Η Ευρώπη βγάζει ένα κομμάτι του μπάτζετ

Η Ευρώπη βγάζει ένα κομμάτι του μπάτζετ

Το Europa League δεν έχει τα χρήματα του Champions League αλλά μπορεί να αποφέρει στον ΠΑΟΚ έσοδα πάνω από 10 εκ. ευρώ με μια θετική παρουσία.

Μπήκαμε σε μια νέα ευρωπαϊκή εβδομάδα, με τον ΠΑΟΚ να δίνει την Πέμπτη (22/8) την πρώτη μάχη με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (στη Σλοβακία) για να μπει στους ομίλους του Europa League.

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League (που χάθηκε στο Άμστερνταμ ελέω και του αστείου Άγγλου διαιτητή Κρεγκ Πόουσον) μπορούσε να φέρει στον Δικέφαλο 25-30 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλο το μπάτζετ του που είναι πάνω από 30 εκ. ευρώ.

Αυτά τα νούμερα είναι τρελά για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Ολυμπιακός αν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Champions League θα πάρει πάνω από 30 εκ. ευρώ (ακόμη και κοντά στα 35εκ.) καθώς βρίσκεται πιο ψηλά στη δεκαετή βαθμολογία της UEFA.

Ακόμη όμως και η πρόκριση στο Europa League είναι σημαντική για τον ΠΑΟΚ και για βαθμολογικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους καθώς η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση μπορεί να φέρει στα ταμεία το 20-35% του μπάτζετ δηλαδή 7-10 εκ. ευρώ ανάλογα πόσο καλά μπορεί να πάει φέτος η ομάδα.

Τα νούμερα αυτά πλέον είναι πολύ σημαντικά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει στη μέση και το Financial Fair Play. Και αυτό δεν επιτρέπει στον Σαββίδη και τον Μαρινάκη να βάζουν από την τσέπη τους πάνω από 30 εκ. ευρώ ανά τριετία…

Η UEFA θα μοιράσει φέτος 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε Champions και Europa League. Φυσικά πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει μοιραστεί στα χρονικά.

Από τα 3,25 δισ. ευρώ που θα διατεθούν, τα 295 εκατομμύρια είναι το κόστος για τις διοργανώσεις και το 7% (227,5 εκατομμύρια) για πληρωμές αλληλεγγύης. Άρα μένει ένα ποσό της τάξεως των 2,73 δισεκατομμυρίων. Από αυτό λοιπόν το 93,5 % θα μοιραστεί στους συλλόγους που θα πάρουν μέρος στις διοργανώσεις, ενώ το υπόλοιπο 6,5 % θα μείνει στην UEFA.

Στους ομίλους θα μοιραστεί το ποσό των 2,55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Champions League θα μοιράσει από τους ομίλους και μετά, το 80% αυτών των χρημάτων, αφού από το ποσό αυτό τα 2,04 δις θα πάνε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το Σούπερ Καπ. Τα υπόλοιπα 510 εκατομμύρια θα πάνε στο Europa League.

Τι παίρνουν οι ομάδες που θα προκριθούν στους ομίλους του Europa League;

Συνολικά λοιπόν η UEFA θα μοιράσει λίγο πάνω από 500 εκ. ευρώ στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της.

Το 25% δηλαδή 140 εκ. ευρώ θα μοιραστούν στους ομίλους.

Το 30% δηλαδή 168 εκ. ευρώ θα μοιραστούν για την απόδοση (νίκες, ισοπαλίες, προκρίσεις).

Το 30% δηλαδή 84 εκ. ευρώ θα δοθούν για το ranking

Το 15% δηλαδή 168 εκ. ευρώ θα δοθούν για το Market Pool

Καταρχάς υπάρχουν τα χρήματα που μοιράζονται ισόποσα σε όλες τις ομάδες ανεξαρτήτως ranking μόνο με τη συμμετοχή σε ομίλους.

Αυτά τα ποσά είναι:

Είσοδος στους ομίλους: 2,92 εκ. ευρώ

Νίκη: 570.000

Ισοπαλία: 190.000

Νικητής ομίλου και πρόκριση στους 32: μπόνους 1 εκ. ευρώ

Δεύτερος ομίλου και πρόκριση στους 32: μπόνους 500.000 ευρώ

Για πρόκριση στους 16: μπόνους 1,1 εκ. ευρώ

Για πρόκριση στους 8: μπόνους 1,5 εκ. ευρώ

Για την πρόκριση στους 4: μπόνους 2,4 εκ. ευρώ

Φιναλίστ: μπόνους 4,5 εκ. ευρώ

Νικητής: μπόνους 8,5 εκ. ευρώ

Έπειτα υπάρχει η πριμοδότηση ανάλογα με τη βαθμολογία κάθε ομάδας την τελευταία δεκαετία, όπως και στο Champions League!

Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία (48η) λαμβάνει 71.430 ευρώ και η αμέσως επόμενη το διπλάσιο. Ο σύλλογος που έχει το μεγαλύτερο ranking της δεκαετίας θα πάρει 3.42 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει τεράστια διαφορά με το Champions League (εκεί δίνεται 1,1 εκ. ευρώ ανά θέση!) αλλά αν μη τι άλλο είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Τέλος υπάρχει και το περιβόητο Market Pool και στο Europa League όπως στο Champions League. Αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς μπήκε στο μοίρασμα των χρημάτων και ο συντελεστής της βαθμολογίας της δεκαετίας. Το Market Pool λοιπόν είναι το ποσό που δικαιούται η κάθε χώρα από την UEFA πάγια και το οποίο μοιράζεται στις ομάδες της που συμμετέχουν στην εκάστοτε διοργάνωση. Αν περάσει μια ομάδα στους ομίλους τότε παίρνει αυτή μόνη της όλο το ποσό.

Αν προκριθούν δύο από τις τρεις μοιράζεται σε αναλογία 60-40, καθώς έχει… προτεραιότητα η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο (και αυτή είναι ο ΠΑΟΚ).

Αν βρεθούν τρεις ομάδες στους ομίλους του Europa League τότε ο ΠΑΟΚ (ως Κυπελλούχος) θα πάρει το 40% και οι άλλες δύο από 30%.

Στο Champions League θα μοιράσει η UEFA 292 εκ. ευρώ ενώ στο Europa League 168 εκ. ευρώ.

Τι χρήματα μπορεί να πάρει ο ΠΑΟΚ εφόσον ξεπεράσει τη Σλοβαν Μπρατισλάβας και μπει στους ομίλους του Europa League; Ένα ποσό 7-10 εκ. ευρώ ανάλογα με την πορεία του.

Μέχρι τώρα, ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει 480.000 ευρώ από τον αποκλεισμό του από τον 3ο προκριματικό του Champions League.

Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League δίνει αυτόματα μπόνους 2,92 εκ. ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι περίπου στη μέση τους δεκαετούς ranking της UEFA από τις 48 ομάδες, θα πάρει άλλο περίπου 1,7 εκ. ευρώ ως πριμοδότηση μέσω της κατάταξης.

Με αυτά θα έχει ήδη στα ταμεία του 5,1 εκ. ευρώ και θα πάρει κι άλλο ένα ποσό εξ αρχής από το Market Pool το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των ελληνικών ομάδων που θα μπουν στους ομίλους του Europa League.

Και μετά υπάρχουν τα αγωνιστικά έσοδα καθώς κάθε νίκη δίνει 570.000 ευρώ, κάθε ισοπαλία 190.000 ευρώ, η 1η θέση στον όμιλο δίνει άλλο 1 εκ. ευρώ και η 2η θέση 500.000 ευρώ.

Αν ο ΠΑΟΚ μπορέσει να φτάσει στους «32» του Europa League όπως το 2011, το 2012, το 2014 και το 2017 τότε θα ξεπεράσει σε έσοδα από την ευρωπαϊκή του πορεία τα 10 εκ. ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο που είναι κοντά στο 1/3 του μπάτζετ του.

ΥΓ: Συγκλονιστικό ήταν αυτό που έκαναν οι οπαδοί της Ουνιόν Βερολίνου στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας τους στη Μπούντεσλιγκα (παρά την ήττα με 4-0 από τη Λειψία). Κρατούσαν φωτογραφίες άλλων συνοπαδών τους, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή και δεν πρόλαβαν να δουν την Ουνιόν να αγωνίζεται στη Μπούντεσλιγκα, οπότε ήταν σαν να βρίσκονταν κι αυτοί εκεί.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ