BeNeLeague : Η ποδοσφαιρική συγχώνευση που αλλάζει τα δεδομένα

BeNeLeague : Η ποδοσφαιρική συγχώνευση που αλλάζει τα δεδομένα

Βέλγιο και Ολλανδία δημιουργούν κοινό πρωτάθλημα και to10.gr εξηγεί τους λόγους και και πώς θα επωφεληθούν οι ομάδες από την BeNeLeague

Σαν… βόμβα έσκασε η είδηση της δημιοργίας ενός κοινού πρωταθλήματος με ομάδες του Βελγίου και της Ολλανδίας. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Βελγίου, χθες το βράδυ, βγήκε ομόφωνη απόφαση 25 συλλόγων, για μια «αρχική συμφωνία» ώστε να δημιουργηθεί από κοινού η BeNeLeague.

Μία κλειστή λίγκα που θα περιλαμβάνει ομάδες από το Βέλγιο και την Ολλανδία, με κοινό στόχο τη βελτίωση του ποδοσφαίρου σε κάθε χώρα. Στο Βέλγιο έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτήν, με την Pro League να αναφέρει: «Αυτή η πρόθεση βασίζεται τόσο στον σεβασμό των αθλητικών φιλοδοξιών των μεγάλων συλλόγων όσο και στην ανάγκη οικονομικής σταθερότητας για άλλους επαγγελματικούς συλλόγους. Οι 25 σύλλογοι είναι ομόφωνοι στην επιθυμία τους να δώσουν στη BeNeLeague μια δίκαιη ευκαιρία».

Η ιδέα πάντως μόνο καινούργια δεν είναι… Οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση, είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο οι δύο Ομοσπονδίες δεν είχαν μπορέσει να βρουν τη… φόρμουλα… Προφανώς ο λόγος ήταν οικονομικός… Και αυτός είναι και ο λόγος που προχωράνε τώρα σε αυτην την καινοτόμα απόφαση οι δύο λίγκες, καθώς φαίνεται πως κατάφεραν να βρουν τη… χρυσή τομή.

Στόχος είναι να βελτιωθούν τα οικομικά των συλλόγων των δύο χωρών. Οι ομάδες που έχουν τα οικονομικά τους σε καλή κατάσταση είναι ελάχιστες… Και αυτό φάνηκε και στο ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς το ολλανδικό και το βελγικό πρωτάθλημα ήταν τα πρώτα που βάλανε οριστικό «λουκέτο» λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα επίσημο. Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο. Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη… φόρα μερικές ιδέες, που θα εκτοξεύσουν τα μπάτζετ των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην BeNeLeague.

Are you excited about Ajax for 2021? - All about Ajax

Συνολικά, αναμένεται να είναι 18 οι ομάδες, με 10 από την Eredivisie και 8 από την Pro League. Αυτός είναι και ο λόγος που οι… μικρότερες ομάδες φοβούνται για μία… ελέυθερη πτώση σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Αν και τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι δύο Ομοσπονδίες έχουν μεριμνήσει για όλες τις ομάδες…

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των δύο χωρών, το συνολικό ποσό που αναμένεται να λάβουν οι ομάδες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κυμαίνεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ! Ποτέ ξανά δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε κάποιο από τα δύο πρωταθλήματα.

PHOTOS | Anderlecht bat le Cercle, reste invaincu et signe une 2e victoire

Η ιδέα της… BeNeLeague έρχεται πίσω από το 2012… Όταν οι δύο Ομοσπονδίες είχαν συμφωνήσει να φτιάξουν κάτι σαν ένα… μίνι Σούπερ Καπ μεταξύ των δύο πρωταθλητών στις δύο χώρες. Ωστόσο μετά από δύο χρόνια, το πλάνο αυτό μπήκε και πάλι στον πάγο, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν στην ιδέα να… ζήσει για πολύ…

Ook KBVB deed en doet niks voor het vrouwenvoetbal | kaagentladies

Ομάδες που συμμετάσχουν σε άλλα πρωταθλήματα έχουμε δει και σε άλλες χώρες. Η Σουόνσι και η Κάρντιφ παίζουν στα αγγλικά πρωταθλήματα, ενώ είναι ομάδες της Ουαλίας. Η Ανδόρα αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, όπως και η Μονακό που αγωνίζεται στη Ligue 1.

Ωστόσο η συγχώνευση δύο πρωταθλημάτων δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού, με την Ολλανδία και το Βέλγιο να ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία… Με τα οικονομικά των ομάδων να εκτοξεύονται και να ετοιμάζονται να… χτυπήσουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ