Ωραίοι ως Έλληνες και ως… «Greek Freaks»!

Ωραίοι ως Έλληνες και ως… «Greek Freaks»!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπήκε σε περιβάλλον «Αντετοκούνμπο» και μαζί εκτοξεύουν τη φήμη του ελληνικού αθλητισμού, αριστεύουν και σοκάρουν τον παγκόσμιο αθλητισμό με το θεϊκό ταλέντο τους.

Η αριστεία δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Έγινε θέμα συζήτησης, θέμα αντιδικίας στα βουλευτικά έδρανα, θέμα σφοδρών αντεγκλήσεων σε κοινωνικό επίπεδο. Έγινε ζήτημα ακόμη και λεξιλογικής και ιστορικής ανάλυσης. Κι όμως, ως συνήθως στην Ελλάδα, η ουσία της αριστείας χάθηκε στις φωνές παραλογισμού και ακροτήτων. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι και ξεχωριστοί άνθρωποι,  που φροντίζουν να μας θυμίζουν πως η αριστεία υπάρχει. Σε πλεόνασμα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Στέφανος Τσιτσιπάς είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων Ελλήνων,  από εκείνους που για κάποιους θα πρέπει να… απολογούνται για το ταλέντο, την ξεχωριστή την επιτυχία τους,  ακόμη και για το γεγονός ότι διαφημίζουν Ελλάδα στα πέρατα της Γης. Προφανώς και δεν θα το κάνουν.  Προφανώς ακόμη και όσοι επικυρήσουν την αριστεία, όταν οι εν λόγω αθλητές επιστρέφουν με επιτυχίες και διακρίσεις, σπεύδουν να τους υποδεχθούν με αστραφτερά χαμόγελα, γυαλιστερά κοστούμια και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Να κλέψουν λίγη από τη λάμψη τους. Να γευτούν λίγη αστερόσκονη.

Ακόμη κι έτσι, τα λαμπρά τέκνα του ελληνικού αθλητισμού έχουν μπόλικη λάμψη ακόμη και για αυτούς. Για όλους. Τους περισσεύει. Διότι είναι περιπτώσεις σπάνιες, ιδιαίτερες, ανεπανάληπτες. Από εκείνες που δεν συναντάς συχνά. Και όταν βρίσκονται μπροστά σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους θαυμάσεις. Να μείνεις αποσβολωμένος να κοιτάζεις τι μπορούν να κάνουν. Πώς μπορούν να το κάνουν. Και να γεμίζεις ικανοποίηση ότι αυτά τα παιδιά σε αντιπροσωπεύουν εκεί έξω.

Ο Αντετοκούνμπο είναι η επιτομή του παγκόσμιου σταρ. Ένα φαινόμενο, ένα ανεξήγητο ταλέντο, που ισοπεδώνει κάθε προηγούμενη άποψη περί της έννοιας του θεϊκού αγγίγματος.  Ο πρώτος τέτοιου βεληνεκούς αθλητής που έβγαλε ποτέ η χώρα. Μια μόνιμη διαφήμιση για την Ελλάδα. Αλλά και ένας κυρίαρχος του σπορ. Στο κορυφαίο επίπεδο. Πριν λίγες ημέρες το ESPN δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης επ αυτού. Στην καθιερωμένη ετήσια λίστα που δημοσιεύει για τους κορυφαίους της χρονιάς, ο Greek Freak δεν ήταν απλά στους κορυφαίους. Επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος όλων. Ψηφίστηκε ως ο πιθανότερος MVP της χρονιάς. Το απόλυτο φαβορί κατά τους ειδικούς του ΝΒΑ. Πάνω από τον Τζέιμς Χάρντεν, πάνω από τον Στεφ Κάρι, πάνω από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Μια διάκριση ασύλληπτα μεγάλη,  πρωτοφανής για τη χώρα και συνολικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Δεν είναι μόνο αυτό βεβαίως. Ο Γιάννης είναι δεύτερος στην ψηφοφορια και έχει ήδη το προβάδισμα για να είναι αρχηγός της ομάδας της Ανατολής στο προσεχές All Star Game. Ομάδα που θα επιλέξει ο ίδιος! Στην απόλυτη γιορτή του παγκόσμιου μπάσκετ, ο σούπερ σταρ του Σαββατοκύριακου. Κάτι απολύτως αναμενόμενο φυσικά. Με τους αριθμούς να είναι απόλυτα… επεξηγητικοί. Με σχεδόν 27 πόντους ανά ματς, 12,5 ριμπάουντ και 6 ασίστ,  αλλά και με τους Μιλγουόκι Μπακς σε τροχιά για το καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ, ποιος μπορεί να αμφιβάλλει πως ό,τι συμβαίνει στον Γιάννη είναι απολύτως δίκαιο;

«ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ» ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο ιδιαίτερο τέκνο του ελληνικού αθλητισμού συνεχίζει την ανέλιξή του στη λίστα του παγκόσμιου σταρ σύστεμ. Σε ένα άθλημα… αντιτουριστικό για την Ελλάδα, που όμως γέννησε έναν σούπερ αστέρα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξελίσσεται σε αυτό. Σταθερά,  με συνεχόμενες διακρίσεις και με άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη, δεν βάζει όρια στις επιδιώξεις του. Τα όνειρά του φτάνουν ως την κορυφή της ΑΤΡ. Προς το παρόν βρίσκεται στο Νο 15. Για λίγο ακόμη. Αλλα δεν του φτάνει. Η παρουσία του στο όπεν της Αυστραλίας, της σειράς Γκραν Σλαμ, είναι απλώς η συνέχεια της εξέλιξης. Στόχος δεν είναι η συμμετοχή, είναι η κατάκτηση ενός τέτοιου τουρνουά. Πολλών τέτοιων τουρνουά.

Το ταλέντο είναι εκεί, η προοπτική φωνάζει, ο χρόνος είναι σύμμαχος. Ο Τσιτσιπάς χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένας από τους εν δυνάμει κορυφαίους του σπορ. Ενας «Αντετοκούνμπο» του τένις. Ένα φαινόμενο, στο οποίο υποκλίθηκε και ο καλύτερος όλων. Τα προσόντα του δεν είναι αμφισβητήσιμα. Και πλέον, δεν πηγαίνει στα τουρνουά για τη χαρά της συμμετοχής,  αλλά για την… κούπα. Και σίγουρα τέτοιες θα έρθουν πολλές.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έκλινε το γόνυ στον νέο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Ηττήθηκε κατά κράτος. Όχι γιατί ο ίδιος δεν ήταν καλός, αλλά γιατί ο Στέφανος ήταν καλύτερος. Επιβλητικός. Μοναδικός. Αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την πορεία του στο Αυστραλιανό Οπεν. Ετοιμος να κάνει την αρχή στις κορυφές. Οσο κι αν αυτό φαντάζει υπερβολή, αυτός ο «Greek Freak» του τένις δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Το αντίθετο. Ο φόβος ήδη έχει περάσει στην απέναντι πλευρά του κορτ. Οποιος κι αν είναι ο αντίπαλος. Το μέλλον είναι εδώ. Ο Τσιτσιπάς είναι το μέλλον.

ΥΓ. Στην ίδια κατηγορία των «ωραίων Ελλήνων», βεβαίως, έχουν ήδη πάρει θέση κι άλλοι αθλητές-πρότυπα. Μύθοι όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, κυρίαρχοι πρωταθλητές όπως η Κατερίνα Στεφανίδη και η Αννα Κορακάκη, η φίλη και συναθλήτρια του Τσιτσιπά, Μαρία Σάκκαρη. Αλλά και τόσοι ακόμη, που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους για να πρωτεύσουν, αλλά και να αποτελέσουν σημεία αναφοράς, ιδανικοί αντιπρόσωποι μιας χώρας που αδυνατεί να τους βοηθήσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ