Η αλλαγή του Αλαφούζου δεν βγαίνει σε καλό

Η αλλαγή του Αλαφούζου δεν βγαίνει σε καλό

Ο Γιώργος Δώνης έχει κάθε λόγο να μην αισθάνεται άνετα μετά την απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του Γιάννη Αλαφούζου. Μία ματιά στον τρόπο που λειτούργησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ στο παρελθόν, θα εξηγήσει το γιατί...

Αν υπάρχει κάτι προβλέψιμο στον Γιάννη Αλαφούζο, είναι ένα στοιχείο: είναι απρόβλεπτος. Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε. Είτε πρόκειται για παράγοντες, είτε για προπονητές, είτε για στελέχη. Όσο εύκολα ενθουσιάζεται ο Αλαφούζος με ένα πρότζεκτ που θα του παρουσιαστεί, τόσο άνετα το ξεχνάει και αποφασίζει να εφαρμόσει ένα άλλο σχέδιο, πετώντας στα… σκουπίδια την προεργασία, τον χρόνο και την προσπάθεια. Ακόμα και τα χρήματα που έχει ξοδέψει για να υποστηρίξει ένα εγχείρημα.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Αλαφούζου να «τελειώσει» τον Νίκο Νταμπίζα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Κακώς μας αιφνιδίασε. Αντιθέτως, ήταν η ώρα του Αλαφούζου για να… κουραστεί με το πλάνο που είχε εγκρίνει την άνοιξη του 2018 και είχε επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του τον Ιούνιο του 2019. Αυτά είναι ψιλά γράμματα, όταν ο Αλαφούζος αποφασίσει να γυρίσει τον διακόπτη.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος του Νίκου Νταμπίζα: το ότι πείστηκε πως ο Αλαφούζος άλλαξε και θα τον στηρίξει μέχρι τέλους. Σε σχέση με όσους συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον Αλαφούζο, ο Νταμπίζας είχε το πλεονέκτημα της γνώσης. Είχε την προηγούμενη εμπειρία. Όμως, ο Νταμπίζας πίστεψε ότι η κρίση και κυρίως, ο «τσουχτερός» λογαριασμός θα επηρέαζαν τον Αλαφούζο. Πράγματι, για καιρό τον έκαναν συγκρατημένο. Όμως, ο χρόνος έκανε τον Αλαφούζο να ξεχάσει…

Θα δούμε τον παλιό Αλαφούζο

Για να πάμε στο δια ταύτα, μπαίνουμε σε μία περίοδο που ο Αλαφούζος θα θυμίσει τον… Αλαφούζο προ του 2017. Όταν μάθαινε ακόμα και τα πιο μικρά ζητήματα της ομάδας και αποφάσιζε και για την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια. Η μόνη διαφορά θα είναι στις δημόσιες εμφανίσεις. Ο Αλαφούζος θα εξακολουθήσει να απέχει από το ΟΑΚΑ και δεν πρόκειται να πηγαίνει κάθε εβδομάδα στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Αυτά δεν θα μεταβληθούν.

Όμως, ο Αλαφούζος θα απαιτεί ενημέρωση για όλα και θα ζητάει το λόγο, όταν κάτι δεν πάει καλά. Θεωρητικά, η συχνή ανάμειξη ενός μεγαλομετόχου σε μία ομάδα κρίνεται επιβεβλημένη, διότι το αφεντικό πρέπει να παρεμβαίνει παντού. Ωστόσο, στον Παναθηναϊκό έχει αποδειχτεί εκ του αποτελέσματος ότι ο ευμετάβλητος Αλαφούζος δεν είναι ότι καλύτερο.

Επίσης, η αποπομπή του Νίκου Νταμπίζα δεν συνεπάγεται την ισχυροποίηση του Γιώργου Δώνη. Όσοι έχουν αυτή την εντύπωση, πλανώνται πλάνη οικτρή. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει καταλήξει ότι ο βασικός υπεύθυνος για την καθίζηση της ομάδας είναι ο Νταμπίζας, αλλά δεν θεωρεί άμοιρο ευθυνών τον προπονητή. Τουναντίον, του καταλογίζει πράγματα, αλλά είναι άγνωστο εάν του τα έχει μεταφέρει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους τον τελευταίο καιρό.

Θα είναι το εύκολο θύμα

Συνήθως, όταν ο Αλαφούζος πιστεύει ότι ένα πλάνο δεν θα τελεσφορήσει, αργά ή γρήγορα αλλάζει όλους τους συντελεστές. Ο Νίκος Νταμπίζας ήταν ο εμπνευστής και επομένως, ήταν ο πρώτος ο οποίος είδε την έξοδο του «Καλαφάτης». Ο επόμενος ο οποίος κινδυνεύει είναι ο Γιώργος Δώνης. Από το περιβάλλον Αλαφούζου κυριαρχούσε η άποψη ότι ο προπονητής έπρεπε να αντικατασταθεί μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ. Εν τέλει, ο Νταμπίζας τον προστάτευσε, όπως και μετά το 4-0 από τον Άρη.

Ωστόσο, από εδώ και πέρα δεν θα υφίσταται ο Νταμπίζας. Στην επόμενη αγωνιστική «στραβή», ο Αλαφούζος θα αναζητήσει ένοχο και ο Δώνης προσφέρεται για το ρόλο. Ίσως το «τραίνο» να μην το αντιλαμβάνεται αυτές τις μέρες, αλλά μία ματιά στον τρόπο που έχει λειτουργήσει ο εφοπλιστής στο παρελθόν, θα τον πείσουν για του λόγου το αληθές.

Επίσης, ας λάβουμε υπόψη μας την παράμετρο του νέου τεχνικού διευθυντή. Δεν θα κλείσει σύντομα, αφού ο Αλαφούζος δεν βιάζεται και δεν έχει έτοιμη λύση. Αλλά, αν πρόκειται για κάποιον ο οποίος είτε δεν θα έχει καλή άποψη για τον Δώνη, είτε θα θελήσει να φέρει κάποιον που εμπιστεύεται περισσότερο, τότε στην επόμενη μεγάλη «γκέλα» δεν θα βάλει πλάτη για τον τωρινό προπονητή. Γιατί με την εικόνα του φετινού Παναθηναϊκού, σίγουρα δεν πρόκειται να νικάει σε κάθε παιχνίδι…

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ