Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ: Ο τελικός των τριών στόπερ

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ: Ο τελικός των τριών στόπερ

 Ο Μαρτίνς το έκανε πρώτος. Ο Γκαρσία το θυμήθηκε την κατάλληλη στιγμή. Και κάπως έτσι ο τελικός της 22ης του Μάη, θα είναι… καθρέφτης!

Λες τελικός και σκέφτεσαι μια γεμάτη τριετία τώρα που το «δίπολο» Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ θρέφει τον εγχώριο ανταγωνισμό. Ο τρόπος που ο Δικέφαλος του Βορρά προσπέρασε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα. Ο τρόπος που οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν δριμύτεροι με το περίφημο project Μαρτίνς σχηματίζοντας μια απίθανη ομάδα.

Αναμενόμενο κάποια στιγμή οι δύο τους να βρίσκονταν σε κάποιο τετ α τετ τίτλου, της μιας βραδιάς.

Θα συμβεί στις 22 του Μάη στο ΟΑΚΑ και ομολογουμένως θα είναι το πιο ενδιαφέρον φινάλε που θα μπορούσε να δώσει ο μονόλογος της φετινής σεζόν.  Εκείνης που άνοιξε με (περσινό) τελικό Ολυμπιακός-ΑΕΚ για να μην ξεχνιόμαστε.

Φυσικά η καλύτερη ομάδα δεν κατακτά το κύπελλο. Το πρωτάθλημα κερδίζει. Το κύπελλο είναι προφανώς κάτι άλλο: Η απόδοση της μιας βραδιάς. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως και οι δύο τους δεν θα το θέλουν σαν τρελοί.

Οι Πειραιώτες για το back to back κατόρθωμα σε double και την μια ακόμη απόδειξη ανωτερότητας.

Οι Θεσσαλονικείς διότι ένα τρόπαιο –πολλώ δε μάλλον απέναντι στον Ολυμπιακό- σώζει την παρτίδα μιας χρονιάς που στο μεγαλύτερο κομμάτι της θύμισαν τον προηγούμενο ΠΑΟΚ: Εκείνον που δεν έκανε πρωταθλητισμό και ήταν μια χαρά συμβιβασμένος σε αυτό.

Ποιος είναι ο νεοτερισμός αυτής της «παρτίδας» που με το καλό (να δούμε στην ώρα της) στο ΟΑΚΑ; Οι τρεις στόπερ.  Ο σχηματισμός που ειδικά στα φετινά πλει-οφ έγινε από μόδα ως ανάγκη για τους περισσότερους. Δεν πρέπει να έχει γίνει ξανά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τελικός που και οι δύο φιναλίστ θα εμπιστευτούν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Το λάνσαρε πρώτος ο Ολυμπιακός –για λίγο τον Νοέμβρη αλλά επί της ουσίας- φέτος από τον Μάρτη (και το Emirates) χάρη στον Σωκράτη.

Το εμπιστεύθηκε τελευταίος από όλους ο Πάμπλο Γκαρσία και δικαιώθηκε πανηγυρικά. Μέσα σε 15 μέρες ο ΠΑΟΚ με τρεις στην ευθεία νίκησε Ολυμπιακό και Άρη στα πλει-οφ και σφράγισε το εισιτήριο του για τον τελικό.

Με αυτόν τον σχηματισμό οι Ερυθρόλευκοι παίρνουν το μάξιμουμ από ποδοσφαιριστές όπως ο Ανδρούτσος, ο Μασούρας και ο Μπρούμα που μάλλον αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα τρόικα σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής.

Με αυτόν τον σχηματισμό ο ΠΑΟΚ απολαμβάνει τις ικανότητας του Μπαμπά, ξανακερδίζει τον Αουγκούστο και βλέπει τον Ζίφκοβιτς που… ονειρεύονταν από την αφετηρία.

Οι δύο προπονητές μάλιστα έχουν ακολουθήσει ακριβώς το ίδιο τρικ στο build up με την επιλογή ενός πλάγιου μπακ στην ευθεία της άμυνας: Το προνόμιο του να έχεις στα ρόστερ σου ποδοσφαιριστές σαν τον Χολέμπας και τον Βιεϊρίνια. Και την ίδια στιγμή έχουν θυσιάσει τους δύο καλύτερους Έλληνες της Σούπερ Λιγκ. Τον κλασικό Κώστα Φορτούνη και τον Χρήστο Τζόλη που ομολογουμένως είναι το μεγαλύτερο κέρδος του Δικεφάλου σε αυτό τον μαραθώνιο.

Κόπιαρε ο Πάμπλο Γκαρσία την ιδέα του Πέδρο Μαρτίνς; Όχι. Απλά κάποια στιγμή κατάλαβε και εκείνος ότι δεν έχει άλλες επιλογές. Και θυμήθηκε το τελευταίο πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα. Εκείνο που ο Πορτογάλος επιστράτευσε στα περσινά πλει-οφ αλλά και στα Αυγουστιάτικα  προκριματικά του champions league.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στήθηκε πάνω σε αυτή την ιδέα των τριών στόπερ. Το ρόστερ του Ολυμπιακού προέκυψε έπειτα από την προσθήκη του Παπασταθόπουλου. Και όπως και να έχει; Ταιριάζει αρκετά και στους δύο. Έστω και αν τακτικά προκύπτουν βασικές αδυναμίες (ειδικά στην δημιουργική ζώνη).

Ο Μαρτίνς και εκείνοι που τρέχουν τον σχεδιασμό «χτίζουν» πάνω σε αυτό το concept για τη νέα σεζόν. O Γκαρσία και να ήθελε δεν μπορεί: ακόμη στον αέρα ισορροπεί. Πιθανότατα ο τελικός κυπέλλου να μην είναι μόνο η πρόκληση για έναν τίτλο στην περίπτωση του. Να είναι και το εισιτήριο παραμονής του στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Όπως και να έχει; Ωραίο φινάλε. Αρκεί εκεί στην νέα ΕΠΟ που συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο οι παλιοί, να μην έχουν διαφορετική άποψη! Ξέρουν αυτοί…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ