Τα λάθη του Αθανασιάδη ή μήπως η… «ξεροκεφαλιά» του Αλμέιδα;

Τα λάθη του Αθανασιάδη ή μήπως η… «ξεροκεφαλιά» του Αλμέιδα;

Το βράδυ της Πέμπτης η ΑΕΚ έπαιζε για δυο αποτελέσματα αλλά μέσα στο γήπεδο έδινε την εντύπωση ότι έπαιζε μόνο για ένα…

Λένε ότι πολλοί ότι οι σπουδαίοι προπονητές ζουν και πεθαίνουν με τις ιδέες τους. Ότι δεν προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός παιχνιδιού και επιμένουν σε ό,τι έχουν επιλέξει ως τρόπο παιχνιδιού της ομάδας τους. Ίσως να πρόκειται για απλή ξεροκεφαλιά, ίσως να είναι επιμονή στην υλοποίηση ενός πλάνου που μπορεί να σκοντάφτει που και που αλλά στο τέλος δίνει πάντα καλό αποτέλεσμα. Ο Ματίας Αλμέιδα δημιούργησε μια ομάδα που τρέχει πολύ και πιέζει τον αντίπαλο.

Επιχειρεί να επιβάλλει τον ρυθμός της και να κυριαρχήσει στο γήπεδο. Πέρσι η ΑΕΚ δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και η χρονιά βγήκε πέρα με ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού, αυτό που σας περιγράψαμε. Πρωτάθλημα και κύπελλο μπήκαν στην τροπαιοθήκη της Ένωσης κι όλοι συμφώνησαν ότι οι κιτρινόμαυροι έπαιξαν θεαματικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης: Ο Άκπομ, τα τρία ρεκόρ και το 6-7-1 απέναντι στην ΑΕΚ (pics, vids)

Σε κάθε περσινό παιχνίδι της η ομάδα του Αλμέιδα πήγαινε με την ίδια αποδοτική λογική. Ήταν επόμενο ο κόουτς της Ένωσης να συγκεντρώσει κολακευτικά σχόλια για τις επιδόσεις της ομάδας του και να βραβευτεί ως κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Φέτος στις εγχώριες υποχρεώσεις της ΑΕΚ προστέθηκαν οι ευρωπαϊκές και κι εκεί άρχισαν να προκύπτουν οι πρώτες αγωνιστικές αρρυθμίες. Στα πρώτα παιχνίδια οι αρρυθμίες αποδόθηκαν στις πολλές χαμένες ευκαιρίες , και σε τραγικά ατομικά λάθη των αμυντικών.

Η ΑΕΚ έπαιζε πάντα με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού έστω κι να οι απουσίες λόγω τραυματισμών δεν άφηναν περιθώρια ώστε το σχέδιο του παιχνιδιού που να υλοποιείται κατά γράμμα. Κάπως έτσι κι ενώ στη φάση των ομίλων όλα ξεκίνησαν ιδανική με την ιστορική εκτός έδρας νίκη επί της Μπράιτον είχαν κατάληξη να παίζεται η Τρίτη θέση σε εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άγιαξ.

Το βράδυ της Πέμπτης η ΑΕΚ έπαιζε για δυο αποτελέσματα αλλά μέσα στο γήπεδο έδινε την εντύπωση ότι έπαιζε μόνο για ένα. Επιθετικά με πίεση ψηλά σαν να ήθελε να σκοτώσει τον Αγιαξ μέσα στο γήπεδό τους. Κάποιοι μίλησαν για υποτίμηση της Ολλανδικής ομάδας. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Ο Αλμέιδα έπαιξε στο Άμστερνταμ με τον ίδιο τρόπο που έπαιζε μέχρι τώρα σε όλα τα παιχνίδια.

Επιθετικά και με σχετική αφέλεια για τις πραγματικές δυνατότητες του αντίπαλου. Τώρα η συζήτηση γίνεται για τις αμυντικές αδυναμίες και τα τραγικά λάθη του Αθανασιάδη. Η συζήτηση αυτή βγάζει νόημα αλλά δεν αρκεί από μόνη της να δώσει εξήγηση για τον αποκλεισμό.

Μια ομάδα που δεν έχει την ικανότητα να αλλάξει αγωνιστική συμπεριφορά από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού τότε παίζει με την φωτιά όπως έπαιξε και κάηκε η ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα με την ομάδα της ΑΕΚ. Ωστόσο ελέγχεται για την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών στον τρόπο που η ομάδα του αγωνίζεται χωρίς προσαρμογές ανάλογα με τον αντίπαλο και τις συνθήκες. Τελικ ά, η νίκη με την Μπράιτον και οι μεγαλοστομίες που την ακολούθησαν αντί για αφετηρία, έγινε η φάβα στην οποία κρυβόταν ο λάκκος ενός άδοξου ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ