Ντέρμπι ψυχολογίας και… ατομικών επινοήσεων χαρισματικών παικτών

Ντέρμπι ψυχολογίας και… ατομικών επινοήσεων χαρισματικών παικτών

Η ΑΕΚ θα πιέσει ψηλά από την αρχή για να αιφνιδιάσει. Ο Ολυμπιακός θα ψάξει πάσες στην πλάτη της κιτρινόμαυρη άμυνας…

Ποτέ δεν πίστευα ότι στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο οι παραδόσεις. Γενικά με ό,τι μοιάζει μεταφυσικό δεν «ψήνομαι». Κατά συνέπεια η πολύ καλή παράδοση που έχει ο Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Σημασία έχει σε ποια αγωνιστική κατάσταση είναι οι ομάδες. Ωστόσο όταν πρόκειται για ντέρμπι πολλά πράγματα αλλάζουν διότι αλλάζει η ψυχολογία των παικτών και υπεισέρχεται ο παράγοντας άγχος.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό έχοντας μια σειρά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η βαθμολογική υπεροχή της. Εξι βαθμοί μπροστά δεν είναι παίξε-γέλασε ακόμα κι αν έχουμε μπροστά μας ένα mini πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών. Η Ενωση πάει στο ντέρμπι με μόλις ένα πρόβλημα, τον Λιβάι Γκαρσία. Ο Ολυμπιακός πάει έχοντας εκτός τον Σωκράτη και τον Εμβιλά και χωρίς παιχνίδια του Χάμες και Γκάρι Ροντρίγκες. Η ΑΕΚ παίζει στο γήπεδό της εκεί που στην προηγούμενη επίσκεψή του ο Ολυμπιακός έχασε 3-0.

Διαβάστε επίσης: Το ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπέικον και η δικαίωση του… Μπαρτζώκα

Πέρα από όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κερδίσουν σε έναν ντέρμπι φέτος. Με βάση όλα αυτά, μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Ενωση έχει ένα προβάδισμα. Μέχρι εκεί όμως. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από μεταβλητές που είναι δυνατό να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Πρώτο και πιο σημαντικό είναι ατομικές εξάρσεις παικτών που μπορούν να σκοράρουν πέρα και έξω από τα συστήματα ανάπτυξης του προπονητών.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει αρκετούς τέτοιους. Ο Φορτούνης, ο Χάμες και ο Χουάνγκ είναι τέτοιες περιπτώσεις. Το δεύτερο είναι ότι οι παίκτες της ΑΕΚ παίζουν φέτος και ίσως μέχρι το επόμενο, το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς. Τώρα θα φανεί το πως θα αντιδράσουν σε όντως οριακές καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του παιχνιδιού είναι σαφές ότι ο Αλμειδα -παρά τα όσα δήλωσε πρόσφατα- δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει το παιχνίδι της ομάδας του.

Η ΑΕΚ θα ψάξει να σκοράρει νωρίς γνωρίζοντας τη νωθρότητα με την οποία μπαίνει ο Ολυμπιακός στα εκτός έδρας ντέρμπι. Θα επιχειρήσει από το πρώτο λεπτό να πιέσει τον αντίπαλό του, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πρεσάρει πολύ ψηλά θεωρώντας (όχι άδικα) ότι οι ερυθρόλευκοι στόπερ και ειδικά με την απουσία του Εμβιλά θα έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από την πίσω γραμμή. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν ο Μίτσελ δώσει εντολή στον Πασχαλάκη για βολέ όπως είδαμε να γίνεται σε κάποια σημεία του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκού.

Πρεσάροντας ψηλά η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να βγάλει την άμυνά της αρκετά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή του Αθανασιάδη. Εδώ ίσως επιχειρήσει να σπεκουλάρει ο Μίτσελ δίνοντας εντολή για μπαλιές στις πλάτες της κιτρινόμαυρη άμυνας. Αυτό το είδος παιχνιδιού είναι πιθανό να αποτελέσει κριτήριο για τους παίκτες που θα επιλέξει τελικά για τα άκρα της επίθεσης. Για να πετύχει ένα τέτοιο παιχνίδι απαιτείται η καθοριστική συμβολή του Χουάνγκ που ειδικεύεται σε τέτοιες πάσες. Η ΑΕΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο που εφαρμόζει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός θα στηριχτεί και στις ατομικές επινοήσεις των παικτών του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ