Δύο παίκτες για τις δύο δουλειές του Φορτούνη

Δύο παίκτες για τις δύο δουλειές του Φορτούνη

Η «εξίσωση» που προέκυψε από τον τραυματισμό του αρχηγού δεν είναι απλή. Θέλει ένα βήμα «μπρος» από τον Ποντένσε. Και ένα νέο πλάνο ενίσχυσης που δεν αφορά δεδομένα κάποιο 10άρι.

Δεν την περίμενε κανείς. Αυτά όμως στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν δίχως προειδοποίηση. Κάπως έτσι λοιπόν ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά από μια άσκηση που ίσως τελικά να είναι και το… γεγονός του καλοκαιριού για το ρόστερ του. Ο τρόπος που θα καλύψει το μεγάλο κενό που δημιούργησε ο τραυματισμός του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή. Του Κώστα Φορτούνη.

Μέσα σε ένα απόγευμα οι Ερυθρόλευκοι έχασαν τον καλύτερο σκόρερ τους. Τον καλύτερο δημιουργό τους. Τον αρχηγό τους. Και μάλιστα για ένα διάστημα που κανείς δεν μπορεί να το προσεγγίσει από τώρα. Θα μπει το… 2020 ως γενική εκτίμηση. Το «πότε» όμως και κυρίως το «πώς» δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς.

Πως επεξεργάζονται τα δεδομένα οι Πειραιώτες; Με την δέουσα υπομονή που αρμόζει στην περίσταση. Άλλωστε σε μια εβδομάδα ξεκινά ο… πόλεμος με την Πλζεν, το καθοριστικότερο νοκ άουτ του καλοκαιριού που εξασφαλίζει μίνιμουμ τους ομίλους του Europa League. Ο Μαρτίνς την «επιστράτευση» που καλεί πολύ λογικά την περιορίζει στον… Ρέντη. Εκ των έσω πρέπει να βρει τις λύσεις. Το μετά μπορεί αλλά και πρέπει να περιμένει. Δεν είναι ώρα για σχέδια στο χαρτί. Ο κλήρος λογικά λοιπόν θα πέσει στους… γενναίους. Στον πολύπειρο Βαλμπουενά. Στην έκπληξη της προετοιμασίας που ακούει στο όνομα Μπρούνο. Ίσως και σε κάποιο 4-4-2 τρικ μιας και ο πολύτιμος Γκερέρο δίνει το δικαίωμα σε μια τέτοια προσαρμογή.

Μεταξύ μας, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο σε φόντο… προκριματικών. Εκεί τα αγωνιστικά ζητούμενα είναι τέτοια που η δουλειά μπορεί να γίνει. Δεν θα προκύψουν στον Ολυμπιακός κατοχές μπάλας 70% ούτε πιθανότατα κάποιο «μονότερμα». Όπως σωστά υπενθύμισε το βράδυ της Κυριακής άλλωστε ο Τοροσίδης, η Πλζεν έκανε πέρσι 7 βαθμούς σε όμιλο Champions League με Ρεάλ, Ρόμα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ούτε είναι θύμα. Ούτε θα… κάνει το θύμα. Θα διεκδικήσει στα ίσα την πρόκριση από τους Πειραιώτες έχοντας μάλιστα ήδη δύο επίσημα ματς στα πόδια της, ως την επόμενη Τρίτη. Οι Πειραιώτες λοιπόν πρέπει να περιμένουν «παρτίδες» που θα δικαιωθεί εκείνος με το ένα λιγότερο λάθος.

Το θέμα είναι κοιτάζοντας την μεγαλύτερη εικόνα, τουλάχιστον ως το τέλος του 2019, όταν και η κατάσταση θα μπορεί να επανεκτιμηθεί. Οι Ερυθρόλευκοι είναι μια ομάδα που από πέρσι έδειξαν σπουδαία ικανότητα στο να χτίζουν και να επιβάλλουν το παιχνίδι δημιουργία τους. Με ένα από τα κλειδιά των κεκτημένων τους να αφορά στην ικανότητα του Φορτούνη να παίζει για… δύο. Ο χαρισματικός κύριος με το «7» στην πλάτη που θα μπορούσε να γυρίσει μπροστά από τους στόπερ για να πάρει και να οργανώσει. Ο ίδιος που θα πατούσε την περιοχή σαν σέντερ φορ και μάλιστα με τα καλύτερα ποσοστά ευστοχίας. Ο Φορτούνης με τις καλύτερες εκτελέσεις σε «στημένες» μπάλες. Εκείνος που παίζοντας είτε με πρόσωπο, είτε με πλάτη είχε στην τσέπη του ανά πάσα στιγμές «κάνω τη διαφορά». Θυμίζουμε: 17 γκολ, 16 ασίστ. Μια μπάντα του ενός, ικανή να παίξει τα πάντα.

Ο επόμενος Ολυμπιακός τουλάχιστον στα χαρτιά, έχει δημιουργό τύπου Φορτούνη: Τον Βαλμπουενά. Έχει και σκόρερ τύπου Φορτούνη που θα μπορούσε να φέρει τα γκολ του από τη μεσο-επιθετική ζώνη: Τον Σουντανί. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία που θα σταθούν οι δύο τους στο γήπεδο. Αν θα είναι στον άξονα ή στο φτερό. Περισσότερη σημασία έχει μάλλον, αν μπορεί ο Ντανιέλ Ποντένσε στη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι, να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την αίσθηση του «κάνω τη διαφορά» ώστε να καλύψει και αυτή την «πλευρά» του ταλέντου του αρχηγού. Ο Ποντένσε που ως τώρα στην προετοιμασία έδειξε λίγα πράγματα, αλλά που όπως τα έφερε η κατάσταση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά.

Αν συνυπολογίσουμε τον Μασούρα που δείχνει μεγάλη προσαρμογή και υπό έναν τρόπο τον Γκερέρο ως «περιφερειακό» επιθετικό (υποθέτοντας ότι τη δουλειά στην κορυφή θα την κάνει ο Ελ Αραμπί); Τότε οι Πειραιώτες το πιθανότερο είναι να βρουν την λύση στο πρόβλημα τους προσθέτοντας έναν ακόμη winger στο ρόστερ τους και λιγότερο αναζητώντας ένα 10άρι. Κάποιον σαν τον Ματέο Γκαρσία ας πούμε, που τον έχουν στο μάτι εδώ και μήνες! Κάποιον που δεν θα χαλάσει την ισορροπία και κυρίως που θα μπορεί να παραμείνει στο πλάνο και με τον Φορτούνη παρόντα. Εδώ όμως η κουβέντα έχει τόσα «αν» που καταλαβαίνει κανείς, ότι μοιάζει δύσκολο να δώσει και συμπεράσματα. Αν ο Βαλμπουενά, αν ο Ποντένσε, αν ο Ελ Αραμπί που ακόμη δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο, αν ο Σουντανί που έχει όλα και όλα δέκα λεπτά κλπ.

Από την άλλη; Ένας δεύτερος τρόπος «λύσης» του προβλήματος μπορεί να έρχεται από την πίσω ζώνη. Εκεί που άλλωστε ο Ολυμπιακός έψαχνε και πριν του προκύψουν τα δύσκολα, τον αντικαταστάτη του Νάτχο. Με τόσους μεσο-επιθετικούς ο Μαρτίνς είχε κατά νου έναν ακόμη box to box. Τώρα όμως ίσως χρειάζεται περισσότερο έναν play maker που θα έχει την ομάδα μπροστά του. Σε μια ιδανική περίπτωση; Κάποιον σαν τον Ιμπαγάσα, αν δεν έχει σπάσει το… καλούπι. Κάποιον που σε επίπεδο Super League θα έχει τις απαντήσεις στην ερώτηση «πως ανοίγεις μια άμυνα των 10 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου».

Αν καταλαβαίνουμε καλά; Μπορεί κάλλιστα να ισχύσουν και τα δύο. Δηλαδή τα επόμενα μεταγραφικά βήματα, σε περίπτωση που η ανταπόκρισης του υπάρχοντος έμψυχου υλικού να είναι αυτά. Ένας play maker πίσω ζώνης. Και ένας winger που θα μπορεί να παίξει και στο «10» με προσόν στο γκολ. Αυτά όμως είναι σκέψεις σε μια ομάδα που αύριο βράδυ έχει πρόβα τζενεράλε. Και που σε μια εβδομάδα δίνει «μάχη». Άρα λοιπόν αλλάζουν εύκολα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ