Το μπασκετικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων στο «πιάτο» σας

Το μπασκετικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων στο «πιάτο» σας

Το μπάσκετ κάνει πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και to10.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την έναρξη του τουρνουά.

Το άθλημα του μπάσκετ κερδίζει συνεχώς πόντους στην αξιολογική κλίματα των Ολυμπιακών Αγώνων και όλο και περισσότεροι φίλαθλοι βρίσκουν το ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν.

Το Τόκιο δεν αποτελεί εξαίρεση, με τις δώδεκα Εθνικές ομάδες που θα παραταχθούν στο παρκέ, να κατεβάζουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Για άλλη μια διοργάνωση, η Team USA θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω της και θα αποτελέσει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός θα είναι δυνατός και υπάρχουν αρκετές ομάδες που καραδοκούν για να κάνουν την έκπληξη. Η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γαλλία, ακόμα και η Νιγηρία των οχτώ ΝΒΑερ μπαίνουν με φιλοδοξίες στο τουρνουά και στοχεύουν σε μια διάκριση.

Το χρώμα από τον μαγικό κόσμο θα είναι έντονο, αφού μόνο το Ιράν δεν θα έχει κάποιον παίκτη από το ΝΒΑ, ενώ η Euroleague θα εκπροσωπηθεί από 37 αθλητές της. Το επίπεδο αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό, και to10.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την έναρξη του τουρνουά.

Το σύστημα διεξαγωγής 

Το Ολυμπιακό τουρνουά παρουσιάζει δομικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Οι ομάδες παρέμειναν δώδεκα, ωστόσο οι όμιλοι από τρεις έγιναν δύο. Στους Ολυμπιακούς του Ρίο, υπήρχαν δύο των έξι ομάδων, ενώ στο Τόκιο θα υπάρξουν τρεις των τεσσάρων.

Την πρόκριση για τα νοκ-άουτ θα πάρουν οι δύο πρώτοι των ομίλων, καθώς και οι δύο καλύτεροι τρίτοι.

Η νικήτρια ομάδα, μαζί με τον φιναλίστ, θα δώσει συνολικά έξι παιχνίδια αντί για οχτώ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Και οι 24 αγώνες θα φιλοξενηθούν στην «Σαϊτάμα Αρένα», εκεί που φιλοξενήθηκε και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου, με την αναμέτρηση της Τσεχίας με το Ιράν στις 4 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου, με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για τις 5:30 τα ξημερώματα, ενώ την διοργάνωση θα κλείσει η μαχή για το χάλκινο μετάλλιο στις 14:00.

Οι όμιλοι

1ος: ΗΠΑ – Γαλλία – Ιράν – Τσεχία 

Ο όμιλος που περιλαμβάνει το ισχυρό όνομα του Ολυμπιακού τουρνουά. Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή μετά το στραπάτσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας με την έβδομη θέση και έχουν επιστρατεύσει ό,τι καλύτερο είχαν διαθέσιμο.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς θα βρίσκεται στο πάγκο, ενώ ο Κέβιν Ντουράντ θα είναι ο ηγέτης μέσα στο γήπεδο. Ξεχωρίζουν επίσης και οι πρωταθλητές με τους Μιλγουόκι Μπακς, Κρις Μίντλετον και Τζρου Χολιντέι. Η Team USA είναι η κάτοχος των τριών τελευταίων χρυσών μεταλλίων, ενώ είναι στην κορυφή και στην συνολική λίστα με 15 πρωτιές.

Στα φιλικά παιχνίδια έδειξε ευάλωτη και γνώρισε δύο ήττες από τις Νιγηρία και Αυστραλία, γεγονός που φανέρωσε ότι δεν είναι άτρωτη.

Η Γαλλία θέλει να δώσει συνέχεια στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το 2019 στην Κίνα, εκεί όπου απέκλεισε και τις ΗΠΑ στα προημιτελικά.

Ξεχωρίζουν ο Ρούντι Γκομπέρ κάτω από την μπασκέτα, όπως και οι Νικολά Μπατούμ και Εβάν Φουρνιέ στην περιφέρεια. Στα Ολυμπιακά τουρνουά έχει να θυμάται τα δύο αργυρά μετάλλια που φόρεσε στο στήθος το 1948 και το 2000. Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, η πορεία της ανακόπηκε στα προημιτελικά.

Το Ιράν είναι η μοναδική ομάδα στο Τόκιο που δεν διαθέτει ούτε έναν ΝΒΑερ στο ρόστερ της. Στόχος της ομάδας θα είναι η νίκη απέναντι στην Τσεχία, ώστε να διεκδικήσει την πρόκριση ως η μία από τις δύο καλύτερες τρίτες.

Επιστρέφει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2008 και το Πεκίνο, ενώ συνολικά θα ναι η τρίτη της συμμετοχή, με την πρώτη να χάνεται το 1948.

Η Τσεχία αποτελεί την μία από τις δύο σταχτοπούτες του τουρνουά, με την ομάδα να παίρνει την πρόκριση από το Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτώρια και την νίκη της απέναντι στην Ελλάδα στο τελικό.

Τόμας Σατοράνσκι και Γιαν Βέσελι καλούνται να την οδηγήσουν σε κάτι παραπάνω από μια απλή συμμετοχή και το δεμένο σύνολο που διαθέτουν, αφήνει προσδοκίες για κάτι καλό. Άλλωστε και η εμφάνισή της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και η έκτη θέση που πήρε, δεν επιτρέπουν στους αντιπάλους της να την υποτιμήσουν.

2ος: Αυστραλία – Γερμανία – Ιταλία – Νιγηρία 

Ένας όμιλος όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Η Αυστραλία είναι ένα από τα πιο δυνατά αουτσάιντερ του τουρνουά. Οι «μπούμερς» φτάνουν στην πηγή στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, αλλά δεν έχουν πιει νερό. Στους Ολυμπιακούς του Ρίου και στο Παγκόσμιο της Κίνας κατετάγη τέταρτη και ελπίζει αυτή να είναι η τρίτη και φαρμακερή.

Στα φιλικά έστειλε τα μηνύματά της, με την νίκη απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ το σύνολο που διαθέτει είναι ικανό να κάνει το βήμα παραπάνω. Πάτι Μιλς και Τζο Ινγκλς θα πάρουν τις περισσότερες επιθέσεις, με το ρόστερ να μην δείχνει να υστερεί σε κάποιο σημείο, καθώς διαθέτει και σπουδαίους αμυντικούς, όπως ο Ματίς Θάιμπουλ.

Η Γερμανία προκρίθηκε στο Τόκιο μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά στο Σπλιτ της Κροατίας. Ο Ντένις Σρέντερ θα απουσιάζει, αλλά ο έτερος ΝΒΑερ Μορίτς Βάγκνερ έδειξε ότι δεν φοβάται να ηγηθεί.

Επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2008 και θέλει να κάνει μια καλή πορεία, η οποία έχει να έρθει από το Ευρωμπάσκετ του 2005 με τον Ντιρκ Νοβίτσκι στο ρόστερ.

Η Ιταλία έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη των Προολυμπιακών τουρνουά, καθώς κέρδισε στον τελικό την γηπεδούχο και φαβορί Σερβία. Οι έντεκα από τους δώδεκα που πήραν την πρόκριση θα βρίσκονται και στο Τόκιο, ενώ η μόνη διαφοροποίηση αφορά τον Ντανίλο Γκαλινάρι, που θα ενισχύσει την Σκουάντρα Ατζούρα, μετά από μια καλή σεζόν με τους Ατλάντα Χοκς.

Θα συμμετάσχει για δέκατη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την τελευταία να είναι το 2004 στην Αθήνα, όπου και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Η Νιγηρία έρχεται με φόρα στο τουρνουά, έχοντας καταφέρει να νικήσει τις ΗΠΑ σε φιλικό παιχνίδι. Συνολικά μετρά οχτώ ΝΒΑερ στο ρόστερ, ενώ και ο προπονητής της, Μάικ Μπράουν έχει τεράστια εμπειρία από τον μαγικό κόσμο.

Οι Αφρικανοί διαθέτουν το πιο νεανικό σύνολο, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη και θα δώσουν το παρών σε τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, με τις δύο προηγούμενες να ολοκληρώνονται πρόωρα, στην φάση των ομίλων.

3ος: Ισπανία – Αργεντινή – Σλοβενία – Ιαπωνία 

Οι Ισπανοί ετοιμάζονται για το δικό τους «Last Dance», καθώς στη δωδεκάδα υπάρχουν παίκτες όπως τα αδέρφια Γκασόλ, ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ και ο Σέρχι Γιουλ, με τον μέσο όρο ηλικίας να φτάνει τα 31 έτη και να αποτελεί το μεγαλύτερο στο τουρνουά.

Οι «Φούριας Ρόχας» θα μπουν στην διοργάνωση με τον τίτλο των Παγκόσμιων Πρωταθλητών του 2019, ενώ στην Ιαπωνία κατέκτησαν την πρώτη τους παγκόσμια κορυφή το 2006, στο γήπεδο που θα αγωνιστούν και τώρα.

Η Αργεντινή θέλει να κεφαλοποιήσει την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο της Κίνας, εκεί όπου η πορεία της σταμάτησε στον τελικό από τους Ισπανούς. Ο αειθαλής Λουίς Σκόλα δίνει κανονικά το παρών στην ηλικία των 41 ετών.

Η Αλμπισελέστε έχει καλή παράδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το 2004 κατέκτησε το χρυσό, ενώ τέσσερα χρόνια μετά στο Πεκίνο, έφτασε μέχρι την τρίτη θέση.

Η Σλοβενία προκρίθηκε στο Τόκιο, χάρη στις μαγικές εμφανίσεις του Λούκα Ντόντσιτς στο Προολυμπιακό του Κάουνας. Είναι η δεύτερη σταχτοπούτα του τουρνουά, καθώς δεν έχει βρεθεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Ντόντσιτς είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας και καλείται να την οδηγήσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Να θυμίσουμε πως μιλάμε για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017, με τον αποκλεισμό από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να αφήνει ανοιχτή πληγή, την οποία θέλουν να επουλώσουν με μια καλή πορεία στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία κέρδισε την συμμετοχή της απευθείας στο τουρνουά ως γηπεδούχος και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά μετά το 1976 σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Ρούι Χατσιμούρα καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν για εκείνον και να οδηγήσει την χώρα του σε μια υπέρβαση. Τέτοια θα θεωρείται και μια πρόκριση στα προημιτελικά, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι πως οι Ιάπωνες θα παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή στον όμιλο.

Τα ρόστερ των δώδεκα ομάδων

1ος όμιλος

Αμερική

Γαλλία

Ιράν

Τσεχία

2ος όμιλος

Αυστραλία

Γερμανία

Ιταλία

Νιγηρία

3ος όμιλος

Ισπανία

Αργεντινή

Σλοβενία

Ιαπωνία

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ