Η επίθεση σήμα κατατεθέν του Παναθηναϊκού

Η επίθεση σήμα κατατεθέν του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε ποιότητα μεσοεπιθετικά και πλέον θα είναι σημαντικό να κρατάει το μηδέν πίσω για να παίρνει τις νίκες.

Ένα φιλικό μπορεί να σε παραπλανήσει. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Το ματς με τη Ξάνθη, όμως, έμοιαζε σαν επίσημο για τον Παναθηναϊκό και το τεστ ήταν επιτυχημένο.

Οι ακρίτες κατέβηκαν με σύστημα 5-4-1, αλλά στο πρώτο μέρος δεν ξεμύτισαν. Ο Φοσέ ήταν μόνος μπροστά σαν τη καλαμιά στον κάμπο και οι υπόλοιποι ούτε λόγος να βγουν μπροστά. Επιπλέον, οι παίκτες της έπαιξαν δυνατά. Σε αντεπιθέσεις μάρκαραν σκληρά για να μην δημιουργηθεί κίνδυνος κι αν ήταν επίσημος ο αγώνας θα είχαν φορτωθεί κανονικά 6-7 κίτρινες.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, λοιπόν, ήταν μία σημαντική και χρήσιμη δοκιμασία για τον Παναθηναϊκό. Σε αντίθεση με τα φιλικά κόντρα σε Φέγενορντ, Άγιαξ, Γαλατά, Μπεσίκτας, που κοιτούσε περισσότερο την άμυνά του και δεν ήταν δυνατό να έχει τον έλεγχο του αγώνα, τώρα έπρεπε να κοιτάξει περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι. Υπολογίζοντας, μάλιστα, τη τοποθέτηση του Γιώργου Δώνη για τον κακό αγωνιστικό χώρο, τότε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία η εικόνα στην πρόβα τζενεράλε του «τριφυλλιού» πριν την εκτός έδρας πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Λαμία.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του μία ομάδα που έπαιζε με δέκα παίκτες πίσω από τη μπάλα, ενίοτε κι έντεκα, αφού ο Φοσέ γυρνούσε για να πιέσει από τη στιγμή που δεν είχε δουλειά μπροστά. Η κατοχή της μπάλας ήταν απολύτως λογικό να φτάσει στο 85% στο 25’ και να κλείσει το ημίχρονο με το εντυπωσιακό 82%-18%. Η κατοχή, όμως, δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι τι θα κάνεις με, αλλά και χωρίς τη μπάλα. Πώς θα μπει σωστά στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου για να έρθει το γκολ.

Το «τριφύλλι» και την περασμένη σεζόν σε πολλά ματς είχε την κατοχή. Όχι, όμως, τη δημιουργία και την εκτέλεση. Ειδικά στο δεύτερο μισό της περιόδου. Ο Δώνης τόνισε μετά το ματς ότι ζήτησε πολλές μεταγραφές. Το είπε ξεκάθαρα και μετά το τελευταίο ματς του περασμένου πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό. «Χρειαζόμαστε ενίσχυση παντού». Ηρθαν Ζαχίντ, Κολοβός, Νούνες, Μολό, Μπεκ, ο Κόναν, που θα δοθεί δανεικός και θα αποκτηθούν σίγουρα ακόμα δύο παίκτες, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν ακόμα δύο μεταγραφές. Σίγουρα δηλαδή οκτώ, ενδεχομένως και δέκα…

Αυτό δείχνει ότι εκτός από τα πολλά προβλήματα που ταλαιπώρησαν πέρσι την ομάδα με ιώσεις, τραυματισμούς και άλλα απρόοπτα, οι Δώνης, Νταμπίζας διαπίστωσαν και τις μεγάλες αδυναμίες του ρόστερ. Και με μικρό μπάτζετ, χωρίς έσοδα από Ευρώπη, όπως οι ανταγωνιστές τους, κοιτούν να τα φέρουν βόλτα. Τα δείγματα στα φιλικά είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αλλά τώρα που δημιουργήθηκαν προσδοκίες στα επίσημα επιβάλλεται ν’ αποφύγουμε το ξενέρωμα.

Οι «πράσινοι», όπως και να έχει, απέδειξαν με τη Ξάνθη ότι μπροστά εύκολα ή δύσκολα έχουν πλέον τις λύσεις για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που θα θέσει μία μικρομεσαία ελληνική ομάδα. Εντός ή εκτός έδρας. Η ομάδα έχει υπομονή, κυκλοφορεί καλύτερα τη μπάλα και φυσικά έχει παίκτες με ατομική ποιότητα που μπορούν μ μία κίνηση να κρίνουν έναν αγώνα. Ένα γκολ ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι θα το βρίσκει.

Οπότε το ζητούμενο για να πάρει νίκες θα είναι να κρατήσει το μηδέν πίσω. Κάτι που απέφυγε σε αρκετά παιχνίδια πέρσι με ομάδες μικρότερου μεγέθους. Ενδεικτικά τα ματς με Ξάνθη, ΑΕΛ, ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, τα παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, Πανιώνιο, ΟΦΗ, Τρίπολη εκτός. Η επίθεση πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν μίας μεγάλης ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Όταν, ωστόσο, θα μπορεί να πετυχαίνει μόνο ένα γκολ στα παιχνίδια του, θα είναι σημαντικό να μην δέχεται. Διαφορετικά δουλειά δεν γίνεται.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Παναθηναϊκός στα ντέρμπι θα είναι πιο ανταγωνιστικός. Πέρσι είχε τρεις ισοπαλίες σε έξι ματς με ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, μία ισοπαλία και μία νίκη με Άρη. Εκτός έδρας, όμως, με τις τρεις πρώτες ομάδες δεν είχε τον έλεγχο του αγώνα. Τώρα δείχνει ότι υπάρχει η ποιότητα για να έχει τα δικά του διαστήματα κυριαρχίας. Έστω και δεκάλεπτα. Κι αυτό θα είναι μία απόδειξη ότι ανεβαίνει επίπεδο. Ίσως να μην είναι στον βαθμό που του αρμόζει, αλλά κάτι είναι σε σχέση με ό,τι έχουμε ζήσει τα δύο τελευταία χρόνια.

Το δείγμα με τη Ξάνθη προκαλεί αισιοδοξία και για πολλούς ακόμα λόγους. Ο Ζαχίντ πήρε 90λεπτο και φάνηκε ότι όσο βρίσκει ρυθμό, θα γίνεται όλο και καλύτερος. Είναι καλός χειριστής της μπάλας με εξαιρετική πάσα και φάνηκε στη πράξη. Ο Κολοβός επίσης βρίσκει ρυθμό και πέτυχε ένα γκολ που του δίνει αυτοπεποίθηση, ενώ τώρα μπαίνει στην εξίσωση ο Μολό. Ο Μπεκ έρχεται, ο Μπουζούκης έλειπε, όπως και ο Χατζηγιοβάνης και θα είναι δύο ακόμα πολύτιμες λύσεις (αν δεν πουληθεί ο δεύτερος). Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έρθει σίγουρα επιθετικός.

Στα θετικά φυσικά και ο Φεντερίκο Μακέντα. Ο Ιταλός είναι καυτός στη προετοιμασία, πέτυχε δύο γκολ με κινήσεις μεγάλου φορ. Ήταν στη σωστή θέση κι εκτέλεση χωρίς καθυστέρηση. Θεωρώ τρομερό λάθος να παραχωρηθεί ακόμα κι αν έρθει πρόταση κοντά στο 1,5-2 εκατ. ευρώ. Αν ήταν Ιούνιος, Ιούλιος καλώς. Τώρα δεν είναι απλό να βρεις αντικαταστάτη που θα κολλήσει άμεσα με την ομάδα.

Ο Δώνης επιπλέον με ένα τρικ έχει βάλει στο κόλπο και τους Γιόχανσον, Ινσούα. Οι ακραίοι μπακ σε έναν σύλλογο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός οφείλουν να είναι επιθετικοί. Σε μία κλειστή άμυνα, λοιπόν, το να πατάνε στη γραμμή και να μην βρίσκουν χώρο για μία διείσδυση, αλλά απλά για μία σέντρα, είναι ίσως προτιμότερο να κάνουν διαγώνιες κινήσεις, όπως αυτές που τους έχει ζητήσει κι έχει δουλέψει ο Δώνης. Να φορτώνουν τον άξονα, ως κρυφοί μεσοεπιθετικοί, ν’ αποπροσανατολίζουν τον αντίπαλο και να απελευθερώνουν τους συμπαίκτες τους. Και τα τρία γκολ που σημείωσε ο Παναθηναϊκός με την Ξάνθη, πρέπει να τα δει ο καθένας από την αρχή κι όχι μόνο στην τελική πάσα. Να διαπιστώσει πόσες πάσες άλλαξαν οι «πράσινοι» πριν βρεθούν σε θέση βολής. Φυσικά καταλήγουμε στο πιο σημαντικό. Όλα αυτά να τα δούμε και στα επίσημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ