Όταν ο νταβατζής είναι πούδρα κι εξοντώνεται η π@@τάνα

Όταν ο νταβατζής είναι πούδρα κι εξοντώνεται η π@@τάνα

Αν έστηναν το ματς για να ανέβει κατηγορία ο ΟΦΗ, θα ήμουν υπέρ του υποβιβασμού, αφού ο προβιβασμός του ήταν προϊόν παράνομης συναλλαγής.

Κάθε ομάδα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον φίλαθλο-οπαδό της, καλώς ή κακώς ο καθένας την αντιλαμβάνεται ως κάτι ιερό. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας του και σε κάθε περίπτωση, την επηρεάζει άμεσα. Την επόμενη της νίκης θα είναι χαρούμενος και γεμάτος ενέργεια, σε περίπτωση ήττας, κατσούφης και νευρικός. Μ’ αυτό το δεδομένο λοιπόν, η ομάδα επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και φυσικά δεν αναφέρομαι στην καζούρα μεταξύ αντιπάλων, ή και σε πιο βαριές κουβέντες που μπορεί ν’ ακουστούν εκατέρωθεν. Αυτά είναι στιγμιαία και δε γίνεται να επηρεάσουν την υπόσταση ή την ύπαρξη του συλλόγου.

Από την άλλη πλευρά, κάθε ομάδα είναι σε τελική ένα άψυχο πράγμα, υπό την έννοια πως τα χαρακτηριστικά που βγάζει, είναι κοινή συνισταμένη των εκάστοτε εκφραστών της.

Οι ομάδες δεν έχουν παλμό, δεν αναπνέουν, οι πέριξ αυτών της χαρίζουν τα παραπάνω.

Όταν πέρσι την άνοιξη γραφόταν παντού πως «ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει οργισμένος στον τελικό, για να πάρει το κύπελλο, να δώσει απαντήσεις μπλα, μπλα, μπλα» τι ήταν ακριβώς ο ΠΑΟΚ; Κάποιο φυσικό πρόσωπο που έτρωγε ωμό κρέας κι έκανε κικμποξ, για να είναι σε φόρμα όταν κατέβει για εκδίκηση;

Εννοείται πως όχι, εμείς στην κερκίδα ήμασταν τρελαμένοι για τις μεθοδεύσεις και την υποκριτική τρέλα που μας πούλησαν χαρτιά και κολάρα, το ίδιο διοίκηση και κυρίως, τα μέλη του αγωνιστικού τμήματος.

Κάτι ανάλογο ισχύει για το χαρτί που μας έκλεψε τον τίτλο, κανένα σύμβολο δεν αποφάσισε να παίξει θέατρο, η διοίκηση έδωσε εντολή στους παίκτες να δηλώσουν τρομοκρατημένοι από μια φωτό και ν’ αποχωρήσουν, αυτοί υπάκουσαν και δήλωσαν φοβισμένοι, θέτοντας και όρους μάλιστα για να επιστρέψουν. Μαζί τους, ο χάρτινος κόσμος που δε δίστασε να σιγοντάρει τη θεατρική παράσταση με αντάλλαγμα ένα κάλπικο πρωτάθλημα στα χαρτιά…

Η όποια μ@λ@κία λοιπόν, το όποιο λάθος, κάθε κατάσταση γενικότερα, χρεώνεται σε εμάς, εμείς είμαστε οι δημιουργοί, οι εκτελεστές και οι εκφραστές. Ο σύλλογος ούτε φταίει, ούτε δημιουργεί, πρωταγωνιστές είναι όσοι έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουμε την πορεία του, εμείς αποφασίζουμε και δρούμε, στο όνομά της ομάδας βέβαια…

Στο πρωτάθλημα της Λάρισας, τότε με την υπόθεση Τσίγκοφ, ο παραλογισμός ήταν προφανής. Αρχικά τιμωρήθηκε μια ομάδα επειδή ένας ποδοσφαιριστής της -που δεν ήταν ούτε βασικός- συνελήφθη ντοπέ. Έτσι προέβλεπε τότε ο κανονισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, στην πορεία άλλαξε.

Σήμερα που μιλάμε, τιμωρείται αυστηρά ο αθλητής και μόνο αυτός, η ομάδα δε μπορεί να έχει ευθύνη. Κάθε σύλλογος έχει μια-δυο ντουζίνες αθλητών, δε μπορεί να ελέγχει τι κάνει ο καθένας όταν πηγαίνει σπίτι του. Οπότε, δε γίνεται να χρεωθεί την παλαβομάρα κάποιου που αποφάσισε να πλακωθεί στις ενέσεις. Ας την πληρώσει, ο παλαβός…

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσω και ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τον αφανισμό ομάδων λόγω χρεών. Δεν ήταν λίγες αυτές που αποφάσισαν να πέσουν κατηγορίες για να σβήσουν χρέη.

Χρέη που είχαν ονοματεπώνυμο όμως, αυτά των προέδρων-μεγαλομετόχων, που ποτέ και κανείς δεν πείραξε. Σε αντίθεση με τις ομάδες, που πλήρωσαν το μάρμαρο και στιγματίστηκαν.

Κοντά στα 10εκ ήταν τα χρέη του ΠΑΟΚ στο δημόσιο, τα οποία δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη, το χορό ξεκίνησε ο Μπάτμαν και τον συνέχισε ο Γούμενος. Μιλάμε για ένα γαϊτανάκι που συνεχιζόταν επί σειρά ετών, με επίκεντρο μια ΑΕ που όπως κάθε άλλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου εμπορίου. Και τόσα χρόνια, πριν τα χρέη διογκωθούν και γίνουν θηλιά στο λαιμό, δε βρέθηκε ένας Χριστιανός, να πει στον ιδιοκτήτη «έλα δω ρε αλητάμπουρα, ποιος είσαι και δεν πληρώνεις…».

Στην ουσία λοιπόν, η πολιτεία σιγοντάριζε τέτοιες καταστάσεις, άρα ήταν ηθικός αυτουργός. Όλοι οι πολιτικάντηδες βλέπετε, ήθελαν να τα έχουν καλά με τους ιδιοκτήτες, ενίοτε έφτιαχναν κι έναν φωτογραφικό νόμο για να σβήσουν χρέη και να το παίξουν σωτήρες, όπως συνέβη με πολλές ομάδες, μεταξύ αυτών και την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Προσέξτε μάλιστα το οξύμωρο της υπόθεσης, ο φίλαθλος που πονάει βλέποντας την ομάδα του να απειλείται με αφανισμό, όταν έκοβε το εισιτήριο του, όταν αγόραζε φανέλα από τη μπουτίκ, το ΦΠΑ το απέδιδε κανονικά κι από πάνω, κουβαλούσε το βάρος της ταλαιπωρίας και εισέπραττε τη χλεύη. Ο πρόεδρος που το ενθυλάκωνε ή δεν το απέδιδε, κυκλοφορούσε ελεύθερος, με τις πλάτες της πολιτείας και των υπουργών.

Και πάμε τώρα στα πιο φρέσκα, στην εξόντωση δυο ομάδων επειδή κατά πως φαίνεται, έστησαν ένα ματς για στοιχηματικούς λόγους. Στα πολύ ενδότερα της υπόθεσης δε μπαίνω, τα Κυριακοθωμαιδίσματα με κουράζουν αφάνταστα, οπότε μένω στους τίτλους. Δυο ομάδες λοιπόν, που ως άψυχα όντα όπως εξήγησα παραπάνω δεν έκαναν κάτι παράνομο, τιμωρούνται αυστηρά. Όσο για τους ιθύνοντες νόες-προέδρους, την έβγαλαν ζάχαρη, πρόστιμο 60.000 ευρώ και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, αλλά και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής.

Τους έκαναν τα μούτρα κρέας δε μπορείς να πεις, πως να αντέξουν το χρηματικό πρόστιμο και την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, μάτι δε θα κλείνουν τα βράδια από τη στεναχώρια. Και μιλάμε για θεσμική εμπλοκή με το άθλημα, εξωθεσμικά δε μπορεί να τους κόψει κανείς όχι μόνο την ενασχόληση, αλλά ούτε και το γήπεδο. Εναλλακτικά, μπορούν ν΄ασχοληθούν με το μπάσκετ κι αυτό περιλαμβάνεται στο κουπόνι..

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι δογματικά ενάντια σε ποινές για ομάδες, αρκεί από τις όποιες παράνομες πράξεις, να αποκόμισαν όφελος (οι ομάδες, οι εταιρίες). Αν πχ έστηναν το ματς για να ανέβει κατηγορία ο ΟΦΗ, εννοείται πως θα ήμουν υπέρ του υποβιβασμού, αφού ο προβιβασμός του ήταν προϊόν παράνομης συναλλαγής, σε βάρος κάποιου τρίτου μάλιστα. Στην περίπτωση μας όμως σύμφωνα με τη δικογραφία, μιλάμε για στοιχηματισμό και μόνο, με αποκλειστικούς κερδισμένους τους ίδιους και όχι τις ΠΑΕ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν, πηδάνε ασάλιωτα τις ομάδες, ενώ οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί είναι στην πούδρα.

Έχει κάποιος αμφιβολία πως σε περίπτωση που ο κάθε Τσάλος ή Νώπας έπρεπε να μετακομίσουν λίγο παραπέρα για να στήσουν κάποιο Εργοτέλης-Πιερικός θα κώλωναν ή θα είχαν ενδοιασμούς;

Στοιχηματζήδες είναι οι άνθρωποι, αυτό τους ενδιαφέρει, αντιλαμβάνονται τις ομάδες σαν τα κομπολόγια που πηγαίνουν τις χάντρες πέρα δώθε.

Αν όντως έκαναν τη βρομοδουλειά, χώστε τους φυλακή, είναι κωμικό οι επιπτώσεις γι’ αυτούς να είναι αστείες και να ξεσπούν στα υποχείρια που δε φταίνε σε τίποτα.

Δημεύστε τις περιουσίες τους, στείλτε τους στα κάτεργα, βάλτε τους για τιμωρία να διασχίσουν κολυμπώντας τη Μάγχη με μπρατσάκια, οι ομάδες τι κακό έκαναν και την πληρώνουν;

Όταν τσακώνουν κύκλωμα μαστροπείας, την πληρώνουν βασικά οι νταβατζήδες και όχι οι π@@τάνες, δεν πέφτει ποινή της πλάκας στον θύτη για να τιμωρούνται παραδειγματικά τα θύματα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ