Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης: Η σύγκριση εκθέτει…

Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης: Η σύγκριση εκθέτει…

Τους ζήσαμε και τους τρεις πλέον με τα ίδια δεδομένα. Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης. Όλα ήταν εύκολα στα λόγια. Στις πράξεις μόνο ένας έδωσε «απαντήσεις». Μαντέψτε ποιος…

Διάβαζα νωρίς-νωρίς το blog του Δελλή. «Όταν δεν σκέφτεσαι ποδόσφαιρο, δεν παράγεις ποδόσφαιρο. Και όταν συμβαίνουν και τα δύο; Καμία φορά το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί» έγραφε στον υπότιτλο του. Πόσο αλήθεια έχει το αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Είναι κανόνας. Όπως κανόνας είναι και το ότι για να πάρεις πρέπει πρώτα να δώσεις. Δυστυχώς μεγαλώσαμε ποδοσφαιρικά σε ένα περιβάλλον που αυτός που δεν νικούσε είχε ως πρωταρχικό του στόχο να «λερώσει» τη νίκη του αντίπαλου του και όχι να βρει τον τρόπο ποδοσφαιρικά να τον πιάσει και να τον ξεπεράσει.

Επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια που κυριαρχούσε μεγάλωνε ποδοσφαιρικά και στην Ευρώπη. Έκανε βήματα μπροστά. Τα τελευταία 9 χρόνια της εποχής Μαρινάκη «οχυρώθηκε» σε όλους τους τομείς. Με πρώτο και καλύτερο, το οικονομικό κομμάτι.

Η διοίκηση Μαρινάκη φρόντισε να έχει τον Ολυμπιακό σε γερές βάσεις οικονομικά. Να μην φοβάται το FFP, όπως δυστυχώς συμβαίνει τώρα με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός λοιπόν έπαιρνε τον ένα τίτλο μετά τον άλλο με τους αντιπάλους του να βλέπουν την «ψαλίδα» να ανοίγει και να μην μπορούν να τον ακολουθήσουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί τα πάντα για να πέσει από την κορυφή. Βοήθησε και ο ίδιος όμως μέχρι ενός σημείου καθώς η έλλειψη ανταγωνισμού τον χαλάρωσε. Το προπέρσινο άλλωστε χαμένο πρωτάθλημα, πρώτο μετά τα 7 σερί της εποχής Μαρινάκη, το έχασε γιατί έκανε ο ίδιος ο Ολυμπιακός πρωτίστως λάθη.

Ο Ολυμπιακός που φρόντισε να μάθει από τα λάθη του και να κοιτάξει να «απαντήσει» ποδοσφαιρικά την ώρα που οι άλλοι, και ειδικά ο ΠΑΟΚ επένδυαν, κυρίως, στην «εξυγίανση». Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έκαναν και σωστές ποδοσφαιρικές κινήσεις.

Με το φινάλε των καλοκαιρινών προκριματικών και την παταγώδη αποτυχία του ΠΑΟΚ (κυρίως) αλλά και την ΑΕΚ να μπουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας παράλληλα και τα περσινά δεδομένα μπορούμε για πρώτη φορά με γεγονότα να συγκρίνουμε την στάση και την πολιτική και των τριών ομάδων.

Και των τριών ανδρών που ηγούνται των ομάδων, Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη. Καθώς και οι τρεις έχουν βρεθεί πλέον στις ίδιες ακριβώς θέσεις.

Ο Μαρινάκης ανέλαβε το καλοκαίρι του 2010 έναν Ολυμπιακός κατεστραμμένο οικονομικά και αγωνιστικά. Τον έκανε άμεσα πρωταθλητή επενδύοντας στον Βαλβέρδε και σε σπουδαίες μεταγραφές και φρόντισε να εκτοξεύσει το επίπεδο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Ήρθαν 7 σερί πρωταθλήματα, σπουδαίες επιτυχίες στην Ευρώπη και κυρίως ο Ολυμπιακός έγινε πανίσχυρος στα ποδοσφαιρικά «λημέρια». Ο Ολυμπιακός βρήκε μεγάλα έσοδα από μεγάλες πωλήσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Προσέξτε, δεν τις έκανε για να επιβιώσει. Τις έκανε γιατί μπορούσε να έχει τεράστιο κέρδος, δεν ξεπούλησε ποτέ, πούλησε μόνο όταν ήθελε και όσο ήθελε. Και συνάμα αγόραζε συνεχώς και επένδυε χρήματα. Είχε και έχει μια εντυπωσιακή για ελληνικά δεδομένα οικονομική πολιτική.

Και για αυτό ακόμη και όταν δεν μπήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 2016-17, όχι απλά δεν πούλησε αλλά έκανε μεταγραφές και ενίσχυσε την ομάδα. Όπως και το περσινό καλοκαίρι που και πάλι δεν υπήρχαν τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μια νέα ομάδα «έχτισε» ο Πέδρο Μαρτίνς με ισχυρά συμβόλαια που δεν υπήρχαν στους αντιπάλους του, με εξαίρεση 2-3 στον ΠΑΟΚ. Ούτε κουβέντα για την ΑΕΚ.

Και φέτος με τον Ολυμπιακό στο πιο δύσκολο μονοπάτι για το Τσάμπιονς Λιγκ ο Μαρινάκης φρόντισε να επενδύσει στην ομάδα του με μεταγραφές που ήθελε ο Μαρτίνς χωρίς να ποντάρει σε εξασφαλισμένα έσοδα.

Και στο τέλος δικαιώθηκε καταρρίπτοντας και φέτος όλα τα «αφηγήματα» με τα οποία… μεγαλώσαμε στο διάστημα που οι «απέναντι» δεν είχαν άλλο τρόπο παρά μόνο να μειώνουν τις επιτυχίες του Ολυμπιακού για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να τον κοντράρουν.

Στην ΑΕΚ από την άλλη μετά την κορυφαία της στιγμή, την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Μελισσανίδης αποφάσισε να «ισοπεδώσει» αγωνιστικά την ομάδα του. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ κάνει το 4ο restart σε λίγους μήνες τα λέει όλα. Ίχνος επένδυσης δεν έγινε στο ποδόσφαιρο από την ΑΕΚ.

Ο Μελισσανίδης που ζητούσε από τον Ολυμπιακό να δίνει κέρδη από το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο έπαιζαν οι Πειραιώτες σε αυτό, πέρσι που μπήκε η ΑΕΚ από τον δρόμο του πρωταθλητή στη κορυφαία διοργάνωση, όχι μόνο δεν έδωσε στους άλλους, αλλά ούτε στην ίδια την ομάδα του! Τα αποτελέσματα;

Τα ζήσαμε στην περσινή τραγική χρονιά της ΑΕΚ. Και τα ζήσαμε και το καλοκαίρι με την ΑΕΚ να αποκλείεται από την Ευρώπη από τον Αύγουστο. Την ΑΕΚ που πήρε πρωτάθλημα το 2018 κάνοντας συνάμα εξαιρετική πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ και που έβαλε 20 εκατομμύρια στα ταμεία της από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είναι ακόμη χειρότερο παράδειγμα. Γιατί; Γιατί τουλάχιστον στην ΑΕΚ δεν υπήρξε η ασύλληπτη έπαρση που βγήκε στον ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ που πήρε μόλις το 3ο του πρωτάθλημα και αντί να επενδύσει πάνω στην τεράστια του επιτυχία τα «γκρέμισε» όλα μονομιάς.

Το… παραμύθι του «απεριόριστου μπάτζετ» από τον Ιβάν Σαββίδη που προπαγανδίστηκε την περσινή σεζόν αλλά κυρίως η φετινή επιλογή να αφεθεί η ομάδα στην μοίρα της αποδεικνύει πως στα λόγια είναι εύκολο να κατηγορείς τον αντίπαλο, στις πράξεις όμως είναι τα δύσκολα. Και ο Σαββίδης όπως και ο Μελισσανίδης είδαν τις πράξεις να τους «ξεγυμνώνουν».

Ο ΠΑΟΚ βλέπετε βρίσκεται αυτή την στιγμή μια ανάσα από την οικονομική καταστροφή και αναγκάζεται να βγάλει τα «καλύτερα ασημικά» του στην αγορά (Ζαμπά, Ακπόμ) γιατί το FFP είναι αμείλικτο. Γιατί αν δεν υπάρχει πλάνο, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι μιας ΠΑΕ, εύκολα «σκάει».

Ο ΠΑΟΚ με την νοοτροπία και την λογική του νεόπλουτου ξέχασε πρωτίστως το ποδόσφαιρο, ξέχασε γιατί κατηγορούσε τους αντιπάλους του (κυρίως τον Ολυμπιακό), ξέχασε πως ο κανόνας είναι να επενδύσεις για να πάρεις και έτσι γνώρισε τον ποδοσφαιρικό διασυρμό από την άσημη και αδύναμη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο Σαββίδης λίγους μόνο μήνες από την στιγμή που βρέθηκε σε θέση απόλυτου νικητή έκανε πίσω. Άφησε την ομάδα του στην μοίρα της, μια ομάδα που έχασε βασικά στελέχη της, μια ομάδα που «φώναζε» για ενίσχυση, μια ομάδα που έχασε τον προπονητή που την οδήγησε στην ασύλληπτη επιτυχία γιατί δεν τον άφηναν να κάνει την δουλειά του, όπως ο ίδιος ο Λουτσέσκου ουσιαστικά δήλωσε.

Ο ΠΑΟΚ επί της ουσίας «έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του». Τα είχε όλα στρωμένα, από τα εξωαγωνιστικά έως και τα καθαρά αγωνιστικά. Κατέληξε να τα βάζει με… θεούς και δαίμονες, την ΟΥΕΦΑ, την ΚΕΔ, την Λίγκα, ακόμη και την ΕΠΟ του Γραμμένου!

Έχασε την μπάλα γιατί απλά ξέχασε το ποδόσφαιρο. Ο Σαββίδης περίμενε να δει αν θα περάσει τον Άγιαξ για να δει αν θα μπορεί να βάλει λεφτά. Περίμενε να δει αν θα περάσει την Σλόβαν για να δει αν θα ενισχύσει την ομάδα.

Έβαλε πάνω από όλα τον εγωισμό του, πάνω και από τον ΠΑΟΚ, ζήτησε λεφτά από τον κόσμο του για να δείχνει τα ματς του ΠΑΟΚ το PAOK TV αφήνοντας στην άκρη 5-6 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να έχει από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Γιατί; Γιατί ο ΠΑΟΚ νόμιζε πως έγινε ξαφνικά το κέντρο του κόσμου. Η έπαρση και η αλαζονεία βλέπετε δεν είναι καλός οδηγός. Αντίθετα, σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μπελάδες. Το έζησε και ο Ολυμπιακός στο παρελθόν αυτό.

Αλλά τουλάχιστον το έζησε μετά από 7 σερί πρωταθλήματα και μεγάλες επιτυχίες, μετά από 19 στα 21 πρωταθλήματα, 18 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλα, προκρίσεις, τεράστιες μεταγραφες, πωλήσεις κλπ.

Δεν επικροτώ την αλαζονεία και την έπαρση όμως στην περίπτωση του Ολυμπιακού (ή όποιας ομάδας έκανε τα παραπάνω) το καταλαβαίνω. Ο ΠΑΟΚ πότε πρόλαβε να «καβαλήσει το καλάμι»;

Εν κατακλείδι, τα «κλισέ» που μας… μεγάλωσε η «εξυγίανση» μας τελείωσαν. Για τον ΠΑΟΚ η καταστροφή (ποδοσφαιρικά πάντα) είναι δεδομένη όσο και αν κάποιοι μπορεί για ευνόητους λόγους να την παρουσιάζουν με… κορδελίτσες, «καμουφλαρισμένη».

Ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη που όμως είναι δεδομένο πως στην Ελλάδα θα επιδιώξει να πάρει την «εκδίκηση» του για τον καλοκαιρινό διασυρμό του. Αν θα τα καταφέρει με τα «όπλα» που διαθέτει θα το δούμε.

Το πάνω χέρι όμως, καθαρά ποδοσφαιρικά, έχει ο Ολυμπιακός. Που έμαθε από τα λάθη του, «απάντησε» με πράξεις και προχωρά σε γερές βάσεις.

Ο Μαρινάκης έδωσε τις «απαντήσεις» του και για αυτό ο κόσμος του Ολυμπιακού τον στηρίζει απόλυτα, ακόμη και μετά από μια χρονιά χωρίς τίτλο. Δείτε από την άλλη τι συμβαίνει με τους άλλους δύο ισχυρούς άνδρες σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην πρώτη στραβή και θα καταλάβετε την διαφορά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ