο πώς διάολο πίστευε ο Φαν Χαλ ότι αυτή η ομάδα που έφερε στο Κατάρ θα μπορούσε να πάει μέχρι το τέλος και να κατακτήσει το τρόπαιο. Στην παράταση η Ολλανδία εξαφανίστηκε. Όχι ότι η Αργεντινή έπαιξε κανένα σπουδαίο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που βγήκε ο Ντε Πολ η ομάδα του Μέσι δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα και να ροκανίσει το χρόνο. Οι ψηλοί της Ολλανδίας πέρασαν μπροστά και αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ένα ποδόσφαιρο αναχρονιστικό. Χτυπητή εξαίρεση ο τρόπος που οι Ολλανδοί εκτέλεσαν το φάουλ και έφτασαν στην ισοφάριση. Προφανώς εδώ μίλησε η δουλειά του προπονητή. Όμως μία ομάδα που δεν μπορεί να δημιουργήσει φάσεις που έχει τρεις παίκτες στην επίθεση και οι τρεις είναι σέντερ φορ δεν μπορεί να πάει μακριά.

Η Αργεντινή του Μέσι που την περισσότερη ώρα βαδίζει μέσα στο γήπεδο, έχει τουλάχιστον να περιμένει εκείνες τις εκλάμψεις του αρχηγού της οι οποίες είναι ικανές να της δώσουν τη νίκη. Βέβαια, απέναντι στην… πολεμική μηχανή του Μόντριτς και της παρέας του τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Η Κροατία που έβγαλε νοκ άουτ τη Βραζιλία και την ξεδόντιασε επιθετικά μπορεί να κάνει το ίδιο και με την Αργεντινή. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι παρακολουθούμε ένα Μουντιάλ με ανατροπές, με ρυθμό και ένταση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ίσως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων δεκαετιών.

Μεγάλοι παίκτες υπάρχουν στις ομάδες αλλά μεγάλες ομάδες δεν έχουμε δει. Η Βραζιλία που νομίζαμε ότι θα μπορούσε να είναι μία τέτοια, υπήρξε απογοητευτική κόντρα στους Κροάτε. Δεν είναι δυνατόν να στέκεται κάνεις στον εκπληκτικό τερματοφύλακα Λιβακοβιτς για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των Βραζιλιάνων. Όταν έχεις τόσο ταλέντο μεσοεπιθετικά και βγάζεις απλώς τέσσερις φάσεις για γκολ στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπορείς να τα βάζεις με τον Κροάτη τερματοφύλακα αλλά με την δική σου γλίσχρα επιθετική παραγωγή.

Η Βραζιλία τιμωρήθηκε από τους Κροάτες γιατί όπως φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο τους υποτίμησε. Η Αργεντινή δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο αλλά ως ομάδα δεν διαθέτει το ταλέντο των Βραζιλιάνων. Σημασία έχει ότι Κροάτες και Αργεντινοί να μπορέσουν εκτός από ρυθμό και ένταση να μας χαρίσουν και ένα σπουδαίο ποιοτικά παιχνίδι. Αυτό ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία δεν ήταν. Ο κυνισμός θριαμβεύει στο ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Η Εθνική Ολλανδίας το ξεπέρασε και δικαιολογημένα επιστρέφει. Το ίδιο ποδόσφαιρο παίζει σε γενικές γραμμές και η Αργεντινή. Κι αυτός είναι επιπλέον λόγος που κάνει αβάσταχτο των αποκλεισμό της Βραζιλίας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ