Η τετράγωνη λογική του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι (τελικά) απλή

Η τετράγωνη λογική του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι (τελικά) απλή

Οι ρόλοι είναι σαφείς και οι οδηγίες απλές. Η ομάδα εμφανίζεται τακτοποιημένη στο γήπεδο και οι παίκτες διευκολύνονται να κάνουν την δουλειά τους.

Δυο παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού, είκοσι παίκτες πήραν χρόνο συμμετοχής. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πρόλαβε να στείλει το μήνυμα. Κανένας δεν είναι εκτός πλάνων αλλά και κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο για την συμμέτοχή του στη εντεκάδα. Μερικά παραδείγματα. Και στα δυο παιχνίδια έχει πάρει χρόνο συμμετοχής ο σχεδόν παροπλισμένος Βιθέντε Ιμπόρα. Ο Καρβάλιο που ουδέποτε έπεισε για την αναγκαιότητά του ξεκίνησε βασικό στο παιχνίδι με την Φερεντσβάρος. Στο ίδιο παιχνίδι έπαιξαν τρεις σέντερ φορ (Ελ Καμπί, Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί) και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε βασικός ο τέταρτος (Ναβάρο).

Φαίνεται καθαρά για το νέο προπονητή των ερυθρόλευκων δεν υπάρχουν ούτε στεγανά ούτε προγραφές. Ένα ρόλο προφανώς θα έχει παίξει το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Κάνοντας αυτές τις επιλογές ο Μεντιλίμπαρ κερδίζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των παικτών του. Στην ίδια κατεύθυνση μετράει και το ότι δεν μπερδεύει την ομάδα του με παράδοξες επιλογές. Οι ρόλοι είναι σαφείς και οι οδηγίες απλές. Η ομάδα εμφανίζεται τακτοποιημένη στο γήπεδο και οι παίκτες διευκολύνονται να κάνουν την δουλειά τους. Αυτές είναι οι πρώτες παρατηρήσεις-διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν για τον Βάσκο προπονητή που πήρε το ρίσκο να αναλάβει μια τσακισμένη ομάδα για να την ξανακάνει πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε επίσης: Το… ατού της Φερεντσβάρος, ατού για τον Ολυμπιακό

Ο Μεντιλίμπαρ αντί μνα περιπλέξει τα πράγματα φρόντισε να τα ξεκαθαρίσει. Στην πρώτη παρουσία του στο προπονητήριο του Ρέντη, διάλεξε να έχει ξεχωριστή συζήτηση με τον Κώστα Φορτούνη και τον Νταμνιέλ Ποντένσε. Τα πράγματα είναι απλά και σε αυτή την περίπτωση. Για να αναστήσεις σε ελάχιστο διάστημα μια ομάδα θα ξεκινήσεις από εκείνους τους παίκτες που μπορούν με την ποιότητά τους να διαμορφώσουν αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι έχουν αυτή την ικανότητα ποιου δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδας. Όταν διαθέτεις παίκτες που μπορούν με μια προσωπική ενέργεια να κρίνουν μια αναμέτρηση, τους βγάζεις από τον λήθαργο και τους εμπνέεις.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τον προπονητή. Οσα αναφέρονται παραπάνω δεν προεξοφλούν το τι θα γίνει στη συνέχεια. Δείχνουν όμως ότι με την παρουσία του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, σημειώνεται μια επιστροφή στα αυτονόητα. Στα ορατά δια γυμνού οφθαλμού που είχαν παραμεριστεί για διάφορους λόγους από τους προκατόχους του και ειδικά από τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Το χάντικαπ που εξακολουθεί να έχει ο Ολυμπιακός στην προσπάθεια του να διεκδικήσει το πρωτάθλημα είναι μεγάλο. Πέντε βαθμοί από την κορυφή ενώ μεσολαβούν κι άλλες δυο ομάδες δεν καλύπτεται εύκολα. Η Φερεντσβάρος ακονίζει τα μαχαίρια της ώστε το βράδυ της Πέμπτης στην Βουδαπέστη να πάρει το αίμα της πίσω και φυσικά την πρόκριση.

Ο κόουτς με το κοντό μπλουζάκι και το τζιν πουκάμισο που παραπέμπει στις προηγούμενες δεκαετίες μοιάζει σαν σκιέρ που αναγκάζεται να κατεβεί για πρώτη φορά μια απότομη πλαγιά με εμπόδια κάθε λίγα μέτρα. Μέχρι τώρα καταφέρνει να τα ξεπερνά με θαυμαστή ισορροπία. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι ο Ολυμπιακός πήρε φόρα και θα… χορτάσει με γκολ τους αντιπάλους του. Θα βαδίσει όμως χωρίς προπονητικές περικοκλάδες, με κυνισμό (ας μην τρομάζει η λέξη) και ρεαλισμό. Αργότερα όταν θα έχει περάσει η φούρια, θα μπορούμε να αποτιμήσουμε με επάρκεια την παρουσία του Ισπανού τεχνικού στον πάγκο των ερυθρόλευκων…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ